Peticija mještana Kuča: Uredite nogostup u Ulici Franje Lučića, postavite nadstrešnicu na stanici i uspornike prometa kako bi zaštitili male školarce

peticija mještana kuča
Foto: Facebook Kuče

Peticija mještana Kuča još je jedan u nizu pokušaja građana kako bi utjecali na velikogoričku gradsku upravu da čuje njihov glas i riješi njihove probleme. Kučani traže rekonstrukciju dijela prometnica kako bi se povećala sigurnost pješaka, posebno školske djece.

U njihovom zahtjevu traži se, među ostalim, uređenje nogostupa Ulice Franje Lučića u Kučama, postavljanje nastrešnice na autobusnoj stanici prvenstveno kao zaštita učenicima dok čekaju bus i postavljanje uspornika prometa na zavoju kod kućnog broja 103 i 111.

peticija mještana kuča
Zamislite kako je hodati ovim ”nogostupom” u Kučama po mraku i kiši / Foto: Peticija mještana Kuča

Peticija mještana Kuča urudžbirana je 30. studenog u velikogoričkoj gradskoj upravi. Evo što u njoj, među ostalim, piše:

U fokusu peticije je sigurnost učenika i pješaka

Razlozi za ovu peticiju su sustavno ignoriranje opasnosti po pješake koji se kreću tom ulicom. U lošim vremenskim uvjetima (kiša, snijeg, magla), pješaci se moraju kretati ulicom koja je prilično prometna, a istovremeno i uska, pa su tako izloženi opasnosti od naleta vozila.

Još jedan detalj iz Ulice F. Lučića kroz koju prolazi autobus, ali hodaju i mali školarci / Foto: Peticija mještana Kuča

Postojeći uspornici nisu u skladu s dimenzijama koje ne uništavaju vozila (iako, na mjestu na kojem su postavljeni – „S“ zavoj, nisu ni potrebni), te postoji potreba da se isti rekonstruiraju na način da vrše svoju funkciju, ali i da ne uništavaju vozila koja ih prelaze. 

Postavljanje uspornika prometa u ulici Franje Lučića ispred kbr. 103. i kbr. 111. potrebni su jer je zavoj nepregledan, a obzirom i da je ulica uska, moguće su prometne nezgode u vidu sudara vozila ili izlijetanja istih s ulice (za što već postoje primjeri).

Na ovom mjestu školarci čekaju autobus

Osim te ulice, mještani tvrde da bi se uspornici prometa trebali postaviti i u Ulici Braće Radić (kod broja 7) i u Ulici Sv. Fabijana kod brojeva 5 i 50, jer su i te ullice izuzetno prometne. Također se traži postavljanje nastršnice na busnoj stanici u Ulici Sv. Fabijana.

Iz Grada stiže odbijenica za zahtjeve iz Kuča

Dakle, peticija mještana Kuča već je deset dana u gradskoj upravi, ali odgovora nema. Stoga smo ga mi potražili i dobili. Odgovor je stigao iz Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i promet Velike Gorice. Evo odgovora:

Rekonstrukcija/uređenje Ulice Franje Lučića, koja podrazumijeva izradu projektno-tehničke dokumentacije, moguća je po uvođenju sanitarne kanalizacije u naselje. Ista nije u planu za naredno razdoblje.
Postava autobusne nadstrešnice nije moguća na predloženoj adresi zbog nedostatka prostornih uvjeta.
Postava novih usporivača prometa zahtjeva izradu prometnih elaborata uz suglasnost Policije, koji se u pravilu postavljaju u blizini škola ili vrtića.

Peticija mještana Kuča već je treća građanska inicijativa prema goričkoj gradskoj upravi u posljednjih šest mjeseci. Prva je bila ona stanovnika Podbrežnice, koji su uvjerili gradsku upravu da promijeni planove. Potom je slijedila ona stanara Tomaševićeve ulice, koji su dobili obećanje u proračunu 2021. da će im ulica biti rekonstruirana.

Mještani Kuča su, međutim, dobili odbijenicu. No, za očekivati je da neće tako lako odustati od svojih zahtjeva jer je sigurnost djece u pitanju.

guest
1 Komentar
Oldest
Newest Most Voted
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Ivek
Ivek
10 months ago

Ljudi zatvorite vi cestu pa da vidite kako će se svi strčati da se problem riješi.