Hrvatski bik Mozilla ostvario povijesni uspjeh: Postao otac nove generacije bikova u najjačem svjetskom uzgoju simentalaca u Bavarskoj

hrvatski bik mozilla
Damir Horvatić - uzgajatelj je najboljeg hrvatskog bika Mozille / Foto: Simentalac.com

Hrvatski bik Mozilla korišten je kao bikovski otac za uzgoj nove generacije bikova u najjačem svjetskom uzgoju simentalca, bavarskom BVN-u. Tako je Mozilla postigao najveći uspjeh hrvatskog uzgoja simentalca u povijesti.

Ovim rezultatom hrvatski su uzgajivači potvrdili kako više nisu pasivni korisnici uvozne „genetike“ već  ravnopravni sudionici u stvaranju europske Fleckvieh populacije, kako simentalsku pasminu nazivaju u Njemačkoj i Austriji, objavilo je Ministarstvo poljoprivrede

Svih šest hrvatskih bikova koji se koriste u najboljim europskim uzgojima uzgojili su članovi uzgajatelja simentalskog goveda Zagrebačke županije i Grada Zagreba (ZG SIM). Bik Mozilla uzgojen je u stadu predsjednika HUSim-a i ZG SIM-a Damira Horvatića iz Stare Kapele. 

Uvođenjem genotipizacije rasplodnih životinja s onima iz najboljih svjetskih uzgoja hrvatskim je uzgajivačima omogućeno sudjelovanje u unaprjeđenju uzgoja po principu najboljih.

Sporazumom sa središnjim Fleckvieh savezima Njemačke i Austrije HUSim Središnji savez hrvatskih uzgajivača simentalskog goveda provodi u Hrvatskoj sofisticiran posao genomske selekcije kandidata i procjene uzgojnih vrijednosti rasplodnih životinja već od rođenja, ističu iz Ministarstva poljoprivrede. 

Hrvatski bik Mozilla sada je postao poznat u Bavarskoj, kao i preostalih pet bikova koji se koriste u najboljim europskim uzgojima.

Tvornica sadržaja - Vodimo Vas do cilja
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare