Američki institut IHME: Hrvatska je upravo na vrhuncu ovog epidemijskog vala, slijedi nam lagani pad dnevnog broja zaraženih

hrvatska
Foto: Pixabay

Hrvatska je, prema projekcijama američkog Instituta za mjerenja i evaluacije u zdravstvu (IHME), upravo na vrhuncu ovog vala epidemije koronavirusa. Taj institut objavljuje modele razvoja epidemije za sve svjetske države. Loše stanje s epidemijom u Hrvatskoj, s najlošijim rezultatima u Europi, traje već gotovo dva tjedna.

Prema projekcijama IHME-a, Hrvatska već za koji dan može očekivati lagani pad dnevnog broja novozaraženih. Budući dnevne brojke hospitliziranih i umrlih ”kasne” otprilike dva tjedna za brojem novozaraženih, upravo se za 15-ak dana može očekivati vrhunac broja zaraženih u bolnicama, a time i vrhunac opterećenja hrvatskog zdravstvenog sustava.

Tada bi, prema procjenama IHME-a, Hrvatska trebala imati i najveći broj dnevno umrlih od koronavirusa. Ukupan broj umrlih od ove epidemije bi 1. travnja 2021., projiciraju modeli ovog instituta, biti 6890.

Koliko je to velik i strašan broj bit će jasnije je ako analiziramo popis stanovništva iz 2011. godine i pogledamo neke općine u Zagrebačkoj županiji. Nešto više stanovnika od tog broja imala je općina Rugvica (7871), a upravo toliko, oko 6900, imale su općine Brckovljani i Rugvica.

Grafikone s projekcijama američkog Instituta za mjerenja i evaluacije u zdravstvu možete pogledati na sljedećem linku.

U Zagrebačkoj županiji zabilježeno je 350 novih slučajeva zaraze u posljednja 24 sata. Najviše ih je u Velikoj Gorici (73), Zaprešiću (61) i Samoboru (36). Novozaraženih ima i u općinama s našeg područja – četiri u Kravarskom, dva u Pokupskom i jedan u Orlama.

U čitavoj Zagrebačkoj županiji trenutačno je aktivno 5016 slučajeva zaraze, priopćili su iz Županijskog zavoda za javno zdravstvo. Samoizolacija je propisana učenicima 20 razreda osnovnih škola. Od 30. studenoga do 24. prosinca 2020. godine, zbog trenutne epidemiološke situacije, u srednjim školama na području Zagrebačke županije nastava se održava online.

Hoće li Hrvatska nastavu za sve učenike viših razreda osnovnih škola organizirati online, još uvijek se ne zna. No, takvu je mogućnost otvorio Tomislav Paljak, državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja gostujući na Hrvatskom radiju.

Tvornica sadržaja - Vodimo Vas do cilja
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare