Mladi nam dolaze u bolnicu s teškom kliničkom slikom: Liječnici upozoravaju da se i kod mladih i zdravih osoba stanje pogoršava za samo nekoliko sati

mladi

U najvećem Covid centru u zagrebačkoj Dubravi liječi se  475 pacijenata. U bolnicu dolaze i mladi pacijenti s teškom kliničkom slikom, a zbog velikog priljeva oboljelih otvara se i sedma jedinica intenzivnog liječenja i zasebna jedinica s visokim protocima kisika.

U bolnici su rekli, za Dnevnik HTV-a, da su zabrinuti hoće li imati dovoljno zdravstvenog osoblja – jer i među njima je sve veći broj zaraženih. Ispred hitne red vozila, sve više pacijenata zaraženih koronavirusom treba liječničku pomoć.

– Mi svakodnevno ovdje pregledamo između 70 i 100 pacijenata, govori Vlatko Grabovac, dr. med., specijalist interne medicine i intenzivne medicine.

Krvne i kliničke slike mnogih oboljelih, pa i onih mlađih, sve su lošije. Najmlađi pacijent ima 32 godine. Mladi ne vjeruju da se i oni mogu zaraziti, ali stanje iz bolnice pokazuje suprotno.

– Ono što smo najviše primijetili, da se klinička slika vrlo brzo kod njih pogoršava. Mladi pacijenti u roku nekoliko sati nakon što su klinički stabilni kod prijema uskoro završe u jedinici intenzivnog liječenja na respiratoru – rekao je Vlatko Grabovac, dr. med., specijalist interne medicine, subspecijalist kardiologije i intenzivne medicine.

– Imamo teže kliničke slike kod mlađih ljudi koji nemaju komorbiditet. Mi to vidimo, a nismo na početku pandemije imali i to je važno da naši građani znaju, naglašava prof. dr. sc. Ivica Lukšić, v.d. ravnatelja KB-a Dubrava.

Uskoro i sedma jedinica intenzivnog liječenja

U bolnici u Dubravi otvara se i sedma jedinica intenzivnog liječenja ali i dodatni odjeli u respiracijskom centru.

– Sada je u planu u novoj intenzivnoj jedinici dodatnih 12, a otvorili bi još dva odjela od po 24 kreveta, govori Lukšić.

Sve je više zaraženih djelatnika i to posebno zabrinjava.

– Trenutačno je negdje oko 60 djelatnika KB-a Dubrava u samoizolaciji, jedan dio je pozitivnih, međutim, taj broj oscilira. To je ono što nas zabrinjava kao bolnicu, kao sustav da bismo mogli imati problem sa zdravstvenim osobljem. Oni su već izmučeni i umorni, naglasio je dr. Lukšić.

Zato onima koje zabrinjava blagdanska kupnja poručuju: – Definitvno šoping-centar može pričekati. Ne vjerujem da ima nešto tako bitno što se mora odmah kupiti, ali zdravlje ne možemo nadoknaditi , naglašava dr. Grabovac.

 

Tvornica sadržaja - Vodimo Vas do cilja
Subscribe
Notify of
guest
2 Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Ivek
Ivek
3 years ago

Samo neka ekipa slavi po kućama i posjećuje kumove i prijatelje. Za Božić će biti više od 100 mrtvih dnevno.

Turopoljski Zmaj
Turopoljski Zmaj
3 years ago

Najgore nas tek čeka