Ulazi li Dražen Barišić u 2021. u Remetincu ili na slobodi: Izlazak iz pritvora je možda moguć, ali bi gradonačelnik morao povući drastičan potez

barišić
Izblijedjela uspomena na neka druga vremena - Ervin Kolarec, Dražen Barišić i Krešimir Ačkar / Foto: Grad Velika Gorica

Pritvoreni velikogorički gradonačelnik Dražen Barišić (HDZ) ovih će se dana ponovno pokušati izboriti za izlazak iz istražnog zatvora u Remetincu. Tamo je još od sredine rujna, prvo je dobio 30 dana, a nakon toga mu je pritvor produžen za još dva mjeseca.

Poker asova još je u Remetincu

Barišić je u Remetincu pod sumnjom da je igrao jednu od glavnih uloga u trenutačno najvećoj korupcijskoj aferi u Hrvatskoj, protkanoj, kako tvrde istražitelji, koruptivnom mrežom koja je namještala javne natječaje i poslove s državnim i gradskim tvrtkama ivanićgradskom poduzetniku Kreši Peteku, koji je također u Remetincu.

Tamo je i bivši novogradiški gradonačelnik, zapadnoslavonska perjanica SDP-a Vinko Grgić i bivši direktor Janafa Dragan Kovačević. Grgić je čak dao ostavku na mjesto gradonačelnika u nadi da će ga to spasiti nastavka boravka iza rešetaka, ali to se nije dogodilo.

Kovačević je, pak, tjednima punio novinske stupce dok se otkrivalo bogatstvo tog nekad skromnog partijski odanog kadra SDP-a i kasnije HNS-a. U međuvremenu se lišio ideološkog kaputa, pa ga je i HDZ ostavio na čelu državnog poduzeća Janaf.

Barišić u Kovačevićevom klubu nije bio

Otvorio je i ekskluzivni klub u kojem su rado viđeni gosti bili aktualni predsjednik Zoran Milanović, bivši predsjednik Stipe Mesić, aktualni suprug bivše predsjednice Jakov Kitarović, ministri Oleg Butković, Josip Aladrović i Tomislav Ćorić i brojni drugi pripadnici društveno-političke “elite“.

Navodno je upravo u tom klubu Petek platio Kovačeviću mito od 1,96 milijuna kuna, koje je donio u vrećici. Tako barem tvrde istražitelji. Koliko je poznato Dražen Barišić nije bio u klubu, ali je sada s Kovačevićem u Remetincu iako se tamo ne smiju susretati jer su povezani u istom istražnom postupku.

Gorički krak ove afere obuhvaća navodno namještanje javnog natječaja za gradnju velikogoričkog pročistača otpadnih voda i postavljanje javne rasvjete. Oba projekta ukupno su vrijedna više od 170 milijuna kuna. U navodnom namještanu poslova za Peteka je, uz Barišića, sudjelovao i gradonačelnikov štićenik i osoba od posebnog povjerenja Tomislav Jelisavac, bivši direktor VG Vodoopskrbe. Sva trojica su se više puta upecala u istražiteljskoj mreži tajnog praćenja i prisluškivanja. Jelisavac je, pretpostavlja se, priznao sudjelovanje u nedopuštanim radnjama, pa je već odavno na slobodi.

Priznanjem krivnje do Božića na slobodi?

Upravo bi priznanje moglo pomoći da i Dražen Barišić možda blagdane dočeka izvan remetinečkih zidova. Zasad se ta mogućnost glasno ne spominje, i sam Barišić je prije uhićenja tvrdio da ni za što nije kriv, ali tko zna kako zatvorska ćelija utječe na goričkog gradonačelnika…

Barišić je u pritvoru zbog mogućnosti utjecaja na svjedoke, kojih je u njegovu slučaju četrdesetak. Navodno ih nije ispitano više od 15, pa će, ako je ta informacija točna, morati provesti još neko vrijeme u pritvoru.

Druga osnova po kojoj mu je određen pritvor jest mogućnost ponavljanja djela. Da bi eliminirao tu mogućnost, Barišić bi trebao dati ostavku kao što je učinio njegov remetinečki sudrug Grgić. To, međutim, ne znači da će odmah na slobodu ako nisu ispitani svi svjedoci. A, očito, nisu.

Podnese li Barišić ostavku na mjesto gradonačelnika vjerojatno dolazi i do promjene na čelu Velike Gorice. Trenutačni vršitelj dužnosti gradonačelnika Ervin Kolarec, kojem je Barišić osobno prenio ovlasti, trebao bi odstupiti i mjesto prepustiti Krešimiru Ačkaru koji je u gradsku vlast ušao kao prvi zamjenik gradonačelnika. Rasplet kompliciranog goričkog političkog čvora možda se dogodi kroz koji dan. A možda se sve i dodatno zakomplicira.

guest
4 Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Turopoljski Zmaj
Turopoljski Zmaj
2 years ago

Bil bu ovo zanimljiv tjedan na Gorice

Tomo Barić
Tomo Barić
2 years ago

Meni nije jasno kako ova dvojica sa slike, lijevi i desni, ništa nisu znali. Što su radili cijelo vrijeme, zar nisu imali pristup papirima, ili se sad prave da ništa ne znaju.

Turopoljski Zmaj
Turopoljski Zmaj
2 years ago
Odgovori na  Tomo Barić

Svi su sve znali. To je svima jasno, ali se nadaju da su ljudi zaboravni pa se ne sječaju kaj je bilo prije samo pola godine…

barbara k.
barbara k.
2 years ago

Neće Barišić ništa priznati. On je uvjeren da je sve radio kako treba. Zašto istraga ne bi kopala i malo dublje po odnosima Grada i Peteka, ko zna što bi sve našli?