Ako pijete ove lijekove protiv bolova i visoke temperature, nemojte jer oštećuju jetru: Halmed poslao upozorenje liječnicima

protiv bolova
Metamizol se koristi za kratkotrajno liječenje jake akutne boli i snižavanje visoke temperature / Foto: Pixabay

Hrvatska agencija za lijekove (Halmed) objavila je danas da su prijavljeni slučajevi oštećenja jetre uzrokovanih lijekovima koji koriste djelatnu tvar metamizol. Riječ je o poznatim jakim lijekovima protiv bolova i visoke temperature čiji su nositelji odobrenja u Hrvatskoj Pliva, koja proizvodi Analgin, i Alkaloid koji isporučuje Alkagin.

Pliva i Alkaloid u suradnji s Halmedom i Europskom agencijom za lijekove obavijestili su danas sve zdravstvene djelatnike kako su prijavljeni slučajevi oštećenja jetre zbog korištenja tih lijekova.

Metamizol se koristi za kratkotrajno liječenje jake akutne boli nakon traume ili operacije kod bubrežnih i žučnih kolika i drugih akutnih stanja te za snižavanje povišene tjelesne temperature (vrućice).

Oštećenje jetre uzrokovano lijekovima može dovesti do potencijalno ozbiljnih stanja, kao što je akutno zatajenje jetre.

Ključno je rano prepoznavanje potencijalnog oštećenja jetre povezano s primjenom metamizola, upozoravaju iz Halmeda. Bolesnike treba educirati da obrate pažnju na simptome potencijalnog oštećenja jetre te ih potaknuti na prekid primjene metamizola i posjet liječniku ako se ti simptomi pojave.

Zdravstvenim se radnicima savjetuje provođenje procjene i praćenja jetrene funkcije u bolesnika koji pokazuju znakove i simptome bilo kakvog oštećenja jetre.

Ponovno uvođenje metamizola u terapiju ne preporučuje se u bolesnika u kojih je prethodno tijekom liječenja metamizolom došlo do oštećenja jetre za koje se nije utvrdio nikakav drugi uzrok.

Lijekovi protiv bolova i za snižavanje visoke temperature Analgin i Alkagin u opasni za jetru, upozoravaju iz Halmeda.

 

Tvornica sadržaja - Vodimo Vas do cilja
Subscribe
Notify of
guest
3 Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Suzana
Suzana
3 years ago

Pa ti posuđuj tablete kod susjede i kume kad te jako boli glava. Mi svi pijemo previše tableta, nešto daju doktori a nešto sami kupujemo po preporuci s interneta ili prijatelja. Bolje se držati dalje od svega.

Turopoljski zmaj
Turopoljski zmaj
3 years ago

Pijete alkohol a ne tablete! I od njega bu stradala jetra, ali bu vam barem lijepo

Joža
Joža
3 years ago
Odgovori na  Turopoljski zmaj

Tako je prijatelju, drmneš koju žesticu i odmah je sve lepše.