Bivši gradonačelnik Dražen Barišić ima pravo na još šest mjeseci plaće iz gradskog proračuna: Zasad nije podnio zahtjev za aktiviranje tog prava

bivši gradonačelnik
Dražen Barišić snimljen na posljednjem javnom istupu u Saboru. Vraća li se tamo za tri mjeseca?

Bivši gradonačelnik Dražen Barišić svojevoljno se odrekao te pozicije kako bi stekao jedan od bitnih preduvjeta za izlazak iz pritvora. No, time se nije odrekao prava na još šest mjeseci gradonačelničke plaće koja mu pripada po zakonu.

Ovu pravnu pogodnost lokalnim političarima pojasnili su za Goricu.info iz Ministarstva pravosuđa i uprave.

Moralna politika – moguća kao i drvena peć?

“Zakonom o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi (čl. 90.a) propisana su prava osoba izabranih na dužnosti u jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave.

Konkretno, stavkom 4. toga članka Zakona propisano je da osobe koje su dužnost obavljale profesionalno posljednjih 6 mjeseci prije prestanka obavljanja dužnosti, po prestanku profesionalnog obavljanja dužnosti ostvaruju prava na naknadu plaće i staž osiguranja za vrijeme od 6 mjeseci po prestanku profesionalnog obavljanja dužnosti i to u visini prosječne plaće koja im je isplaćivana za vrijeme posljednjih 6 mjeseci prije prestanka profesionalnog obavljanja dužnosti”, stoji u pojašnjenju Ministarstva.

Zanimalo nas je ima li ikakve razlike u pravima gradonačelnika ovisno o načinu prestanka obnašanja dužnosti. Naime, čini se logičnim da gore navedeno pravo može koristiti primjerice gradonačelnik koji je izgubio na izborima i stoga mora na zavod za zapošljavanje. Iako je vjerojatno upitna moralnost takvog prava, posebno kada se usporedi s vojskom radnika koji u ovim kriznim vremenima ni krivi ni dužni gube posao i ostaju na cesti sa skromnim ili nikakvim otpremninama. No stvarno je moralno upitno treba li tih šest mjeseci svojevrsnog bonusa dobiti gradonačelnik koji samostalno podnese ostavku.

Političari zaštićeni kao lički medvjedi

”Pri određivanju prava osobama koje su profesionalno obavljale dužnost općinskog načelnika, gradonačelnika, župana i njihovog zamjenika koja im pripadaju i po prestanku profesionalnog obavljanja dužnosti, odnosno pravo na naknadu plaće i staž osiguranja, zakonom nije utvrđena razlika u odnosu na razlog prestanka obavljanja dužnosti, odnosno način prestanka mandata.

Dakle, gradonačelnik koji je dužnost obavljao profesionalno 6 mjeseci prije prestanka obavljanja dužnosti, ima pravo na naknadu plaće i staž osiguranja za vrijeme od 6 mjeseci po prestanku profesionalnog obavljanja dužnosti, neovisno o tome što je dužnost prestao obavljati temeljem podnesene ostavke, a slijedom čega mu je i prestao mandat”, dodali su iz Ministarstva pravosuđa i uprave.

Raspitali smo se i u velikogoričkoj gradskoj upravi hoće li bivši gradonačelnik Dražen Barišić koristiti to pravo.

– S današnjim danom takav zahtjev nismo zaprimili – odgovorila nam je u četvrtak Elizabeta Stipetić iz Ureda gradonačelnika.

Budućnost u saborskim klupama?

To, naravno, ne znači da će bivši gradonačelnik odustati od tog prava. Ono o čemu se također kalkulira u političkim kuloarima jest mogući Barišićev povratak u saborske klupe. On ima pravo reaktivirati svoj mandat šest mjeseci nakon zamrzavanja, odnosno sredinom ožujka. I ne postoji prepreka da se ta reaktivacija ne napravi.

Barišić je i dalje, podsjetimo, član HDZ-a, a vladajuća stranka u parlametnu ima poprilično tanku većinu i doslovce im je svaki glas bitan. Stoga i iz stranačke središnjice ne smiju tek tako prekrižiti Barišića. Osim ako nemaju nekoga tko će iz sadašnje oporbe prijeći na njihovu stranu. Ili je to već napravio.

Naravno, sve su ovo spekulacije i možda Barišić ne iskoristi pravo na šest mjeseci dodatne plaće na račun Velikogoričana niti reaktivira saborski mandat i tako sjedne na trošak svim hrvatskim poreznim obveznicima. E, to bi bio potez kakvog od domaćih političara još nismo vidjeli.

guest
5 Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Joža
Joža
10 months ago

Nema problema, plaćati ćemo i njega i sve njegove uhljebe koje je pozapošljavao po općini i gradskim firmama

Turopoljski Zmaj
Turopoljski Zmaj
10 months ago

Frend je neki dan dobil otkaz u firmi nakon 15 godina zbog krize. Ni hvala mu nisu rekli i prijavil se na burzu. Sam si je kriv kaj nije političar nego onaj koji je radil da bi političari imali plače.

Suzana
Suzana
10 months ago

Plaćat ćemo ga samo tri mjeseca dok ne ode u Sabor, a onda će ga svi građani Hrvatske plaćati 🙂 a ne samo Goričani. Bit će nam malo lakše.

Barbara k.
Barbara k.
10 months ago

Imam 43 godine, srednju školu i nisam zadovoljna poslom. Di da se učlanim? HDZ ili SDP? Možda Most ili Škoro? Pomagajte

Mirko
Mirko
10 months ago

Nije čovjek kriv što je takav zakon. Sve je to po zakonu 🙂