Tomislav Odžić, poznati gorički trener, napisao je knjigu za djecu: “Lukasova plesna pustolovina” istinita je i poučna priča o dječaku koji voli ples

tomislav odžić
Knjiga ima 68 stranica / Foto: Tomislav Odžić

Tomislav Odžić, poznati gorički trener akrobatskog rock n rolla, još jednom je dokazao da je svestran. Osim plesom i glumom, Tomislav se bavi i pisanjem. Upravo je izišla iz tiska njegova knjiga za djecu Lukasova plesna pustolovina.

Glavni protagonist je dječak Lukas koji se počinje baviti plesom. Priča prati Lukasa i sve ono što mu se događa na putu do njegovog prvog natjecanja. Za razliku od Lukasa, njegov prijatelj Marko nije imao te sreće. Naime, Markov otac smatra da je ples za djevojčice, a ne za dječake.

– Ova priča inspirirana je istinitim događajima, a ukazuje na sve ono s čime se susreću dječaci-plesači. Zabrinjavajuće je da se danas više nego prije 20-30 godina dječaci-plesači suočavaju s vršnjačkim nasiljem zbog predrasuda, neznanja i diskriminacije. Nekada je plesati bilo stvar opće kulture i nešto sasvim normalno i podjednako zastupljeno kod oba spola, dok je danas postalo uvriježeno mišljenje da je ples uglavnom za nježniji spol – ističe Tomislav Odžić.

U svemu idemo naprijed, ali u ovome nazadujemo. Naravno u svakoj državi je drugačije, ali mi smo jedna od najgorih u Europi po tom pitanju, kazao je Tomislav.

Slikovnica je namijenjena djeci od 5. do 10. godine, ali i roditeljima. Naime, djeca predškolske dobi ne znaju čitati pa im čitaju roditelji. Nadam se da će čitajući ovu priču svojoj djeci i roditelji proširiti svoje vidike te prevladati predrasude o dječacima koji se bave ili žele baviti plesom, rekao je Tomislav.

–  Ova priča je posebna po tome što odašilje jake poruke djeci i roditeljima. Uči ih toleranciji, razumijevanju, podršci i ustrajnosti. Cilj mi je, kao autoru barem malo promijeniti svijest ljudi, ističe Tomislav Odžić.

Lukasova plesna pustolovina njegovo je prvo pisano djelo, a želja mu je ohrabriti djecu, pogotovo dječake, da se okušaju u plesu. Knjiga ima 68 stranica, a ilustracije potpisuje Mirna Savić.

guest
2 Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Barbara k.
Barbara k.
2 years ago

Bravo, Tomo

Suzana
Suzana
2 years ago

Ovo je knjiga koju bi trebali pročitati mnogi roditelji.