Dio Goričana se žali na spori internet: Je li to povezano s uvođenjem optike? Doznajte tko se i kako može spojiti i dobiti ultrabrzi internet

Stiže ultrabrzi internet
Ultrabrzi internet stiže, ali dio Goričana trenutačno ima ultraspori internet / Foto: Gorica.info i Pixabay

Velika Gorica je doslovce premrežena stotinama kilometara novih žica koje vise sa stupova i koje bi našem gradu trebale donijeti ultrabrzi internet. No, brojni Goričani se žale da je internet posljednjih tjedana, blago rečeno, spor.

Umjesto ultrabrzog dobili smo ultraspori internet

Tako naši školarci, umjesto brzog interneta, imaju podosta poteškoća u praćenju online nastave. Srećom, uskoro počinju zimski praznici. Ništa bolje ne prolaze niti oni Velikogoričani koji rade od kuće, a kojima za posao treba internetska veza.

Nitko nije očekivao ovako internetski usporen kraj ove godine, pogotovo kada se gradska vlast još krajem srpnja naveliko hvalila projektom uvođenja najmodernije optičke infrastrukture na našem području. Hrvatski telekom, pisalo se tada, ulaže 29 milijuna kuna u postavljanje optike, a oko 14.000 kućanstava dobit će ultrabrzi internet s brzinama većim od 100 Mbit/s, a u budućnosti i 1 Gbit/s.

Plan je bio da projekt završi do kraja ove godine. Godina je pri kraju, a možemo se samo nadati da je i projekt HT-a u završnoj fazi. Njihovi radnici, koji i dalje spajaju žice na stupovima, mogu se vidjeti po Gorici.

Zanimalo nas je kako se uopće može spojiti na optiku i mogu li to svi Goričani bez obzira s kojom telekomunikacijskom tvrtkom imaju ugovor.

Koliko će stajati uvođenje optike u domove?

“Građani se mogu javiti u bilo koji prodajni kanal HT-a (T-Centri, društvene mreže) te provjeriti mogućnost kada oni mogu dobiti priključak na optiku budući da su radovi u tijeku. Svi korisnici koji su zainteresirani, dakle ne samo HT korisnici, mogu dobiti priključak na optiku”, pisalo je u odgovoru kojeg smo dobili iz HT-a.

Dostupnost optičke mreže možete provjeriti na ovom linku. Spajanje je besplatno ako se pritom ugovara paket usluga HT-a s ugovornom obavezom (neka od kombinacija interneta, TV-a i telefona).

Goričani se zasad mogu nadati da će radovi biti na vrijeme gotovi i da će im brži internet biti dostupan (po nekoj povoljnoj cijeni), ali i da će se, ako ne iskoriste tu mogućnost, njihov postojeći internet vratiti na pristojne brzine.

Vidjet ćemo vrlo skoro. Već za dva tjedna smo u novoj godini kada bi, kako su nam obećali iz HT-a i gradske uprave, 14.000 kućanstava u Velikoj Gorici trebali imati dostupan ultrabrzi internet.

Tvornica sadržaja - Vodimo Vas do cilja
Subscribe
Notify of
guest
7 Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Joža
Joža
3 years ago

Bit će gotovo do kraja godine. Samo nisu rekli koje godine

Barbara k.
Barbara k.
3 years ago

Ništa ne vjerujem ht-u. Tim više što su se dogovorili još s Barišićem. Kad to sve završe sigurno će nam naplaćivati uvođenje tog brzog interneta po 20.000 kuna, skuplje neg da vodovod uvodimo.

Turopoljski Zmaj
Turopoljski Zmaj
3 years ago

A tek kad dojde 5ge. Ne bum ni u birtiju mogel otići kad ju otvore a da u Banskim dvorima ne znaju. Još budu i sve to prijavili mojoj ženi

Domači Dečko
Domači Dečko
3 years ago

Zašto se žalite vi u Gorici? Kod nas u selu je internet toliko brz da smo upravo saznali da je Milanović pobijedio Kolindu na predsjedničkim izborima

mirko debilana
mirko debilana
3 years ago

je pa čipiraju nas, ne?

Suzana
Suzana
3 years ago

Internet je toliko loš da moja djeca ne mogu pratiti nastavu. Sve moramo isključiti da bi oni mogli poslati domaću zadaću.

Alen
Alen
3 years ago

U proljeće će već po drugi put isteći dvogodišnji rok za izgradnju ruralnog broadbanda kojega financira EU s ciljem da se na rijetko naseljenim područjima omoguće pristupne brzine od 30 Mbs. Gradonačelnik i okolni selonačelnici su se naslikavali na potpisivanjima, HT je kroz javne rasprave prikupljao podatke o zainteresiranima, ali od svega toga ništa. Mi u okolici grada tek povremeno imamo stabilnu vezu od zakonski propisanih minimalno 4 Mbs, većinu vremena niti to. HT teoretski nudi svoj hibridni priključak, no u stvarnosti to odbija učiniti.