I na jezeru Čiče vidljive su posljedice potresa: U vodi završio dio obale i ribarska kućica, traži se hitno geodetsko snimanje jezera i sanacija

Jezero Čiče
Posljedice potresa na jezeru Čiče / Foto: Udruga Jezero Čiče - ŠRU Odra

Potresi koji već danima tresu središnju Hrvatsku, a posebno onaj katastrofalni od prošlog utorka magnitude 6,2 po Richteru, prouzročili su dodatne odrone na jezeru Čiče. U jezero se odronilo više od 30 metara obale, koja je u vodu povukla i jednu od dvije tamošnje ribarske kućice. Prema objavi goričkih ribiča na Facebook stranici ŠRU Odra i druga je kućica ugrožena.

Uduga Jezero Čiče – Turopoljsko more (JČTM) poslala je stoga otvoreno pismo v.d. gradonačelniku Krešimiru Ačkaru.

”Razne neprovjerene informacije govore o dubinama i od preko 50-tak metara te o nepostojanju pokosa obala jezera, što ga čini izrazito podložnim za odrone.  Zapadna strana jezera Čiče odlaskom koncesionara napuštena je, nitko o tom području ne vodi  računa, a ne postoje niti službene geodetske snimke koje bi definirale dubinu iskopa i izgled  pokosa obale. Sve to stvara jednu potencijalnu ekološku i prirodnu bombu, nekontroliranu  golemu rupu, koja svaki čas može u svoje dubine povući okolna naselja i naše sugrađane”, navodi se, među ostalim, u pismu Udruge Jezero Čiče – Turopoljsko more koje potpisuje njen predsjednik Alan Šembera.

To su razlozi zbog kojih se traži geodetski snimak jezera za koji, tvrdi Šembera, nisu predviđena sredstva u gradskom proračunu za 2021. godinu. Osim toga Udruga traži hitan sastanak s v.d. gradonačelnikom, hitan izlazak nadležnih službi kako bi se utvrdio razmjer odrona na jezeru Čiče i jezeru Vukovina i što hitniji početak sanacije

 

Tvornica sadržaja - Vodimo Vas do cilja
Subscribe
Notify of
guest
1 Komentar
Oldest
Newest Most Voted
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Marija
Marija
3 years ago

Od svih stvari koje su hitne ovaj lik opet o tom jezeru. Pa gdje živi Šembera. Ljudi su ostali bez kuća, spavaju na otvorenom, u Kravarskom je sve porušeno, a on traži hitno snimanje jezera. Pa toga nigdje nema. Stvarno.