Nastavak polemike Šembera-Ačkar oko Čiča: Stručnjak obišao jezero Čiče i potvrdio da ne postoji opasnost za Veliku Goricu i okolna naselja

jezero čiče
Jezero Čiče je obišao prof. Žejko Arbanas s riječkog Građevinskog fakulteta

Polemika Alana Šembere, nezavisnog gradskog vijećnika u klubu Mosta, i v.d. gradonačelnika Krešimira Ačkara oko sigurnosti na jezeru Čiče nakon prošlotjednog katastrofalnog potresa u Petrinji, u srijedu je dobila svojevrsni nastavak. V.d. gradonačelnik je s dr. sc. Željkom Arbanasom, redovnim profesorom na riječkom Građevinskom fakultetu, obišao jezero Čiče.

Podsjetimo, Šembera je kao predsjednik Udruge Jezero Čiče – Turopoljsko more u ponedjeljak poslao otvoreno pismo Ačkaru. Na Čiču se, naime, odronilo oko 30 metara obale koja je sa sobom u vodu ponijela i jednu ribarsku kućicu. Šembera i njegova udruga stoga traže hitan sastanak s v.d. gradonačelnikom, geodetsko snimanje jezera, procjenu štete i početak sanacije.

“Sve to stvara jednu potencijalnu ekološku i prirodnu bombu, nekontroliranu golemu rupu, koja svaki čas može u svoje dubine povući okolna naselja i naše sugrađane”, napisao je Šembera tom prigodom Ačkaru.

Nije trebalo dugo čekati na odgovor Krešimira Ačkara. Stigao je za samo nekoliko sati.

– Stanje na jezeru Čiče ćemo provjeriti uz pomoć struke, već smo kontaktirali Rudarsko-geološki fakultet. No, ne znam koje je struke gospodin Šembera da bi donosio ovako katastrofične procjene. Postoji li neka opasnost, prvi ću napraviti sve u mojoj moći da se to sanira. Međutim, u trenucima kada je i naš kraj traumatiziran potresom, ovakvo neosnovano nagovještavanje kataklizme ne mogu komentirati drugačije nego kao uznemiravanje javnosti. I to očito u svrhu političke promidžbe – poručio je javnosti i Šemberi Ačkar.

Profesor Arbanas ovih dana radi sa svojim timom na sisačkom i petrinjskom području, napisao je Ačkar na svom Facebook profilu, na kojem je objavio i fotografije obilaska.

”Kao što je i prof. Arbanas potvrdio ne postoji nikakva ugroza za Veliku Goricu i okolna naselja zbog jezera. Upozorenja i ograničenja koja i inače vrijede na jezeru, na snazi su, naravno, i dalje. Ono što ćemo kao Grad učiniti jest konačno utvrđivanje stvarnog stanja na jezeru, putem nužnih mjerenja i snimanja“, napisao je Ačkar.

guest
3 Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Barbara K.
Barbara K.
2 years ago

Krešo je u ozbiljnoj kampanji

Mario Janečić
Mario Janečić
2 years ago

Jedino opasnije od pretjerivanja je ignorirati problem. Veselim se (davno najavljivanim i predugo očekivanim) mjerenjima, kad će se jezerom umjesto građevinara, ponovo pozabaviti geolozi. Nadam se da će nakon toga uslijediti jedan otvoreni dijalog urbanisita i svih nas zainteresiranih građana i nakon toga povlačenje sredstava iz EU i sanacija obala i stavljanje jezera i u rekreativnu funkciju. Prava je šteta da nam takvi biseri propadaju zbog mahnite pohlepe i nebrige. Nemojmo zaboraviti niti druge naše šljunčare, poput Lomnice i Vukovine (koju upravo, IMHO, devastira, Velikogoričanima itekako dobro poznati ali nažalost ne po dobru, “investitor” Žužić).

Turopoljski Zmaj
Turopoljski Zmaj
2 years ago
Odgovori na  Mario Janečić

Apsolutno se slažem. Jedino se bojim da će sav taj elan nestati kada završe lokalni izbori. Posebno kod onih koji pobijede na tim izborima. Sva obećanja će zaboraviti. Ako se u sljedećih četiri-pet mjeseci nešto događa bit će dobro, sve nakon toga bit će čista kamilica