Polarna hladnoća stiže u Hrvatsku: Za vikend će biti jako hladno, Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio preporuke za zaštitu od hladnoće

hladnoće
U Velikoj Gorici sljedećih dana očekuju se temperature ispod ništice / Foto: Gorica.info

Polarna hladnoća koja je prije nekoliko dana paralizirala Španjolsku stiže i do Hrvatske. Temeperature su se već spustile ispod ništice, a sljedećih dana bit će još hladnije. Stoga su i iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo izdali upozorenje na hladnoću koja može djelovati na zdravlje.

U Velikoj Gorici najhladnije u subotu i nedjelju

Prema tom upozorenju područje Velike Gorice i Zagreba bit će najviše izloženo hladnoći u subotu i nedjelju. Noć sa četvrtka na petak bit će na našem području hladnija od prethodne, temperature bi se mogle spustiti i do -7 stupnjeva Celzijevih, navodi Državni hidrometeorološki zavod.  Tijekom petka temperature bi moža mogle oko podneva doći do nule ili eventualno malo zagaziti u pozitivu, a potom ponvno slijede minusi.

Temperatura tijekom subote kretat će se ispod ništice i bit će vrlo hladno. Početkom sljedećeg tjedna očekuje nas slično vrijeme. Tijekom noći temperature padaju i do -5 pa čak i niže, dnevne se kreću oko ništice. U utorak bi se dnevne temperature trebale malo dignuti, možda čak oko podneva doseći u našim krajevima i 5 stupnjeva Celzijevih. Takva bi trebala biti i srijeda.

Velika Gorica može očekivati nešto snijega tijekom današnjeg dana, no sljedeći dani trebali bi proteći bez oborina.

No sljedećih dana čeka nas polarna hladnoća u čitavoj Hrvatskoj, noćne temperature u gorskim predjelima mogle bi pasti i na -15 stupnjeva, dok se dnevne u tim krajevima tijekom vikenda neće dizati iznad -5. Stoga se treba pridžavati preporuka HZJZ-a za zaštitu od hladnoće.

Polarna hladnoća i kako se zaštititi

Evo preporuka koje su objavljene u četvrtak ujutro.

Izlaganje niskim temperaturama u hladno zimsko vrijeme može uzrokovati štetne posljedice na zdravlje te dovesti do nastanka ozljeda (ozeblina, promrzlina, smrzotina) i opće pothlađenosti tijela (hipotermija), što može imati i smrtni ishod.

Kako biste se zaštitili, pridržavajte se sljedećih preporuka:

  • Pratite vremensku prognozu i upozorenja o niskim temperaturama i nepovoljnim vremenskim prilikama te izbjegavajte izlazak, osim ako to nije prijeko potrebno.
  • Odjenite više slojeva tople odjeće, po mogućnosti od materijala koji zadržavaju toplinu (vuna, polipropilen, svila). Vanjski dio odjeće (kaput, jakna) treba biti nepropustan za vjetar i vlagu. Glavu zaštitite kapom koja prekriva oba uha, a ruke zaštite rukavicama. Usta je dobro prekriti šalom zbog sprečavanja direktnog udisanja hladnog zraka (posebno važno za bolesnike s bolestima srca i dišnih puteva). Izuzetno je važna topla, udobna zimska obuća otporna na vlagu.
  • Osobama koje boluju od kroničnih bolesti, posebno kardiovaskularnog i respiratornog sustava, preporučuje se izbjegavanje izlaganju niskim temperaturama u ranim jutarnjim i kasnim večernjim satima.
  • U slučaju ledene kiše, smrzavanja ili snijega na tlu budite oprezni radi klizavih pločnika i kolnika te povećane mogućnosti padova i prijeloma kostiju.
  • Kod niskih temperatura treba izbjegavati teže fizičke poslove na otvorenom, kao i sve aktivnosti koje uzrokuju ubrzano disanje.
  • Pomognite obitelji, prijateljima i susjedima koji većinu vremena provode sami.
  • Nemojte zanemarivati osjećaj hladnoće i drhtavicu koji upozoravaju na potrebu utopljavanja i prekid boravka na hladnoći.
  • U slučaju da se kod onih osoba koje duže borave na otvorenom (izletnici, planinari, alpinisti, vojnici ) pojave početni simptomi pothlađivanja ili ozeblina (trnjenje i gubitak osjeta prstiju uz blijedu kožu, ponekad i bol), treba odmah potražiti zagrijani prostor, skinuti vlažnu odjeću, pothlađenu osobu postepeno utopljavati zamatanjem u deke, ali nikako ne izlagati direktnom izvoru topline. Preporučuje se dati tople bezalkoholne napitke (čaj, juha) te potražiti stručnu medicinsku pomoć i nazvati:

Hitnu medicinsku službu – 194

Centar za žurne službe – 112.

guest
1 Komentar
Oldest
Newest Most Voted
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Marija
Marija
2 years ago

Napokon prava zima. Možda nam i korona ode s hladnoćom.