Poljoprivrednici, ako imate štete na gospodarstvu od potresa: Evo kako ih možete prijaviti Ministarstvu poljoprivrede Podaci koji su već prikupljeni dosadašnjim obilaskom terena poljoprivrednih savjetnika bit će uneseni u aplikaciju i koristit će se u svrhu pripreme i provedbe mjera namijenjenih obnovi poljoprivrednog potencijala, koja će se financirati iz Programa ruralnog razvoja

poljoprivrednici
Poljoprivrednici koji štetu ne mogu prijaviti kroz aplikaciju, ti mogu učiniti i telefonom / Foto: Ministarstvo poljoprivrede

Poljoprivrednici koji imaju štete od potresa na gospodarskim objektima, poljoprivrednoj mehanizaciji, stoci, zemljištu štete mogu prijaviti preko aplikacije koju je otvorilo Ministarstvo poljoprivrede. Kroz aplikaciju poljoprivrednici mogu prijaviti i potrebe za stočnom hranom, izmještanjem stoke, kao i poteškoće s prodajom poljoprivrednih proizvoda, objavilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Poljoprivrednici koji nisu u mogućnosti sami prijaviti štetu mogu se javiti poljoprivrednim savjetnicima telefonom: Ivan Danjek, 091 4882 715, Jasmina Vagan, 099 4926 460 i Davorin Hrsto, 091 4882 803

Djelatnici Ministarstva poljoprivrede i HAPIH-a pomažu poljoprivrednim proizvođačima na područjima pogođenim potresom kroz čitav niz aktivnosti kako bi se umanjile posljedice potresa i čim prije uspostavila i nastavila poljoprivredna proizvodnja, ističu iz Ministarstva.

Podaci koji su već prikupljeni dosadašnjim obilaskom terena poljoprivrednih savjetnika bit će uneseni u aplikaciju i koristit će se u svrhu pripreme i provedbe mjera namijenjenih obnovi poljoprivrednog potencijala, koja će se financirati iz Programa ruralnog razvoja.

Obrazac za prijavu štete na poljoprivrednim gospodarstvima nalazi se na poveznici potresi.mps.hr.

Do sada utvrđena šteta na 1208 poljoprivrednih objekata

Prilikom kontakta i obilaska terena ustanovljena su oštećenja na gospodarskim objektima kod 1208 PG-ova, mehanizacije i strojeva kod 172 PG-ova, na proizvodnim površinama kod 45 PG-ova, kao i problemi sa smještajem stoke, pa je tako osigurano premještanje 271 grla stoke s 41 PG-a. Posredovano je u prodaji 114 grla svih vrsta i kategorija stoke.

– Poručujem poljoprivrednicima pogođenih područja da ne odustaju, da će im se pružiti sva potrebna pomoć za opstanak i nastavak proizvodnje. Svjesna sam razmjera katastrofe i upravo zbog toga su djelatnici Ministarstva poljoprivrede kontinuirano na terenu i na raspolaganju poljoprivrednicima u potrebi – nemojte prodavati stoku, omogućit ćemo hranu za stoku ili je premjestiti ukoliko je potrebno, kao što i radimo svakodnevno. Pozivam poljoprivrednike da još jednom, kao i uvijek, pokažu snagu i izdržljivost – pomoći ćemo svima kojima je pomoć potrebna. Velika hvala svim donatorima, kupujmo hrvatsko jer hrvatske firme pomažu onima kojima je pomoć najpotrebnija – kazala je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Kroz sustav prikupljanja donirane hrane za životinje u skladištima u Glini i Petrinji do sada je zaprimljeno 270 tona hrane (koncentrirane hrane, sjenaže i sijena), od čega je poljoprivrednicima u potrebi razdijeljeno 155 tona.

Sukladno dojavama s terena od savjetnika ili od samih uzgajivača stoke o problemima u prodaji stoke, Ministarstvo poljoprivrede spaja poljoprivrednike s predstavnicima mesne i mliječne industrije s ciljem rješavanja problema i pronalaženja rješenja po poštenim tržišnim cijenama – kupnju proizvoda, uključivanje proizvođača u sustav otkupa mlijeka i sl.

Realiziran je otkup 78 grla svih vrsta stoke (8 teladi, 22 utovljene junadi, 7 krava, 11 utovljenih svinja, 21 odojak i 9 janjadi), a posredovano je i u otkupu koja će se obaviti u naredna dva dana za 36 grla (14 teladi, 10 junica, 9 krava i 3 juneta).

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare