I Krešo Petek izašao iz Remetinca: Afera u kojoj jednu od glavnih uloga igra bivši gradonačelnik Gorice Dražen Barišić (HDZ) ulazi u novu fazu

krešo petek i dražen barišić
Krešo Petek i Dražen Barišić godinama surađuju, a bili su istodobno i u Remetincu

Krešo Petek, ivanićgradski poduzetnik, prvoosumnjičeni u najvećoj koruptivno-političkoj aferi koja je tresla Hrvatsku od jeseni prošle godine, izašao je iz istražnog zatvora u Remetincu, javio je HRT. Na izlasku je samo kratko poručio da “nije ništa kriv i da se ide doma odmoriti”.

Ovako je i Velika Gorica ušla na crnu listu političe korupcije

Ovime ta afera, koja je ostavila duboki trag i na velikogoričkoj političkoj sceni, ulazi u sljedeću fazu pravosudnog postupka. Uz Peteka na klupi za osumnjičene našao se i sada već bivši velikogorički gradonačelnik HDZ-ovac Dražen Barišić koji je u Remetincu proveo tri mjeseca.

Njih dvojica su glavni osumnjičenici za tzv. velikogorički krak afere. Uz njih istaknuto mjesto među osumnjičenicima ima i bivši direktor VG Vodoopskrbe Tomislav Jelisavac, HDZ-ovac mlađe generacije i čovjek od velikog Barišićevog povjerenja. Upravo je preko Jelisavca, sumnjaju istražitelji, išao dio namještanja javnih natječaja koji su išli na ruku Petekovoj tvrtki Elektrocentar Petek.

Naime, VG Vodoopskrba raspisala je natječaj za gradnju pročistača koji je dobio upravo Krešo Petek s ponudom od 118 milijuna kuna plus PDV. Niz je transkripata tajno snimljenih razgovora osumnjičenog trojca, koji su iscurili u javnost, ukazivali na mogućnost dogovaranja uvjeta na tom natječaju. Natječaj je jesenas poništen jer je cijena najpovoljnije ponude veća od procijenjene vrijednosti nabave, koja je iznosila 97 milijuna kuna.

Mrak oko natječaja za javnu rasvjetu

Drugi istražiteljima sumnjiv posao na goričkom području jest natječaj za javnu rasvjetu u kojem se opet pojavljuje Krešo Petek i njegova firma. Radi se o poslu teškom oko 30 milijuna kuna kojeg na kraju nije dobio Elektrocentar Petek. Međutim, natječaj se naknadno poništava, ali je snimljen niz razgovora u kojima, misle istražitelji, ima dovoljno dokaza koji ukazuju da su uvjeti natječaja dogovarani između Barišića i Peteka, kao i kasnije poništenje tog natječaja.

Iz tog dijela ove koruptivne afere je i znakovita tajno snimljena Petekova izjava: ”Ja kad kažem da nešto držim pod kontrolom, ja držim, ak’ ništa drugo, ja poništim… kak’ je i bilo, ja sam poništio.” Time je aludirao da on može i poništiti javne natječaje koji mu izmaknu iz ruku.

Budući su oba natječaja na goričkom području povezana s ovom aferom poništena, vrlo je vjerojatno da će Bariišićeva obrana iskoristiti činjenicu da se na kraju od svega nije ništa dogodilo i da nema štete. No, činjenica je da afera Elektrocentar Petek ulazi u, kao što smo već vidjeli puno puta, višegodišnju pravosudnu trakavicu.

Krešo Petek i Dražen Barišić stari su partneri

Nisu, međutim, Krešo Petek i Dražen Barišić povezani samo na ova dva projekta, koji su predmet istrage. Elektrocentar Petek je u Velikoj Gorici odradio gotovo sve kapitalne projekte posljednjih godina – gradio je, među ostalim, VG Goričanku, gradski bazen, turistički centar za posjetitelje… I gotovo je pravilo da su svi ti projekti na kraju bili više milijuna skuplji nego što su bile svote temeljem kojih je Petek dobivao posao.

Gradnja VG Goričanke trebala je stajati 24 milijuna kuna, a nakon godinu dana radova narasla je na 40 milijuna. Turistički centar za posjetitelje nakon radova poskupio je 40%. Investicija za gradski bazen na kraju je narasla za neplaniranih 10 milijuna kuna…

Može li gorički HDZ izdržati politički uteg Dražena Barišića?

Ako to i ne postane predmet interesa istražitelja, sigurno će postati predmet političke bitke uoči lokalnih izbora koji su za samo 120 dana. Gorički HDZ je zbog toga već imao problema u Gradskom vijeću, ali ih je uspio riješiti jer tamo ima stabilnu većinu.

Pitanje je, međutim, kako se v.d. gradonačelnik Krešimir Ačkar, koji će se vjerojatno natjecati da na izborima postane i pravi gradonačelnik bez tog “v.d.“ prefiksa, može maknuti iz debele Barišćeve sjene teških optužbi za namještanje javnih natječaja. To muči i čitav gorički HDZ koji je na vlasti u našem gradu već 12 godina.

Ačkar je bio Barišićev dogradonačelnik, kao i Ervin Kolarec, ali je prije desetak mjeseci zahladio odnose. Stoga je Barišić ovlasti za upravljanje gradom dok je on u zatvoru prenio upravo na Kolarca. Ačkar je i dalje bio u drugom planu, ali je ušao na Kolarčevo mjesto nakon što je Barišić podnio ostavku jer je na zadnjim izborima 2017. on bio prvi dogradonačelnik. Tako je pisalo i na glasačkom listiću.

Uskoro će Goričani ponovno imati šansu zaokruživati po novim glasačkim listićima. Krešo Petek i njegov dugododišnji bliski odnos s Draženom Barišićem mogao bi u tom zaokruživanju imati velikog utjecaja…

guest
4 Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Ivan Ivanović
Ivan Ivanović
1 year ago

Zaboravit će Goričani za četiri mjeseca što je bilo i s Barišićem i Petekom i HDZ-om i Ačkarom i Kolarecom. I opet će birati isto. A onda ponovno stiže isti HDZ-ov način rada, samo s novim igračima umjesto Peteka i Barišića

Domaći Dečko
Domaći Dečko
1 year ago

Pa nije Petek ništa kriv. Kao ni Japa Draž. Jesu vam rekli obadvojica kad su izlazili iz Remetinca. Kaj im ne vjerujete?

Turopoljski Zmaj
Turopoljski Zmaj
1 year ago

Neka institucije rade svoj posao. Tako bi rekao Bandić

Bernard iz Gorice
Bernard iz Gorice
1 year ago

Da se Barišić opet kandidira za gradonačelnika dobio bi sigurno 20 posto glasova. Takvi smo mi ljudi, uz malo sreće mogao bi i pobjediti.