Krešimir Ačkar u Saboru: Materijalna šteta od potresa na goričkom području je velika, oštećen je 851 stambeni objekt, a šest kuća je potpuno uništeno

krešimir ačkar u saboru

V.d. gradonačelnik Krešimir Ačkar u Saboru je skrenuo pozornost na velike materijalne štete od potresa na goričkom području tijekom saborske rasprave o Prijedlogu zakona o obnovi od potresa na području Zagreba, Krapinsko-zagorske, Zagrebačke, Sisačko-moslavačke i Karlovačke županije. Ačkar je kazao kako su od razornog potresa učinjeni značajni koraci kako bi se ljudi mogli vratiti na svoja ognjišta.

– Donošenjem predloženog zakona omogućava se provođenje postupka obnove na području Sisačko-moslavačke, Krapinsko-zagorske županije, Zagrebačke županije i Grada Zagreba, što je neophodno potrebno radi sanacije šteta prouzročenih potresom. Od 29. prosinca u fokusu javnosti opravdano je Sisačko-moslavačka županija jer je najteže nastradala, no nažalost izgubljeno je i sedam života. Puno manje spominje se Zagrebačka županija i moja Velika Gorica. Ona srećom nije imala ljudskih žrtava, ali materijalna šteta je jako velika. Ovaj zakon je ključan u rješavanju našeg problema – kazao je sa saborske govornice Krešimir Ačkar istaknuvši kako je na goričkom području šteta prijavljena na 851 stambenom objektu, pri čemu je šest obiteljskih kuća u potpunosti neupotrebljivo, a 23 su privremeno neupotrebljive za stanovanje.

Isto tako neupotrebljivi su škola i župna crkva u Dubrancu, a privremeno je neupotrebljiva školska dvorana Osnovne škole Eugena Kumičića, kao i Stari grad Lukavec.

– Zbog brze intervencije Vlade prvih dana kada se pomoglo Zagrebačkoj županiji s 10 milijuna kuna, a s ovih dana 5 milijuna kuna, završavamo povratak naših sugrađana na njihove parcele u montažne kuće. Tim sredstvima lakše smo podnijeli to breme. Ovim zakonom mi u potpunosti rješavamo probleme za 29 obitelji s područja grada koje su ostale bez svojih sigurnih kuća. Sretni smo i zahvalni dragom Bogu što smo manje stradali od drugih pogođenih sredina ovim razornim potresom – istaknuo je Ačkar, zahvalivši svima koji su pomogli u tim teškim trenucima.

– Nadam se da je ono najgore iza nas i da nas više nikada neće zadesiti tako jak potres ili katastrofa, kazao je –  Krešimir Ačkar u Saboru. O teško oštećenoj školi u Dubrancu, Ačkar je također govorio i na Aktualnom prijepodnevu.

 

 

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare