Podnio zahtjev: Bivši gradonačelnik Dražen Barišić primat će još šest mjeseci oko 18.000 kn neto plaće iz gradskog proračuna Velike Gorice

bivši gradonačelnik barišić
Bivši gradonačelnik Dražen Barišić iskoristio je svoje zakonsko pravo

Bivši gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić podnio je zahtjev za aktiviranjem prava kojim mu se šest mjeseci nakon prestanka dužnosti isplaćuje plaća iz gradskog proračuna. Barišić je, podsjetimo, podnio ostavku na gradonačelničku funkciju 15. prosinca prošle godine.

Ta ostavka bila je jedan od najbitnijih preduvjeta kako bi mogao izaći iz pritvora nakon tri mjeseca u Remetincu. Tamo je završio kao jedan od osumjičenika u aferi namještanja poslova i javnih natječaja ivanićgradskom poduzetniku Kreši Peteku, koji je iz pritvora izašao prije četiri dana. No zahtjev za plaću nakon prestanka mandata nije podnio odmah nakon izlaska iz Remetinca.

– Bivši gradonačelnik podnio je zahtjev za aktiviranjem prava na šest plaća nakon prestanka mandata 22. prosinca 2020. godine – rekli su nam iz Ureda gradonačelnika Velike Gorice.

Činom podnošenja zahtjeva to se pravo i aktivira.

“Zakonom o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi (čl. 90.a) propisana su prava osoba izabranih na dužnosti u jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave.

Konkretno, stavkom 4. toga članka Zakona propisano je da osobe koje su dužnost obavljale profesionalno posljednjih 6 mjeseci prije prestanka obavljanja dužnosti, po prestanku profesionalnog obavljanja dužnosti ostvaruju prava na naknadu plaće i staž osiguranja za vrijeme od 6 mjeseci po prestanku profesionalnog obavljanja dužnosti i to u visini prosječne plaće koja im je isplaćivana za vrijeme posljednjih 6 mjeseci prije prestanka profesionalnog obavljanja dužnosti”, pojasnili su iz Ministarstva pravosuđa i uprave.

Na ostvarivanje tog prava ne utječe je li bivši gradonačelnik, odnosno bilo koji dužnosnik na kojeg se odnosi prije navedena zakonska odredba, odradio mandat do kraja ili podnio ostavku.

Prema imovinskoj kartici koju je Barišić podnio ljetos, nakon što je na srpanjskim izborima ušao u Sabor, njegova gradonačelnička bruto plaća bila je 24.400 kuna, odnosno 18.006,69 neto. Tako da će se najvjerojatnije i ona plaća koju će primati kretati negdje oko tog iznosa.

Očekuje se i da će bivši gradonačelnik Velike Gorice reaktivirati svoj saborski mandat. To može učiniti šest mjeseci nakon što ga je stavio u mirovanje, odnosno u slučaju Barišića to će biti moguće nakon polovine ožujka. Ako to napravi automatski će se vratiti u Sabor iz kojeg će otići njegova zamjena Mato Čičak. Tada može početi uzimati punu plaću u Saboru čime bi prestao koristiti pravo na šest plaća kao bivši gradonačelnik.

 

guest
3 Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Turopoljski Zmaj
Turopoljski Zmaj
6 months ago

Za sve zasluge ja bi ga plačal i 12 mjeseci!

Bernard iz Gorice
Bernard iz Gorice
6 months ago

Trebali bi ga platiti oni koje je zaposlio u Općini i gradskim firmama

Domaći Dečko
Domaći Dečko
6 months ago

Nije se zaposlil kod Peteka?