Saborski zastupnici odlučili: Parlamentarnim i nezavisnim zastupnicima za rad u ovoj godini građani će platiti više od 62 milijuna kuna Sredstva pripadaju političkim strankama koje su prema konačnim rezultatima izbora dobile zastupničko mjesto u Hrvatskom saboru i nezavisnim zastupnicima

zastupnici

Rad parlamentarnih političkih stranaka i nezavisnih zastupnika u ovoj godini hrvatski građani platit će nešto više od 62 milijuna kuna. Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav Hrvatskoga sabora donio je odluku o raspoređivanju sredstava za rad političkih stranaka i nezavisnih zastupnika za ovu godinu. Sredstva su osigurana u Državnom proračunu u iznosu od 62.052.190,00 kuna.

Najviše novca dobit će HDZ, koji ima 47 zastupnika i 15 zastupnica, 25.323.355,17 kuna. SDP-u (18 zastupnika i 16 zastupnica) pripada 14.2 milijuna kuna, Domovinski pokret Miroslava Škore (8 zastupnika i 3 zastupnice) dobit će 4,5 milijuna kuna, a Most nezavisnih lista (7 zastupnik i 1 zastupnica) 3,2 milijuna kuna. Platforma Možemo za 4 zastupnika i 1 zastupnicu dobila je nešto više od 2 milijuna kuna, SDSS, koji ima 1 zastupnika i 2 zastupnice 1,2 milijuna kuna, a IDS (2 zastupnika i 1 zastupnica) također 1,2 milijuna kuna. HSLS (2 zastupnika) može računati na gotovo 800 tisuća kuna, koliko će dobiti HSS i Hrvatska konzervativna stranka, koja također ima 2 zastupnika.

Stranke Nova ljevica, Radnička fronta, Stranka s imenom i prezimenom, Pametno, Glas i Reformisti imaju po jednu zastupnicu i svaka stranka za rad dobiva 438.672 kuna.

Za po jednog zastupnika Suverenisti, Hrast, HDS-a, Hrvatska stranka umirovljenika, Blok za Hrvatsku, Fokus, HNS-liberalni demokrati dobit će po 398.792 kune.

Nezavisnoj zastupnici Ermini Lekaj-Prljaskaj pripada 438.672,29 kuna, dok će nezavisni zastupnici Robert Jankovics, Furio Radin, Vladimir Bilek i Veljko Kajtazi dobiti 398.792,99 kuna.

Sredstva pripadaju političkim strankama koje su prema konačnim rezultatima izbora dobile zastupničko mjesto u Hrvatskom saboru i nezavisnim zastupnicima.

Sredstva raspoređuju se na način da se utvrdi jednak iznos sredstava za svakog zastupnika u Hrvatskom saboru tako da pojedinoj političkoj stranci koja je bila predlagatelj liste pripadaju sredstva razmjerno broju dobivenih zastupničkih mjesta  prema konačnim rezultatima izbora za zastupnike u Hrvatski sabor.

Za svakog zastupnika podzastupljenog spola pripada i pravo na naknadu u visini od 10% iznosa predviđenog za svakog zastupnika. Podzastupljenost spola postoji ako je zastupljenost jednog spola u Hrvatskome saboru niža od 40%.

Tvornica sadržaja - Vodimo Vas do cilja
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare