Tragična igra sudbine: Blagajnik HAC-a trebao je za pola sata krenuti kući, tada je zid probio BMW kojeg je vozio 20-godišnjak. Nije ni kočio…

zagreb sisak
Nesreća na autocesti Zagreb-Sisak dogodila se u 5:30 sati / Foto: JVP Velika Gorica

Blagajnik Hrvatskih autocesta Dejan Budak (53) spremao se okončati noćnu smjenu na naplatnim kućicama u Mraclinu pokraj Velike Gorice, na autocesti A11 Zagreb-Sisak. Sjedio je za stolom i završavao obračun broja vozila u smjeni. U tom trenutku crni BMW sisačkih registracija već je jurio autocestom iz smjera Zagreba prema Sisku.

Na autocesti Zagreb-Sisak, kao što smo već pisali, ne naplaćuje se cestarina zbog vozila koja dovoze humanitarnu pomoć na potresom pogođenu Banovinu. Ipak, prenosi Večernji list, na naplatnim kućicama mora biti dežurna osoba koja se brine o sigurnosti ljudi i opreme. U noćnoj smjeni s petka na subotu to je bio Dejan Budak. Iz HAC-a kažu da je Budak bio branitelj i tražio je da radi na manjoj naplatnoj postaji s manjim prometom kako ne bi bio manje opterećen. Mraclin je bila baš takva postaja…

Mladić (20) uzeo je u petak navečer očev BMW. Otac tvrdi da mu je više puta ponavljao da ne sjeda za volan ako pije. Mladić radi u bratovom građevinskom obrtu i živi na području općine Lekenik. Njegov brat kaže da rade dan i noć i da je možda mladić zaspao za volanom.

HRT neslužbeno doznaje da je u krvi imalo 1,8 promila alkohola. Navodno je prije toga bio na nekoj fešti u svom mjestu. Nije poznato što je radio u Zagrebu odakle se vraćao prema svom Lekeniku. Bilo je 5:25 sati. Stisnuo je gas, vozio je prebrzo. Je li zaspao ili jednostavno nije vidio da se približava naplatnoj postaji Mraclin? To zasad nije poznato. Nije jasno niti kako je i zašto skrenuo skroz desno umjesto da produži i možda bez problema prođe kroz naplatne kućice. To možda ukazuje da je stvarno zaspao za volanom.

Prometni stručnjak Goran Husinec, međutim, misli da se radi o obijesnoj vožnji.

– Htio je protutnjati kroz prolaz gdje nema naplate a da se uopće ne zaustavi i promašio je. Da je htio zakočiti, počeo bi kočiti već 500 metara prije naplatnih kućica, pa je očito da je htio samo projuriti onuda. Umjesto toga je probio tri zida –  rekao je Husinec za Večernji list.

Stravična nesreća na naplatnim kućiama u Mraclinu / Foto: JVP Velika Gorica

Dejan Budak završava smjenu. Odjednom se prolomi zaglušujući tresak. BMW probija debeli zid od cigli. Probija i pregradni zid. Zaustavlja se tek na trećem zidu. Vozilo odbacuje Dejana Budaka od stola, koji od siline udarca pogiba na mjestu.

Stižu velikogorički vatrogasci. Misle da je i vozač mrtav. Ipak nije. Počinje duga i naporna operacija vađenja ozlijeđenog mladića s vozačkog mjesta. Hitna ga prevozi u bolnicu gdje se utvrđuje da ima koronavirus.

– Vozač ima kontuzije i subduralni hematom mozga, koji u ovom momentu ne zahtijeva akutno neurokirurško liječenje, ima obostrane kontuzije pluća i složene prijelome obaju donjih ekstremiteta koji će zahtijevati vjerojatno kirurško liječenje, rekao je dr. Mislav Rakić iz KB Dubrava za HTV, a prenio je 24sata.

Jedan život je ugašen, a drugi je nepovratno promijenjen. Mladića čeka suđenje i vjerojatno višegodišnja zatvorska kazna. Automobil nije igračka, posebno ovakav nabrijani BMW. U rukama pijanih, umornih i obijesnih takvi automobili postaju opasno oružje.

Evo i policijskog izvještaja o nesreći:

Jučer, 23. siječnja oko 5.30 sati na području Mraclina, 20-godišnjak je upravljao osobnim automobilom marke BMW sisačkih registarskih oznaka krećući se zapadnim kolnikom autoceste A11, dok pritom nije prilagodio brzinu kretanja stanju i osobinama ceste kojom prilikom je vozilom prešao na zatvoreni prometni trak i prednjim dijelom vozila naletio na rubni kamen uslijed čega se je vozilo nastavilo nekontrolirano kretati. Prilikom nekontroliranog kretanja vozila, isto je u jednom trenutku izgubilo kontakt s podlogom a potom se nastavilo nekontrolirano kretati nogostupom u zoni naplatne postaje Mraclin.
 
Udarom u zid upravne zgrade isti je srušen a vozilo je ušlo u unutrašnjost same zgrade pri čemu je naletilo na 53-zaposlenika naplatne postaje koji je u naletu  smrtno stradao. Po zaustavljanju vozila isto se zapalilo te je požar ubrzo ugašen.
 
Liječnička pomoć 20-godišnjaku pružena u KBC-u Zagreb, te je zadržan na liječenju dok je utvrđeno da je teško ozlijeđen.
 
Protiv 20-godišnjeg vozača podnijeta kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu, dok je kriminalističko istraživanje i dalje u tijeku.

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare