Velika analiza Gorice.info: Kako goričke političke stranke koriste Facebook? Tko je najaktivniji, tko ima najviše pratitelja, a tko još uvijek spava?

analiza
Analiza Gorice.info: Kako goričke političke stranke koriste Facebook?

Izbori se više ne mogu dobiti bez učinkovitog korištenja društvenih mreža, digitalnih platformi, oglašavanja na internetskim portalima… Stoga smo odlučili analizirati kako velikogoričke političke stranke koriste te digitalne kanale komunikacije s javnošću, ali smo već na početku shvatili da tu naši političari koriste samo Facebook, te da je korištenje ostalih mreža zanemarivo.

Ipak, iznenadili su nas rezultati. Analiza je, naime, pokazala da najaktivnija stranka nije jedna od onih za koju bismo svi mi ispalili da najviše koristi Facebook jer ima dovoljno članova koji bi se brinuli o redovitom objavljivanju postova, odgovaranju na pitanja, uređivanju fotografija itd.

Facebook profile/stranice velikogroričkih stranaka objavljujemo prema broju pratitelja – od onih s najmanjim brojem prema onoj s najvećim. Treba napomenuti da nemaju sve istaknutije goričke podružnice stranaka svoj profil na Facebooku. Analiza, stoga, nije obuhvatila one goričke stranke koje komuniciraju preko profila njihovih središnjica.

Isto tako usporedili smo i broj objava na tim profilima od početka ove godine, budući je svima jasno da je već u tijeku predizborna kampanja za svibanjske lokalne izbore. Uzeli smo u obzir i broj reakcija na te objave (like i sl.), te broj komentara.

Most Velika Gorica

Velikogorički Most na Facebooku ima 505 pratitelja. Iako je to najmanje od jačih goričkih stranaka koje koriste Facebook, Most tu brojku uvelike nadoknađuju brojem objava. U ovoj godini objavili su ih 17, odnosno gotovo jednu na dan. Prema broju objava Most je druga gorička stranka po aktivnosti na Facebooku. Što se tiče sadržaja tih objava, možemo ga podijeliti u tri dijela.

Na početku godine Mostovci su bili angažirani na pomaganju potresom najpogođenijih krajeva na Banovini i to su redovito objavljivali. Drugi dio objava odnosi se na aktivnosti njihovog kandidata za gradonačelnika Ivana Bekavca, prvenstveno na kratke video-materijale. U njima Bekavac govori o goričkim gradskim problemima. Treći dio objava je klasična politička komunikacija s javnošću kroz objave Mostovog goričkog koordinatora Damira Slojšeka koji piše o gradskim aktualnostima i odnosima s vladajućima.

Ipak, te objave izazivaju relativno malo reakcija jer ih je desetak po objavi, a komentara gotovo i nema. To je sigurno dio na kojem Mostovci trebaju poraditi žele li što više iskoristiti potencijal Facebooka u predizbornim aktivnostima koje će se uskoro još dodatno zahuktati.

Hrvatska seljačka stranka Velika Gorica

Gorički HSS-ovci na svom Facebook profilu imaju 583 pratitelja. Kao što svi znamo HSS je stranka koja u našem gradu ima veliku tradiciju, a i prvi gorički gradonačelnik, Josip Bobesić, bio je HSS-ovac. Imali su HSS-ovci i druge članove koji su obnašali istaknute dužnosti u velikogoričkoj izvršnoj vlasti.

Ako se, pak, gleda aktivnost goričkog HSS-a na Facebooku, ona je toliko mala kao da ni ne postoji. Ta je stranka od početka godine objavila samo tri objave na najpopularnijoj društvenoj mreži u Hrvatskoj. Prva je bila novogodišnja čestitka, druga je problematizirala pravo na domaće sjeme i treća kojom se podsjećalo da je na slučaj jedne od nekretnina sisačko-moslavačkog župana Ive Žinića još 2019. godine upozoravao HSS-ovac Željko Lenart.

Ni riječi, dakle, o Velikoj Gorici, problemima našeg grada, prijedlozima za poboljšanja i rješenja. S već spomenute tri objave HSS dijeli posljednje mjesto među goričkim strankama koje koriste Facebook.

Socijaldemokratska partija Velika Gorica

Analiza je pokazala da SDP Velike Gorice baš i ne koristi mogućnosti Facebooka u komunikaciji sa članovima, simpatizerima i, što je u ovo predizborno vrijeme bitno, potencijalnim glasačima. SDP ima 681 pratitelja na Facebooku, što je, čini se, premalo za stranku koja bi trebala biti predvodnik oporbe u gradu, ali i koja je u nekim periodima bila na vlasti u Velikoj Gorici.

Da SDP-ovci baš i ne brinu o prisutnosti na društvenim mrežama vidi se i po broju objava od početka godine. Bilo ih je samo četiri. Prva je bila u povodu dana žalosti za žrtve razornog potresa koji je proglašen 2. siječnja. Potom je slijedilo 20-ak dana pauze do prošlog tjedna kada su objavili ukupno tri statusa na Facebooku. Prvo su podijelili status središnjice SDP-a s izjavom koprivničkog gradonačelnika Mišela Jakšića koji je problematizirao apsolutni gubitak povjerenja građana naše zemlje u institucije. Gorički SDP-ovci su na to dodali kako je upravo Velika Gorica primjer koji potvrđuje da su institucije stvarno zakazale.

Potom su podijelili i status SDP-a Zagrebačke županije o prostorima u Velikoj Gorici koji su kupljeni za potrebe sjedišta uprave županijske Hitne pomoći. I, na kraju, ovog vikenda su podijelili status stranačkog Foruma žena u povodu Dana mimoza kojim se obilježava borba protiv raka dojke.

Nisu, dakle, gorički socijaldemokrati loši u dijeljenju tuđih postova. No od najjače gradske stranke očekivala bi se puno veća aktivnost jer je, barem tako izgleda, uredno prespavala posljednjih mjesec dana. Dakle, ni riječi o gradskim aktualnostima, problemima, potresu… Postojeće objave imaju po nekoliko likeova i nemaju komentara. Nema ni riječi o lokalnim izborima, a kamoli šuškanjima da bi njihov kandidat za gradonačelnika mogao biti Ivo Jelušić…

Domovinski pokret Velika Gorica

Domovinski pokret najmlađa je stranka u našem gradu, ogranak je osnovan prije mjesec i pol. Stoga i malo čudi relativno puno pratitelja na Facebooku – njih 973.

Ipak, naša analiza pokazuje da aktivnost Škorinih stranačkih kolega na Facebooku minimalna. Objavili su samo tri posta od početka godine i po tome su, uz gorički HSS, najneaktivnija stranka u korištenju te društvene mreže. Objavljeni postovi bave se općenitim političkim pogledima koji su karakteristični za tu stranku koja svoje birače traži na desnoj strani političkog spektra. Tako je posljednji od ta tri posta zapravo preuzet status umirovljenog generala i bivšeg saborskog zastupnika Željka Glasnovića kojim napada Zvonimira Troskota, Mostovog kandidata za gradonačelnika Zagreba, zbog kritiziranja HOS-ovog pozdrava. To je, očito, bitka za naklonost istih birača za koje se bore i Domovinski pokret i Most.

Zanimljivo je da gorički Domovinski pokret nije na svojem Facebooku podijelio obilježavanje Dana međunarodnog priznanja Hrvatske kada su zapalili svijeće i položili cvijeće uz goričku bistu Franje Tuđmana. Istodobno su o tom događaju poslali priopćenje medijima, koji su ga i objavili. Domovinski pokret, dakle, do sada uopće ne koristi Facebook kao alat u predizbornim aktivnostima, ali će se to, želi li postići što bolji rezultat, morati vrlo brzo promijeniti.

Hrvatska demokratska zajednica Velika Gorica

HDZ je najveća i najorganiziranija stranka na goričkom području, pa smo očekivali i da će biti najaktivnija u korištenju Facebooka. Analiza je, međutim, pokazala da se nalazi na drugom mjestu.

Gorički HDZ ima 1672 pratitelja na Facebooku, a u ovoj godini je iskoristio tu društvenu mrežu za 14 objava. Time je zauzeo treće mjesto po broju objava. Te su objave, međutim, jasno artikulirane i nema nikakve dvojbe zašto su stavljene na Face. HDZ želi dokazati svojim pratiteljima, glasačima, potencijalnim glasačima, ali i političkim suparnicima da on suvereno drži sve konce upravljanja gradom čvrsto u rukama. Jasno je i tko te konce drži – to je Krešimir Ačkar, v.d. gradonačelnika Velike Gorice.

Stoga gotovo i nema dvojbe tko će biti HDZ-ov kandidat za goričkog gradonačelnika. Svako ime, osim Krešimira Ačkara, bilo bi veliko iznenađenje.

Sve objave su stoga jasne i direktne, obavezno sadržavaju barem fotografiju, a vrlo često i video što također povećava atraktivnost objave i vjerojatno će zainteresirati ljude da pogledaju što taj video nudi. Dobar dio objava je prenesen iz drugih izvora (npr. mediji), pa ne bi bilo loše da i HDZ-ovci pokoju objavu na ovoj Facebook stranici sami napišu.

No, za razliku od goričke konkurencije, svaka od tih objava izaziva dosta reakcija jer svaka ima po više desetaka likeova, ali i po nekoliko komentara. Gotovo je sigurno da se gorički HDZ tek zagrijava za predizbornu utrku u kojoj će Facebook iskoristiti što je više moguće.

HSP Velika Gorica – Mladen Amstrong Grof

Analiza je pokazala da je (iznenađujući) pobjednik i najomiljenija gorička stranka na Facebooku, prema broju pratitelja – HSP Velika Gorica – Mladen Amstrong Grof. Gorički HSP-ovci imaju 3883 pratitelja, a u 2021. godini objavili su čak 24 posta na Facebooku. U prijevodu, svaki dan u prosjeku imaju po jednu objavu.

Objave na Facebooku goričkih pravaša, naravno, odražavaju desne političke stavove, podsjećaju na žrtve jugoslavenskih tajnih službi, Domovinski rat, bitne datume iz novije povijesti Hrvatske…

Dio postova se odnosi i na Veliku Goricu, posebno na pomoć koju su Goričani skupljali za žrtve potresa. Nema gotovo ništa o goričkim komunalnim problemima kao ni o aktualnostima lokalne političke scene. Pojavljuje se, međutim, jedna objava Ivana Bekavca, Mostovog kandidata za goričkog gradonačelnika za skorim svibanjskim lokalnim izborima. To ne treba čuditi jer je HSP Velika Gorica – Mladen Amstrong Grof, odnosno njihov predsjednik Lucijan Maslać javno na Bekavčevom predstavljanju, izrazio potporu tom kandidatu. Gorički HSP-ovci imaju velik potencijal u broju pratitelja na njihovoj Facebook stranici i mogli bi jako iskoristiti na predstojećim lokalnim izborima.

Sutra ne propustite na Gorici.info: 
Analiza 2. dio: Kako mogućnosti Facebooka koriste kandidati za gradonačelnika Velike Gorice? 

guest
4 Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Bernard iz Gorice
Bernard iz Gorice
2 months ago

Dobro im ide. Još kad bi Velikoj Gorici posvetili toliko vremena koliko posvećuju fejsbuku.

Turopoljski Zmaj
Turopoljski Zmaj
2 months ago

U SDP-u spavaju. Budjenje je negdje oko Prvog maja za bažul s kobasama ili suhim rebricama

Joža
Joža
2 months ago
Odgovori na  Turopoljski Zmaj

Bažul im je baš fin

Marija
Marija
2 months ago

Naravno da lajkaju kad dobiju zapoved