Možda će vam biti malo lakše: Pogledajte kakve epidemiološke mjere ima Hrvatska u odnosu na ostale države Europske unije

Epidemiološke mjere u Europskoj uniji / Izvor: Nacionalni stožer Civilne zaštite

Epidemiološke mjere obilježile su posljednjih 11 mjeseci našeg života i svi bismo željeli da što prije nestanu. Navikavanje na “novo normalno” djelomično je uspjelo, ali gotovo da i nema čovjeka koji ne priželjkuje povratak onog starog normalnog.

Epidemiološke mjere su direktno povezane s gospodarskom slikom Hrvatske (neke djelatnosti su potpuno zatvorene, neke druge trpe pad prometa itd.), ali i s mentalnim zdravljem svakog od nas. Vrlo često se pitamo kako je u drugim državama? Jesu li naše epidemiološke mjere prestroge?

Na službenoj Vladinoj stranici koja se bavi aktualnostima vezanim uz pandemiju koronavirusa objavljena je usporedna analiza mjere u državama članicama Europske unije. Iz priloženih grafikona moguće je vidjeti da je Hrvatska jedna od deset zemalja EU-a koje nemaju policijski sat zbog epidemije, potom kako se kod nas ne trebaju obavezno nositi zaštitne maske na otvorenom prostoru što je, pak, obavezno u otprilike polovici država Europske unije.

Atletski klub Velika Gorica

S druge strane, kod nas su kafići i ugostiteljski objekti zatvoreni već više od dva mjeseca, dok je u šest država EU na snazi djelomična zabrana, a u Španjolskoj, Švedskoj i dijelu Italije su otvoreni s ograničenjem broja ljudi koji istodobno mogu biti u njima.

Isto tako, prema tim podacima, Hrvatska je jedna od sedam država u kojima nisu u potpunosti zabranjene kulturne i javne manifestacije, nego su ograničene na npr. određen broj posjetitelja.

Možda će vam nakon ove usporedbe biti barem malo lakše. Ipak, većina nas čeka da dobri podaci o broju zaraženih rezultiraju i popuštanjem mjera.

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare