Ekskluzivno: Evo što je bilo sa 610.000 kuna pričuve goričkih stanara, novca kojeg su 2014. godine hakeri ukrali s računa GSG Velika Gorica

Obrušio se velikogorički SDP u ponedjeljak na Tomislava Landeku, dojučerašnjeg direktora GSG Velika Gorica, koji je ujedno i ravnatelj Županijske uprave za ceste Zagrebačke županije. Landeku je jučer na čelnom mjestu GSG-a zamijenila Nevenka Škoro, a on je karijeru nastavio u ŽUC-u.

GSG pod navalom hakera

Landeka je istaknuti član HDZ-a u Velikoj Gorici, a na posljednjim unutarstranačkim izborima postao je dopredsjednik stranačke organizacije u Zagrebačkoj županiji. U teškoj kritici HDZ-a u Velikoj Gorici i Zagrebačkoj županiji preko lika i djela Tomislava Landeke SDP-ovci su istaknuli da su mu “zbog nepridržavanja procedura internog bankarstva hakeri dignuli 700.000 kuna pričuve koju plaćaju stanari“.

Taj se slučaj stvarno i dogodio u travnju 2014. godine. Nije se, doduše, radilo o 700.000 kuna kao što su ustvrdili gorički SDP-ovci, nego o 90.000 kuna manje. No, iznos ne mijenja problem koji se dogodio. O slučaju je tada pisao Večernji list. Zagrebačka banka, u kojoj je GSG Velika Gorica imao račun s kojeg je ukraden novac, tada nije htjela ni čuti za svoju odgovornost.

Banka ne priznaje grešku

Evo što je tada pisalo u Večernjakovom tekstu.

S računa e-Zabe tako je velikogoričkom Gradskom stambenom gospodarstvu, i to s računa na kojem je novac za pričuvu građana čijim zgradama upravlja (7000 stanova), 9. travnja ukradeno je 609.955,50 kuna! Dok je šefica financija, vidljivo je iz ispisa transakcija, plaćala određene račune, hakeri su u pozadini skinuli spomenuti iznos. Iz Zabe su GSG-u odgovorili da ni sustav banke kao ni račun GSG-a u Zagrebačkoj banci tim napadom nije bio ugrožen nego da je najvjerojatnije riječ o hakiranju računala preko kojih je odrađena sporna transakcija novca. Zato, napisali su iz Zabe GSG-u, ne postoji odgovornost banke. Zaba, dakle, neće vratiti novac GSG-u, nego je kontaktirala s bankama koje su sudjelovale u toj transakciji i od njih zatražila povrat ukradenog novca. Direktor Tomislav Landeka pak kaže da očekuje da će Zaba preuzeti odgovornost i namiriti štetu.

Evo što se stvarno dogodilo

Budući bi se iz jučerašnjeg priopćenja goričkog SDP-a moglo zaključiti da je taj novac netragom nestao, Gorica.info je odlučila istražiti što se stvarno dogodilo. Iz dobro obaviještenih izvora doznali smo kako je utvrđeno da Gradsko stambeno gospodarstvo Velike Gorice nije odgovorno za tu krađu s računa tvrtke jer su računala tvrtke imala instalrane najviše sigurnosne sustave. I to po preporuci banke.

Iz istog izvora doznali smo i da je, na kraju, banka vratila cjelokupan otuđeni iznos. I to uvećan za zatezne kamate od dana hakiranja do dana povrata, uključujući i sve povezane manipulativne troškove.

Tvornica sadržaja - Vodimo Vas do cilja
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare