Stigle smeđe kante za odvojeno sakupljanje otpada: Kreće podjela 2800 spremnika kućanstvima na području grada i okolnim naseljima

smeđe kante
Foto: Facebook Krešimir Ačkar

Velika Gorica dobila je 2800 kanti za odvojeno sakupljanje otpada. Smeđe kante stigle su danas na Reciklažno dvorište u Mraclinskoj Dubravi. Kante će uskoro biti podijeljene kućanstvima na gradskom području, ali i onima okolnim mjestima koji nisu preuzeli kompostere.

– Na ovaj način povećavamo svijest o recikliranju i smanjujemo otpad. Do početka proljeća očekujemo i nešto više od 22.000 žutih i plavih kanti koje će također biti podijeljene u našim ruralnim naseljima koja još nisu dobila tu mogućnost recikliranja – istaknuo je v.d. gradonačelnik, Krešimir Ačkar.

Ukupno će u naš grad stići više od 22.000 spremnika čija je nabava financirana s 85 % bespovratnih sredstava iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Sa novim spremnicima za odvojeno sakupljanje otpada smanjit ćemo količinu otpada koji se odlaže na odlagališta.

smeđe kante

Direktor VG Čistoće, Ivan Rak podsjetio je da se Velika Gorica još  2018. godine prijavila na ovaj projekt.

– Sve se odužilo, posude su trebale stići još prije godinu dana. Javna nabava se ponavljala više puta, ali napokon smo ih sada dobili spremnike – istaknuo je Rak.

Smeđe kante će poslužiti korisnicima koji žive u zgradama i nemaju mogućnost kompostiranja, ali i onim domaćinstvima koja nisu uzela komposter, da mogu razvrstavati bio otpad. Procjena je da biootpada u ukupnoj količini miješanog komunalnog otpada ima od 30 do 40 posto.

smeđe kante

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare