Danas u Zagrebačku županiju stižu prve količine AstraZenecinog i Moderninog cjepiva: Evo kakav je plan i tko je sljedeći na redu za cijepljenje

cijepljenje
Cijepljenje u Zagrebačkkoj županiji trebalo bi ući u drugu fazu koja će obuhvatiti starije od 65 godina i kronične bolesnike / Foto: Pixabay

Cijepljenje u Hrvatskoj, pa tako i u našoj Zagrebačkoj županiji provodi se puno sporije nego je to bilo planirano. Cjepivo dolazi na kapaljku, pa se sve više razmišlja i o uvozu kineskog ili ruskog cjepiva o kojem Europska unija do prije neki dan nije ni razmišljala.

Mjesec i pol već je prošlo od prvog cijepljenja u Hrvatskoj

Do sada je u Zagrebačku županiju stizalo samo Pfizerovo cjepivo, ono s kojim je i počela kampanja cijepljenja protiv koronavirusa u Hrvatskoj. Tim je cjepivom cijepljena prva osoba u Hrvatskoj, a radilo se o 81-godšnjoj Branki Aničić iz jednog umirovljeničkog doma u Zagrebu. Bilo je to 27. prosinca 2020. godine, odnosno prije mjesec i pol.

Gospođa Branka je u međuvremenu, kako je i planirano, cijepljena i drugi puta, a u Zagrebačkoj županiji je do sada potrošeno samo 7056 doza cjepiva. S prvo isporučenih 3689 doza cijepljeni su korisnici i zaposlenici u Domovima za starije te zdravstveni djelatnici u županijskim zdravstvenim ustanovama.

Nakon Pfizera, stižu AstraZeneca i Moderna

– Prema podacima do 6. veljače u domovima za starije na području Županije sa dvije doze cijepljeno je ukupno 2280 osoba i 1035 zdravstvenih djelatnika. Također su cijepljena i 52 pripadnika žurnih službi – HGSS-a, policije, vatrogasaca, Crvenog križa – objašnjava Leo Šunjić, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije.

Nakon toga su u Županijskom ZJZ-u očekivali još 1740 doza Pfizerovog cjepiva, a danas, u srijedu, očekuje se i dolazak prvih količina Moderninog i AstraZenecinog cjepiva na područje Zagrebačke županije.

Modernino cjepivo stiže u simboličnim količinama (700 doza), a AstraZenecino bi trebalo stići u količni od 1300 doza, objašnjava ravnatelj Šunjić. To će se cjepivo distribuirati obiteljskim liječnicima u županiji (152 cjepitelja).

Cijepljenje ulazi u novu fazu

Cijepljenje u našoj županiji time će ući u drugu fazu koja će obuhvatiti cijepljenje populacije starije od 65 godina i kroničnih bolesnika.

– U narednim se tjednima nadamo i očekujemo ozbiljnije količine cjepiva kojim bi onda ostvaro širi obuhvat cijepljenja na području cijele Županije. U tom smo smislu zajedno s gradovima pripremili potrebnu infrastrukturu za masovnije cijepljenje – zaključuje ravnatelj Županijskog zavoda za javno zdravstvo Leo Šunjić.

Iako je u javnosti dosta rasprava o kvaliteti cjepiva raznih proizvođača, stručnjaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo ističu kako sva 100 posto štite od smrti u slučaju zaraze.

Najčešća pitanja i odgovore vezane uz cijepljenje protiv koronavirusa možete pročitati na ovom linku.

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare