Ivan Bekavac, Mostov kandidat za gradonačelnika Velike Gorice: Jednokratne novčane potpore poduzetnicima nisu rješenje

ivan bekavac
Ivan Bekavac i Damir Slojšek / Foto: Matej Crnogaća

Mostov kandidat za gradonačelnika Velike Gorice dr. Ivan Bekavac kritizirao je danas na konferenciji za novinare mjeru potpore malim poduzetnicima koje daje Grad Velika Gorica.

– Jednokratne novčane potpore poduzetnicima nisu rješenje. Rješenje mora biti ozbiljan gospodarski zaokret koji će velikogoričke male poduzetnike spasiti od bankrota – kazao je Ivan Bekavac.

Konferencija je održana na pustoj terasi jednog velikogoričkog kafića koji već mjesecima ne radi zbog pandemije korona virusa. Upravo je to istaknuo Ivan Bekavac kao najveći problem mikro i malih poduzetnika kojima jednokratna novčana pomoć od nekoliko tisuća kuna neće riješiti nagomilane probleme.

– Gotovo 97 posto goričkih poduzetnika pripada kategoriji malih i mikro poduzetnika kojima je namijenjen program potpore. Treba naglasiti da svega pet, slovima i brojkom pet, udovoljava kriterijima velikog ili srednjeg poduzetnika. Riječ je dakle o više stotina poduzetnika koji imaju mogućnost aplicirati na natječaj i možda udovoljiti uvjetima – istaknuo je Ivan Bekavac.

Bekavac ističe da su, prema službenim podacima u odnosu na druge gradove i općine, gorički poduzetnici bili šesti po prihodima i neto dobiti, osmi po broju zaposlenih i deveti po ukupnom broju poduzetnika. Znamo li da na području našeg grada posluje 1768 poduzetnika, što je polovina broja poduzetnika u Osijeku ili trećina poduzetnika Rijeke te petina broja poduzetnika u Splitu, a da je na mrežnim stranicama grada vidljivo da su investicije u novu dugotrajnu imovinu gotovo dvostruko više nego u navedenim gradovima – jasno je gdje treba tražiti razloge uspjeha velikogoričkih brojki.

– Potrebno je demistificirati te teatralne ekonomske scenarije i kazati kako polovinu prihoda poduzetnika Zagrebačke županije ostvaruje tek nekoliko srednje velikih i velikih poduzetnika sa sjedištem na području našeg grada, koji i nisu posebno pogođeni posljedicama korona krize, a tek nekoliko tisuća kuna potpore ostvarit će brojni mikro i mali poduzetnici, slomljeni ili na rubu bankrota.

Mali poduzetnici, kako bi uopće aplicirali na natječaj za potpore, moraju ispuniti sedam različitih obrazaca koje bi, kako ističe Bekavac, iole digitalno uređeni grad trebao imati na klik miša osobnog računala. Zbog svega navedenog, Most traži ozbiljan gospodarski iskorak u vidu analize i smanjivanja, a po mogućnosti i ukidanja prireza koji je dodatno opterećenje porezu na dohodak.

– Tražimo i ukidanje poreza na potrošnju, specifičnog poreza kojeg plaćaju samo ugostitelji i koji dodatno otežava njihovo poslovanje. Tražimo i snižavanje cijena komunalnih usluga, a ne povećanje kojima svjedočimo posljednjih godina. Tražimo i povoljan najam gradskih prostora te najam ugostiteljskih terasa, poticanje i osmišljavanje crowdfunding kompanija kao poticaja oporavka gospodarskih aktivnosti.

Bekavac ističe da gospodarske zone nisu iskorištene na pravi način, slabo su popunjene i zjape prazne. Ono što je možda i najvažnije, traže transparentno poslovanje gradskih tvrtki bez kriminalnih radnji, pogodovanja i nepotizma. Sve navedeno bit će jedan od prioriteta nove gradske vlasti nakon lokalnih izbora – ističu Mostovci. Kako kažu, svakim danom su sve jači i najavljuju osnivanje mladeži svoje stranke u Velikoj Gorici.

guest
1 Komentar
Oldest
Newest Most Voted
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Domaći Dečko
Domaći Dečko
22 days ago

Dečki, bolje je bilo da ste se ostali doma grijat