Lažni policajac prevario 60-godišnju ženu: Ukrao joj nekoliko stotina tisuća kuna koje je uštedjela i čuvala u banci

lažni policajac
Lažni policajac prevario je naivnu 60-godišnju ženu / Foto: PU sisačko-moslavačka

Lažni policajac prevario je 60-godišnju ženu koja mu je dala više stotina tisuća kuna. Lažni policajac ženi je kazao da treba provjeriti je li novac, koji je držala u banci, krivotvoren. Prevara se dogodila na području Kutine.

Kako je objavila Policijska uprava sisačko-moslavačka, muškarac je nazvao 60-godišnju ženu i predstavio se kao policijski inspektor te zatražio od nje da u banci podigne sav novac kako bi provjerio radi li se o krivotvorenom novcu. Žena je podigla novac i predala mu nekoliko stotina tisuća kuna. Kada je shvatila da je prevarena, žena je podigla kaznenu prijavu, a za počiniteljem se intenzivno traga.

Iz policije upozoravaju da se na ovakav način često pljačkaju osobe starije životne dobi, posebno oni koji žive sami.

– Osobe starije životne dobi česta su meta raznih prevaranata koji iskorištavaju njihovo povjerenje i nepažnju ili ih dovode u zabludu. Uglavnom rade u paru te se predstavljaju kao službenici mirovinskog ili socijalnog osiguranja, porezne uprave, policije, medicinski djelatnici i slično. Oštećeni ih nerijetko puštaju u svoje domove, ne provjeravajući o kome se zaista radi – kažu u policiji.

Evo što policija savjetuje građanima

Kako bi smanjili mogućnost ovakvih kaznenih djela, ali i drugih kaznenih djela imovinskog karaktera, svim građanima, posebice onih starije životne dobi, policija savjetuje:

  • Zaključavajte vrata bez obzira koliko dugo ćete biti odsutni iz svoga doma. Ne zaboravite na otvorene prozore ili balkonska vrata.
  • Ne otvarajte vrata i ne puštajte u svoje domove nepoznate osobe sve dok niste sigurni o kome se zaista radi i što želi.
  • Provjerite kroz ”špijunku” tko vam se nalazi ispred vrata ili koristite sigurnosni lanac na vratima.
  • Kada ste sami u stanu ili kući, ne stavljajte to do znanja sumnjivim osobama – pozovite nekoga od obitelji ili susjeda da vam se pridruži.
  • Od osoba koje se predstavljaju kao djelatnici različitih ustanova ili tvrtki zatražite službene dokumente ili odgovarajuće iskaznice – službene osobe dužne su ih imati i dati ih na uvid.
  • Ukoliko vam je osoba i dalje sumnjiva, prije puštanja u svoj dom telefonom provjerite je li ju služba, koju navodno predstavlja, uputila k vama.
  • Ako je nepozvana osoba uporna u namjeri da uđe u vaš dom, žurno obavijestite policiju, obitelj ili susjede.
  • Posebno budite oprezni ukoliko netko traži vaše osobne podatke – osobni podaci su zakonom zaštićeni i može ih prikupljati samo ovlaštena osoba uz vaš pristanak
  • Upamtite izgled osoba (boju kose i očiju, visinu, stas), karakteristike govora, kao i podatke o vozilu kojim su se sumnjive osobe dovezle.
  • Ukoliko posumnjate u osobe, posebice ako je počinjeno kazneno djelo, odmah obavijestite policiju na broj 192!

 

guest
1 Komentar
Oldest
Newest Most Voted
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Marija
Marija
2 months ago

A kako je znao da ona ima lovu očito mu je netko to rekao