KOLUMNA Put do uspjeha: Mali imaju dvije bitne prednosti nad velikima, ali ih mogu lako izgubiti ako počnu oponašati velike Piše: Siniša Drobnjak, velikogorički poduzetnik

pitanje
Siniša Drobnjak, velikogorički poduzetnik

Portal Gorica.info želi široj javnosti predstaviti uspješne Velikogoričane, njihove priče i njihova razmišljanja koja mogu biti inspiracija drugima. Jedan od takvih je i Siniša Drobnjak, privatni poduzetnik od 1995. godine.

U avanturu privatnog poduzetništva krenuo je iz kuće svojih roditelja od kojih je i posudio novac, dovoljan za osnivanje tvrtke i troškove prve prezentacije, na kojoj nije uspio doći do svog prvog kupca.

Danas je Siniša vlasnik nekoliko uspješnih tvrtki u regiji, koje se bave razvojem IT rješenja i distribucijom proizvoda u dentalnoj medicini.

Poslovna znanja je stjecao na prestižnim američkim i europskim poslovnim školama, a zadnjih nekoliko godina pomaže svojim klijentima u njihovom osobnom razvoju i tranziciji iz uloge zaposlenika u poziciju vlasnika.

U slobodno se vrijeme bavi humanitarnim radom i promicanjem tradicionalnih vrijednosti Turopolja, kao građanin Velike Gorice.

Otac je prekrasne djevojčice s kojom dijeli strast prema američkim konjima.

Ovo je Sinišina jedanaesta kolumna za portal Gorica.info.

PREDNOST MALIH

Uvijek nam se čini da “veliki” igrači imaju prednost. Ogromni resursi koji su im na raspolaganju, milijunski prihodi, veliki tim stručnih ljudi, prisutnost na tržištu i nerealno velik budžet za oglašavanje i promociju.

Veliki igrači naizgled imaju sve – vlastiti brend, reputaciju, tržišnu prepoznatljivost, “mašinu” za marketing i dovođenje kupaca. Imaju sve ono za što nam se čini da se kao mali borimo, kako bi to isto imali jednog dana.

Veliki sustavi također imaju i ogroman trošak nasljeđa, skupi hladni pogon, velike troškove održavanja infrastrukture i konstantnog investiranja u novu tehnologiju kako bi pratili razvoj tržišta.

Ono što je također prisutno kod “velikih” je sklonost da se bore zadržati postignute pozicije i načina kako sustav trenutno radi – sve to zajedno čini bilo kakvu promjenu kod velikih sustava teško provedivom, bolnom i nepopularnom.

Imao sam priliku više puta sudjelovati u uvođenju novih tehnologija u velike sustave – gotovo redovno se dešava uvijek isti scenarij, a to je ogroman otpor zaposlenika prema bilo kakvoj promjeni.

Postoje ipak dvije stvari koje malima idu u prilog. Male tvrtke imaju fleksibilnost  – što je definitivno došlo do izražaja u situaciji sa pandemijom COVID-19.

Najveća prednost malih tvrtki je bliskost u odnosu s kupcem. Kod velikih sustava to jednostavno nije moguće postići.

Male tvtrke mogu tretirati svakog kupca i zaposlenika kao “zvijezdu” i iznimku od pravila, dok veliki sustavi zbog načina rada i veličine, uglavnom tretiraju kupce kao “transakciju”.

Charles Darwin je poznat po svojoj teoriji opstanka najsposobnijih. Nije rekao najvećih, najjačih, najbogatijih, najpametnijih. Darwin tvrdi da preživljavaju oni koji se najbrže prilagode promjenama.

U poslovnom svijetu je ključno koliko smo fleksibilni u svojoj prilagodbi  promjenama na tržištu i okolini. 

Nitko od nas nije mogao predvidjeti globalnu pandemiju – ali je i taj rizik od nedavno postao sastavni dio kalkulacije tvrtki koje su fleksibilne i prate promjene.

No, budite oprezni – prednost malih može lako biti izgubljena u trenutku kad počnu oponašati velike.

Standardizacija postupaka, uvođenje sustava i procedura ima svoje prednosti. Ali nemojte to učiniti u pogrešnom trenutku razvoja svog poslovanja, jer efekt može biti potpuno suprotan od očekivanog.

 

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare