Kroz goričko Sklonište za životinje do sada je prošlo više od 1200 pasa, većina je udomljena, a Grad ih financira s 900 tisuća kuna na godinu Sklonište zbrinjava samo pse i kapacitet je 40 pasa /// Opremljeno je sa 17 boksova za skupno držanje pasa koji uz unutarnji prostor imaju i 17 pripadajućih vanjskih smještajnih jedinica /// Unutar skloništa je i prostor za slobodno kretanje pasa

sklonište
Foto: Sklonište za životinje Velika Gorica

U Hrvatsko je registrirano samo 37 skloništa za životinje, pokazuju podaci Ministarstva poljoprivrede. Među gradovima koji imaju sklonište je i Velika Gorica. Goričko Sklonište za životinje otvoreno je u kolovozu 2017. godine u Jagodnom na površini od 5000 m2.

– Grad Velika Gorica zbog velikog područja i ruralne sredine odlučilo je izgraditi svoje sklonište za životinje. Grad je prepoznao važnost izgradnje vlastitog skloništa kako bi se izgubljeni i napušteni psi zbrinuli u što kraćem roku – kaže Marko Kos, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj pod čiju ingerenciju spadaju i napuštene životinje. Iz goričkog gradskog proračuna godišnje se za rad skloništa izdvaja 900 tisuća kuna.

sklonište
Sklonište se nalazi na površini od 5000 m2

sklonište

Sklonište je opremljeno sa 17 boksova za skupno držanje pasa koji uz unutarnji prostor imaju i 17 pripadajućih vanjskih smještajnih jedinica. Unutar skloništa je i prostor za slobodno kretanje pasa.

– Svrha našeg skloništa je spašavanje napuštenih pasa i pronalaženje novog doma. Sklonište zbrinjava samo pse i kapacitet je 40 pasa. Psu se pri pronalasku prvo provjerava ima li mikročip te ako ga nema psa preuzima sklonište. Pri dolasku u sklonište psa se pregleda da bi se ustanovilo njegovo zdravstveno stanje te ga se, ako je zdrav, cijepi i označava mikročipom – ističe Lora Radić, voditeljica skloništa.

Svaki pas mora proći karantenu

Uz veterinarsku službu, o životinjama u suradnji s Gradom brine i Udruga Sigurna kućica.

Sklonište se svake godine nadograđuje te je tako prošle godine obnovljena karantena na način da su obnovljeni podovi industrijskim premazom kako bi bili lakši za održavanje odnosno kako bi se spriječio prijenos bolesti.

Lora Radić pojašnjava da svaki pas koji uđe u sklonište mora proći karantenu.

– To je razdoblje u kojem ga se tretira protiv unutarnjih i vanjskih nametnika i preventivno izolira od drugih životinja. Po isteku karantene pas je spreman za daljnje udomljavanje. Psi se udomljavaju u provjerene uvjete. Da bi se što prije pronašao dom pse aktivno objavljujemo na društvenim mrežama – kaže Lora.

Sklonište je otvoreno za posjete svaki dan od 11 do 17 sati. Zaposlenici skloništa tijekom dana čiste prostor u kojem borave psi, hrane ih dva puta dnevno, brinu se za socijalizaciju, izlaze na teren,… Na teren se obično izlazi po dojavi građana o napuštenom psu i njegovoj lokaciji.

sklonište

– Zaposlenik skloništa sa službenim vozilom odlazi po psa te ga dovozi u sklonište. Ako je moguće po samoj dojavi trebalo bi uslikati psa da se može odmah objaviti u slučaju ako ga vlasnik traži. Boravak za psa u skloništu je stresan pa se zaposlenici zajedno s volonterima trude što više ga olakšati sa šetnjama te igrama s lopticama i drugim psima – pojašnjava Lora Radić.

sklonište

Volonteri svakodnevno obilaze pse i brinu se o njima

Lora Radić se posebno zahvaljuje udruzi Sigurna kućica jer puno pomažu i olakšavaju posao u pronalaženju novih domova za male njuškice.

Koliko je važno imati sklonište za životinje najbolje pokazuju službeni podaci o broju životinja koje su prošle kroz njega.

–  Od otvorenja vrata skloništa primljeno je više od 1200 pasa, a samo u 2020. godini u sklonište je došlo 348 pasa koji su zakonski zbrinuti i velika većina udomljena – navodi Marko Kos.

U skloništu su trenutno zaposlene tri osobe, a 15-ak osoba redovito dolazi i druži se s psima i pomaže.

Uz rad skloništa Grad Velika Gorica svake godine radi i na besplatnom mikročipiranju pasa i sufinancira sterilizaciju kuja kako bi se smanjilo neželjeno napuštanje pasa.

Vrijedni volonteri svakodnevno se brinu o psima

Sadržaj nastao u suradnji s Gradom Velika Gorica

 

guest
2 Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Suzana
Suzana
20 days ago

Ljudima koji nemaju uvjete treba zabraniti držanje pasa. Nabave psa i onda ga za dva mjeseca izbace na cestu.

Marija
Marija
20 days ago

Da malo komunalni redari prošetaju po dvorištima po Gorici svašta bi vidjeli. neki psi žive u groznim uvjetima