Krešimir Ačkar koristi sve prednosti Sabora: Inicirao zakonsku promjenu koja će spriječiti zlopupotrebu prijavljivanja nastavnika inspekciji V.d. gradonačelnika Velike Gorice za predložene promjene pohvalio i zastupnik SDP-a /// Ačkaru će vješto korištenje pozicije saborskog zastupnika koristiti i na skorim lokalnim izborima

krešimir ačkar
Krešimir Ačkar je svjestan da će mu aktivnosti u Saboru donijeti pozitivne bodove na skorim lokalnim izborima

Krešimir Ačkar, v.d. gradonačelnik Velike Gorice, pokrenuo je jednu na prvi pogled malenu, ali izuzetno bitnu zakonsku promjenu. Ona se odnosi na Zakon o prosvjetnoj inspekciji, koja nadzire vrtiće, osnovne i srednje škole, te učeničke domove.

– Cilj izmjena zakona o prosvjetnoj inspekciji je spriječiti zloupotrebu prijavljivanja nastavnika, ali i smanjiti suvišne inspekcijske postupke. U zakonu se mijenjaju samo dva članka, kojima se regulira način prijave nepravilnosti. Osoba koja prijavljuje nepravilnosti više ne može biti anonimna – objasnio je Ačkar.

Iako se ovaj problem možda i ne čini velikim, ministar obrazovanja Radovan Fuchs je kazao kako je u posljednjih pet godina protiv učitelja i nastavnika podneseno više od 12.000 predstavki, od kojih je čak 25 posto bilo anonimno. Dakle, za oko 3000 prijava nije se znalo tko ih je podnio. I to ne bi bio problem kada se među njima ne bi krile i one lažne prijave protiv nastavnika, koje, osim što štete prijavljenima, dodatno opterećuju inspekciju.

–  Na zamolbu brojnih kolega iz obrazovnog sustava prije tri mjeseca potaknuo sam izmjene Zakona o prosvjetnoj inspekciji vezan uz ukidanje anonimnih prijava protiv prosvjetnih djelatnika. Novim izmjenama zakona štitimo dignitet prosvjetnih djelatnika uz istovremenu zaštitu osobnih podataka prijavitelja – objasnio je Krešimir Ačkar.

Na elektroničko savjetovanje o ovom prijedlogu promjena Zakona o prosvjetnoj inspekciji, stiglo je čak 435 komentara i na kraju su i kroz taj postupak podržane predložene izmjene.

Ačkarov prijedlog su čak podržali i iz SDP-a

– Ovo je minorna promjena, ali je izuzetno bitna za dobro funkcioniranje škola i inspekcija. Inspekcije će sada postupati po potpisanim prijavama. Ono što smo zapravo napravili, unijeli smo mir, neku vrstu odgovornosti u međuljudske odnose u kolektive. To će sigurno pozitivno utjecati na ozračje, a na kraju ćemo postići ono najbitnije, odnosno da učenici dobiju najbolje što mogu od svojih nastavnika – kazao je Domagoj Hjduković, saborski zastupnik SDP-a.

Krešimir Ačkar, dakle, odlično koristi sve prednosti koje mu donosi pozicija saborskog zastupnika. To, među ostalim, potvrđuje i top lista najposjećenijih osobnih internetskih stranica zastupnika u drugoj polovini 2020., koju je objavio Sabor. Ačkar je tu zauzeo visoko 12. mjesto, plasiravši se točno ispred Miroslava Škore.

Za razliku od svog prethodnika Dražena Barišića, Krešimir Ačkar se u Saboru redovito javlja za riječ, diskutira o raznim problemima, ali ne zaboravlja odakle dolazi na Markov trg. Istaknuo je u Saboru, među ostalim, i štete na goričkom području od razornog potresa, koje su, zbog puno većih šteta na Banovini, ostale, da tako kažemo, u drugom planu. To će mu, vjerojatno, dati dodatni zamah u predizbornoj utrci u kojoj će se, gotovo je sigurno, nadmetati za mjesto gradonačelnika Velike Gorice.

guest
4 Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Turopoljski Zmaj
Turopoljski Zmaj
1 month ago

Skužio je da može i preko sabora doći po glasove u Gorici. Ispravno. Ipak čekam još malo više zalaganja za Goricu u saboru od njega

Barbara K.
Barbara K.
1 month ago

Još kad bi mu se na izborima suprotstavio neki jači i bolji protukandidat od ovih koji se sada spominju, pa da imamo i neku mogućnost izbora

Mika Slika
Mika Slika
1 month ago

Tako i treba biti. Ako uđeš u sabor, dužan si i aktivno sudjelovati u radu a ne biti kao panj. Bravo!

trackback
Krešimir Ačkar iz saborskih klupa pokrenuo zakonsku promjenu o prosvjetnoj inspekciji, koja nadzire vrtiće, osnovne i srednje škole, te učeničke domove » 01Portal | LokalnaTV - moja lokalna televizija
1 month ago

[…] – Cilj izmjena zakona o prosvjetnoj inspekciji je spriječiti zloupotrebu prijavljivanja nastavnika, ali i smanjiti suvišne inspekcijske postupke. U zakonu se mijenjaju samo dva članka, kojima se regulira način prijave nepravilnosti. Osoba koja prijavljuje nepravilnosti više ne može biti anonimna – objasnio je Ačkar, a donosi gorica.info. […]