Političke stranke anketama ispituju bilo javnosti uoči lokalnih izbora: Za gradonačelnika Velike Gorice zasad najveći favoriti Ačkar i Jelušić

ačkar jelušić
Ačkar i Jelušić najveći su favoriti za novog goričkog gradonačelnika

Budući je do lokalnih izbora manje od tri mjeseca, političke stranke u nastojanju da otkriju kako razmišljaju građani sve više provode ankete. Niti Velika Gorica u tome nije iznimka. Jedna velika anketa na našem području je provedena prije nešto više od dva mjeseca. Iz njenih rezultata, kako neslužbeno doznajemo, izdvojila su se dva imena – Krešimir Ačkar i Ivo Jelušić.

Jesu li rezultati prve ankete danas zastarjeli?

Ta je anketa provedena za potrebe SDP-a, a prema njoj u drugi krug izbora za gradonačelnike plasirali bi se upravo HDZ-ov Ačkar i SDP-ov Jelušić. Da se glasalo u vrijeme kada je provedena ta anketa, vjerojatno bi pobijedio Ačkar, ali rezultat Jelušića bio je vrlo dobar što je navodilo na zaključak da je upravo taj iskusni SDP-ovac dobar izbor za kandidata za velikogoričkog gradonačelnika.

Međutim, rezultati te ankete su danas zastarjeli. Prvenstveno iz razloga što je Krešimir Ačkar, nakon ostavke Dražena Barišića, postao v.d. gradonačelnik. Naše je područje pogodio i potres koji je, saznali smo ovih dana, na velikogoričkom području prouzročio stotinu milijuna kuna štete.

I upravo se u toj kriznoj i iznenadnoj situaciji solidno snašao Ačkar. Bio je vrlo aktivan, stalno na terenu, tješio je stradale, donosio odluke – odavao je dojam da sve konce drži u svojim rukama. Iako dio javnosti smatra da se trebao manje slikati i objavljivati postove o svojim aktivnostima na društvenim mrežama, drugi dio smatra da je upravo takvim nastupom odlično odradio posao.

Što mogu napraviti dr. Bekavac i kandidat Domovinskog pokreta?

S druge strane, upravo je Gorica.info prva pisala o mogućnosti kandidature Ive Jelušića za goričkog gradonačelnika. Ivo Jelušić je prekaljeni političar, poznat širem krugu ljudi i simpatičan javnosti. No, s druge strane u svojoj političkoj karijeri nije imao previše veze s Velikom Goricom, iako u njoj živi. Ipak, to mu i ne bi trebao biti veliki minus budući SDP ima svoje odane birače koji su, prisjetimo se, na prošlim lokalnim izborima 2017. u drugi krug ubacili Aleksandra Horvata, poprilično široj javnosti nepoznatog mladog čovjeka.

Od ostalih kandidata zasad je u igri samo dr. Ivan Bekavac ispred Mosta, ali je pitanje može li bitnije parirati dvojcu Ačkar-Jelušić iza kojih stoje veće i organiziranije stranke. Most će, međutim, nositi volja i ambicija i sigurno je da će Bekavac oduzeti dio glasova Ačkaru, budući ciljaju na iste glasače desno od centra.

Pojavi li se još koji desni kandidat za goričkog gradonačelnika (poput nekog iz Domovinskog pokreta, koji je javno rekao da će imati svog kandidata) uzet će još pokoji postotak Ačkaru. Jelušić, zasad, takvih problema nema jer nema ni govorkanja da bi se netko s ljevice mogao upustiti u borbu za prvu fotelju Velike Gorice.

I, uzmemo li sve ovo u obzir, opet se vraćamo na rezultate prve ankete koji kažu da su Ačkar i Jelušić najveći favoriti, te da je teško očekivati da će izbori za gradonačelnika u Gorici završiti nakon prvog kruga. Jesu li takva naša nagađanja ispravna vjerojatno će odgovoriti još jedna anketa, koja istražuje političke preferencije Velikogoričana, a koja je, prema nekim dojavama s terena, upravo u tijeku.

I ankete griješe, u to smo se uvjerili na prošlim parlamentarnim izborima 

Nije poznato za koga se provodi anketa, no treba reći da se ne radi o jeftinoj metodi. Radi li se anketa ozbiljno, na većem uzorku i s više pitanja, njena cijena doseže i do 70.000 kuna. Možda nam ta anketa otkrije i neke nove trendove koji bi mogli ugroziti prednost dvojca Ačkar-Jelušić.

No, kako to vole reći svi političari koji lošije stoje u predizbornim istraživanjima javnog mišljenja, jedina prava anketa je ona na dan izbora. I to je, ruku na srce, točno. Sjetimo se samo posljednjih parlamentarnih izbora, u srpnju 2020. godine, koji su na vlast, prema anketama, trebali dovesti SDP i partnere. A oni su, nakon glasanja, ostali u oporbi. Ipak, zanimljivo je pratiti ankete jer one, čak i uz greške, pokazuju trendove.

guest
3 Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Turopoljski Zmaj
Turopoljski Zmaj
17 days ago

Čekamo da se uključi neko nov i po mogućnosti nezavisan

Barbara K.
Barbara K.
17 days ago

Svi su oni isti

Ribničan
Ribničan
16 days ago

Čini se da nemamo za koga glasati.