Uvode se nove energetske oznake za kućanske uređaje: Doznajte kako prepoznati uređaje koji najmanje troše struju Od 1. ožujka za kućanske uređaje uvode nove energetske oznake (ocjene), prepoznatljive po bojama, od tamno zelene koje označava najmanje trošne, do crvene koja predstavlja uređaje najniže energetske učinkovitosti

energetske oznake
Za manje od dva tjedna stižu nove energetske oznake kućanskih uređaja / Foto: Pixabay

U Hrvatskoj će uskoro dio elektroničkih uređaja, uključujući većinu kućanskih aparata, dobiti nove, poboljšane energetske oznake. Cilj energetske oznake je olakšati potrošačima uspoređivanje energetske učinkovitosti, a to znači i lakši odabir samog uređaja.

Kupite li danas uređaj s oznakom A+++ koja označava stupanj njegove energetske učinkovitosti, znajte da će isti takav od 1. ožujka nositi oznaku B. To, međutim ne znači da će vam televizor, perilica ili mikser preko noći trošiti više kilovata pa biste žalili što ste se žurili s nabavkom, već je stvar da ćemo odsad moći lakše uspoređivati efikasnost samih aparata. I prema tome odabrati “pravi”, koji je štedljiviji.

Nove energetske oznake uvode se u cijeloj Europskoj uniji

Europska unija, naime, od 1. ožujka za kućanske uređaje uvodi nove i, tvrdi se, poboljšane energetske oznake (ocjene), prepoznatljive po bojama, od tamno zelene koje označavaju najmanje trošne do crvene koja predstavlja uređaje najniže energetske učinkovitosti. Oznake i boje na ljestvici ostaju, ali im se raspon zapravo smanjuje, evo kako to objašnjavaju iz Energetskog instituta Hrvoje Požar u Zagrebu:

“Danas je većina proizvoda na tržištu u prva tri energetska razreda, jer su uređaji postali sve energetski učinkovitiji. Stoga je najvažnija promjena revidirani sustav ocjenjivanja, koji će se kretati od A do G. Više neće biti dodataka za plus (npr. A +++), što će oznaku učiniti jednostavnijom i lakšom za razumijevanje. Uređaj koji trenutačno ima klasifikaciju A +++ mogao bi dobiti ocjenu B prema novoj ljestvici energetske učinkovitosti. To ne znači da je uređaj odjednom manje energetski učinkovit. Samo znači da je proizvod ocijenjen na novoj ljestvici, što potrošačima olakšava odabir onog koji im odgovara i motivira proizvođače da postanu bolji. Ostala važna poboljšanja uključuju QR kôd koji će dovesti do dodatnih i detaljnih informacija o proizvodu, dizajn cijele naljepnice i izmijenjeni, intuitivniji piktogrami”, navode s Instituta.

Za manje od dva tjedna, dakle, hladnjaci, zamrzivači, perilice rublja, kombinirane perilice i sušilice, perilice posuđa, televizori i elektroničke zasloni nosit će naljepnice s novom revidiranom ljestvicom energetskih oznaka, a od 1. rujna 2021. i izvori svjetlosti, odnosno lampe, žarulje i slično imat će takve nove oznake. Sve ostale grupe proizvoda dobit će novu energetsku oznaku najkasnije do 2030. godine, piše poslovni.hr.

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare