Stručnjaci s Geodetskog fakulteta započeli su s mjerenjima i snimanjima jezera Čiče: Cilj je dobiti preciznu sliku stanja jezera

Foto: Facebook

Stručnjaci s Geodetskog fakulteta započeli su s mjerenjima i snimanjima jezera Čiče. Glavni cilj je dobiti preciznu sliku stanja jezera.

– Započeli smo sa mjerenjima i snimanjima jezera Čiče koja će nam u konačnici dati preciznu sliku stanja jezera. Stručni tim Geodetskog fakulteta proveo je batimetrijska mjerenja radi ispitivanja stabilnosti obale – objavio je na Facebooku v.d. gradonačelnik Krešimir Ačkar. Batimetrijska mjerenja izvode se suvremenim ultrazvučnim dubinomjerima sa jednom zrakom ili višesnopnim ultrazvučnim dubinomjerom.

Radi ispitivanja stabilnosti obale duž zadanih profila, mjerena je dubina jezera te njeni pokosi. Ovo je početno mjerenje jezera, nakon kojeg će se provesti i detaljno snimanje cijelog jezera, javili su iz gradske uprave.

Podsjetimo, potres koji je krajem prosinca pogodio Banovinu nanio je štetu i jezeru. Odronilo se 30-ak metara obale koja je sa sobom u vodu ponijela i jednu ribarsku kućicu.

čiče
Tada je Alan Šembera, predsjednik Udruge Jezero Čiče – Turopoljsko more poslao otvoreno pismo Ačkaru i zatražio hitan sastanak s v.d. gradonačelnikom, geodetsko snimanje jezera, procjenu štete i početak sanacije.
Šembera smatra da je jezero potencijalna ekološka bomba i nekontrolirana golema rupa, koja može u svoje dubine povući okolna naselja i naše sugrađane, napisao je Šembera tom prigodom Ačkaru.

Ačkar je brzo odgovorio Šemberi kazavši da je najavljivanje kataklizme na jezeru Čiče uznemiravanje javnosti u svrhu političke promidžbe

Udruga Jezero Čiče – Turopoljsko more nedavno je najavila ekološku akciju podvodnog čišćenja jezera, koju će prijaviti za dobivanje potpore grada Velike Gorice i Zagrebačke županije. Tijekom te akcije u dubine jezera će se spustiti i profesionalni fotografi koji će snimiti podvodne fotografije. Bit će to vrlo zanimljivo jer već desetljećima po Velikoj Gorici kolaju razne priče o tome što sve kriju dubine jezera Čiče.
Fotografije bi na kraju trebale biti prikazane zainteresiranim građanima na izložbi.
čiče
Tvornica sadržaja - Vodimo Vas do cilja
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare