Do sada je prijavljeno 860 nuspojava na cjepiva protiv korone: Nuspojave su blažeg tipa, svi pacijenti su se oporavili Cjepiva nema dovoljno pa se pojavljuju i nude neprovjerena cjepiva /// Cjepiva treba nabavljati preko ovlaštenih veledrogerija, koje su prošle inspekciju Ministarstva zdravstva i imaju odgovarajuće uvjete za čuvanje cjepiva

nuspojave
Sve nuspojave na cjepivo su bile blage / Foto: Zagrebačka županija

Ključnu ulogu kod uvoza cjepiva protiv korone ima Hrvatska agencija za lijekove (Halmed). Siniša Tomić, ravnatelj HALMED-a, u Novom danu govorio je o odobrenju cjepiva protiv covida-19, ruskom cjepivu, crnom tržištu i koliko se često pojavljuju nuspojave cjepiva.

Ravnatelj HALMED-a Tomić  istaknuo je kako imamo sustav s dugom tradicijom, koji je na visokoj razini, prvenstveno što se tiče prijava nuspojava cjepiva s terena.

– Do sada je zaprimljen određen broj nuspojava, ukupno 860 – nekih 800 otpada na Pfizer-BioNTech, 40-ak na Modernu i nekih 25 na AstraZenecu. Omjer koristi i rizika za sva tri cjepiva je pozitivan. Prijavljene nuspojave u skladu su s kliničkim istraživanjima – rekao je Tomić.

Svi pacijenti su se oporavili, a nuspojave su blažeg tipa, karakteristične za bilo koja druga cjepiva, dodao je Tomić.

Što sve znamo o ruskom cjepivu Sputnik V?

Govoreći o ruskom cjepivu Sputnik V, Tomić je kazao kako je ono prošlo postupak znanstvenog savjeta. Uobičajeni postupak za odobravanje je 210 dana. U pandemijskoj situaciji EMA je postavila ubrzani postupak. Postoje posebne radne skupine i razni stručnjaci sudjeluju u tome – rekao je Tomić.

Kaže kako države članice imaju mogućnost određenog izvanrednog uvoza u slučaju pandemije, za lijek koji nije odobren na njihovom teritoriju, ali je odobren u nekoj trećoj zemlji, kao što je to učinila Mađarska. Međutim, to nije pravo odobrenje, i važeće je samo privremeno, dodaje Tomić.

Osim toga, smatra da je Hrvatska u prednosti u odnosu na Mađare koji nisu čekali odobrenje jer “europski sustav garantira učinkovitost i sigurnost te transparentan način upravljanja rizikom”.

U slučaju interventnog uvoza, postupak bi trebao biti iniciran preko HZJZ-a, koji potiče uvoz i dostavlja dokumente, navodi Tomić, pa dodaje kako je u slučaju izvanrednog uvoza odgovornost na onima koje su taj uvoz odobrile, s obzirom na to da hrvatsko i europsko zakonodavstvo predviđaju postojanje fizičke odgovornosti što se tiče stavljanja cjepiva u promet.

Crno tržište

Cjepiva nema dovoljno pa se pojavljuju i nude neprovjerena cjepiva. Na pitanje mogu li se cjepiva, osim državnim kanalima, nabavljati i preko privatnih tvrtki, Tomić pojašnjava kako je “u tom smislu nužno nabavljati lijekove i cjepiva preko ovlaštenih veledrogerija, koje su prošle inspekciju Ministarstva zdravstva i imaju odgovarajuće uvjete za čuvanje cjepiva”.

guest
1 Komentar
Oldest
Newest Most Voted
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Barbara K.
Barbara K.
15 days ago

Je l imaju nuspojave ovi koji su se cijepili preko veze?