Lanene sjemenke, superhrana prepuna hranjivih i vrijednih sastojaka: Donosimo sedam zdravstvenih prednosti ovih sjemenki Lan se nekada uglavnom koristio u tekstilnoj industriji /// Danas je neizbježan dio prehrambene industrije zahvaljujući tome što je bogat omega-3 masnim kiselinama i vlaknima

lanene sjemenke
Foto: Pixabay

Lanene sjemenke priznata su superhrana poznata po hranjivim vrijednostima i zdravstvenim prednostima. Ovo sitno i tvrdo sjemenje uzgaja se odavna, a porijeklo vuče s Bliskog istoka.

Prije nego što su prepoznate zdravstvene prednosti lanenih sjemenki, lan se uglavnom koristio u tekstilnoj industriji. Danas je neizbježan dio prehrambene industrije zahvaljujući tome što je bogat omega-3 masnim kiselinama i vlaknima. Svakako koristi u reguliranju probave, smanjuju rizik od srčanih bolesti i dijabetesa.

U usporedbi s drugim sjemenkama, lan je jeftin i bogat kalorijama pa već jednom žličicom lanenih sjemenki, unosite oko 55 kalorija. Osim toga, bogate su aminokiselinama, a sadrže i druge minerale vrlo važne za ljudski organizam.

Gubitak težine

Lanene sjemenke neizostavan su sastojak dijeta zahvaljujući tome što su bogate vlaknima koja uspješno suzbijaju glad. Prema nekim istraživanjima lanene sjemenke se bez problema mogu promovirati u kontekstu gubitka težine kod pretilih osoba.

Snižavaju razinu kolesterola u krvi

Osim što koriste za dijetu, lanene sjemenke snižavaju razinu kolesterola u krvi za 6 do 11 posto. Dobro je znati i to da se bez problema mogu koristiti uz lijekove koje je propisao liječnik.

Dobre su za srce

Ponovno zahvaljujući omega-3 masnim kiselinama lan snižava rizik od razvoja srčanih bolesti, pokazala su laboratorijska istraživanja. Lan smanjuje upalu arterija koja često vodi do srčanog udara ili zastoja.

Snižavaju krvni tlak

Lanene sjemenke su prirodan “lijek” za snižavanje krvnog tlaka. Prema jednoj studiji objavljenoj u časopisu Journal of Nutrition osobe koje su više od 12 tjedana na dnevnoj bazi konzumirale lanene sjemenke, stavile su tlak pod kontrolu. Osim toga, lan je bogat kalijem koji ublažava napetost u krvnim žilama.

Dijabetes

Prema preliminarnim istraživanjima unos lana popravlja razinu šećera u krvi. Posebno je bio učinkovit kod osoba s dijabetesom tipa 2.

Valunzi

Jedna je studija pokazala da dvije žličice lanenih sjemenki dvaput dnevno značajno reduciraju valunge kod polovice ispitanih žena u menopauzi. Intenzitet valunga pao je za 57%.

Probava

Zahvaljujući vlaknima lanene sjemenke reguliraju probavu. Posebno će biti korisne ljudima koji pate od zatvora i sindroma iritabilnog crijeva, no uz sjemenke treba piti puno tekućine.

Kako konzumirati lanene sjemenke?

Lan možete konzumirati u obliku sjemenki ili u obliku ulja. Sjemenke se mogu dodati u salate ili smoothie, ali da biste iz njih izvukli ono najzdravije, dobro ih je samljeti jer mogu proći kroz probavni sustav neprobavljene.

Tko ne bi trebao konzumirati lanene sjemenke

Većina ljudi može sigurno i bez bojazni konzumirati ove sjemenke svakodnevno. No, osobe s izrazito niskim krvnim tlakom, niskim razinama šećera u krvi, dijareojm, hormonalnim ili krvnim problemima trebali bi izbjegavati lan ili ga konzumirati u dogovoru s liječnikom, piše N1.

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare