Čuvajte se zagorene hrane: Otkrivamo zašto je opasan prepečeni kruh, tost, prženi krumpiri Stručnjaci procjenjuju da prisutnost akrilamida u hrani može povećati rizik od razvoja raka u svim dobnim skupinama

Mnogi od nas vole dobro prepečeni kruh, pecivo ili tost s tamnom koricom. Često u pekari molimo prodavačicu da nam izabere baš najpečeniji kruh. No jeste li znali da ako često jedete takvu hranu to utječe na zdravlje jer se pri povišenim temperaturama u hrani bogatoj škrobom može formirati akrilamid koji je štetan.

Akrilamid je kemijski spoj koji nastaje iz prirodnih sastojaka (reducirajućih šećera i aminokiselina), tijekom termičke obrade hrane na temperaturama iznad 120°C odnosno prilikom prženja i pečenja. Veće količine akrilamida formiraju se u hrani koja se termički obrađivala duže vrijeme, na što ukazuje tamnija površina hrane. Hrana u kojoj se akrilamid najčešće može naći su kruh, prženi krumpir, čips, žitarice za doručak, keksi, krekeri, kava, ističu u Hrvatskoj agenciji za poljoprivredu i hranu.

U pekari birajte slabije pečeni kruh i pecivo umjesto onoga s tamnom koricom / Foto: Pixabay

Stručnjaci procjenjuju da prisutnost akrilamida u hrani može povećati rizik od razvoja raka u svim dobnim skupinama, iako do sada nije prikupljeno dovoljno podataka kako bi se nedvosmisleno dokazala kancerogenost akrilamida kod ljudi uslijed konzumacije količina akrilamida sadržanih u uobičajenoj prehrani.

Stoga se u slučaju akrilamida primjenjuje princip predostrožnosti – izbjegavanje konzumacije hrane s utvrđenim količinama akrilamida koje su veće od količina preporučenih.

Domosimo savjete kako sami možete smanjiti unos akrilamida u vlastitom domu

  • Hranu bogatu škrobom (krumpir, različiti proizvodi od tijesta) pržite ili pecite do postizanja zlatno žute ili svijetlije boje (ne duže).
  • Prilikom pripreme zapakirane hrane (npr. pomfrit) slijedite upute proizvođača za pripremu kako bi se izbjegla nepotrebna duža termička obrada.
  • Izbjegavajte konzumaciju zagorene hrane (npr. zagoreni tost, tamniji čips, prženi krumpiri i sl.).
  • Pazite da sirovi krumpir skladištite na tamnom, hladnom mjestu na temperaturama iznad 6 °C, kako bi se izbjeglo stvaranje velikih količina slobodnih šećera u krumpiru, pogotovo ako ga namjeravate pripremati na visokim temperaturama prženja ili pečenja.
  • Pridržavajte se pravila uravnotežene prehrane.
Štetni akrilamid otkrili su švedski znanstvenici 2002. godine / Foto: Pixabay

Hrana nije jedini izvor izloženosti akrilamidu jer je on prisutan i u dimu cigareta. Smatra se kako su pušači više izloženi akrilamidu iz dima cigareta nego iz hrane, a on predstavlja i izvor izloženosti za nepušače (pasivno pušenje).

Štetni akrilamid otkrili su švedski znanstvenici 2002. u hrani bogatoj škrobom koja se termički obrađuje. Od 2007. godine traje aktivno praćenje razina akrilamida u hrani u zemljama članicama EU.

guest
2 Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Turopoljski Zmaj
Turopoljski Zmaj
3 months ago

A kaj bumo kad nema boljeg od reš pečenog kruha s tvrdom malo zagorjelom koricom 🙂

Big boss
Big boss
3 months ago

Sve što je fino nije zdravo treba jesti ono što se voli nemožemo živjet sto gdoina