INTERVJU Perica Malić, načelnik policijske postaje Velika Gorica: U našem gradu raste nasilje u obitelji, kaznena djela povezana s drogom i vožnja u alkoholiziranom stanju Razriješenost kaznenih djela čak 71,6 posto /// Planira se pojačati rad na zapljeni narkotika /// Još uvijek se najviše krade Golf /// Sigurnosne kamere osim u prometu korisne i u prevenciji kaznenih djela /// Načelnik policije poručuje kako je Velika Gorica još uvijek siguran grad

perica malić kaznenih djela
Perica Malić, načelnik PP Velika Gorica, govorio je o stanju sigurnosti i učestalosti kaznenih djela u našem gradu / Foto: Daniela Dujmović Ojvan

S načelnikom Policijske postaje Velika Gorica Pericom Malićem razgovarali smo o sigurnosti u našem gradu, postavljanju novih sigurnosnih kamera, specifičnim uvjetima rada u vrijeme pandemije, kršenjima mjera samoizolacije… Otkrio nam je kojih kaznenih djela na našem području ima više, a kojih manje u 2020. godini u odnosu na godinu ranije.

Ukupan broj kaznenih djela je u padu u odnosu na godinu ranije, ali…

Možete li nam reći koliko je na području našeg grada zabilježeno kaznenih djela u 2020. godini i u kojoj domeni bilježite porast?

– U 2020. godini na području Velike Gorice zabilježena su 582 kaznena djela što je pad od devet kaznenih djela ili 1,9 posto u odnosu na godinu prije. Razriješeno je 417 kaznenih dijela odnosno njih 71,6 posto što je za 15,3 posto više nego u 2019. Posebno bih naglasio da u 2020. godini na području naše policijske postaje imamo 37 zapljena droga što je u odnosu na godinu prije povećanje od čak 42 posto. Podneseno je i šest kaznenih prijava za neovlaštenu prodaju i promet droga, dok je u prethodnoj godini bila podnesena samo jedna. Već na početku ove godine podnijeli smo dvije kaznene prijave. Droga je, na žalost, prisutna u našem gradu, te porast što je rezultat koji treba promatrati kroz naš bolji operativni rad i neizostavnu suradnju s građanima u smislu društvene odgovornosti. Stoga bih iskoristio priliku podsjetiti roditelje koliko je bitan odnos s djecom u smislu otvorene komunikacije i povjerenja, a koje su vrlo često kvalitetna prevencija mogućih protupravnih ponašanja mladih. Nema mjesta, grada gdje droga nije prisutna pa po tome nismo ni mi drugačiji, što ne znači da nismo svjesni potrebe pojačanja rada policije na zapljeni narkotika.

Koja su još kaznena djela u porastu?

– Imamo veliki porast kaznenih djela iz domene obiteljskog zakona. Imamo 131 kazneno djelo obiteljskog nasilja u 2020. godini, u odnosu na 91 takvo kazneno djelo u godini prije, što je povećanje od čak 40 posto. Bitno je naglasiti da statističke podatke treba gledati šire, odnosno već godinama kontinuirano se promovira od raznih institucija pa tako i od policije nulta stopa tolerancije na nasilje u obitelji. Što to znači? Svi oni koji svjedoče obiteljskom nasilju ili su potencijalne žrtve, s većim se povjerenjem i češće obraćaju policiji očekujući od njih zaštitu. Upravo ovi podatci pokazuju da se više zadire u takozvanu „tamnu brojku“ obiteljskog nasilja koja je prije ostajala između četiri zida, o kojoj se šutjelo, a sada se „progovara“.

Kakva je situacija s provalama, krađama automobila?

– Na području Velike Gorice zabilježena su četiri kaznena djela razbojništva dok je u 2019. bilo 13 takvih kaznenih djela, što je značaj pad u odnosu na godinu prije. To možemo pripisati prevenciji i postavljaju sigurnosnih kamera u našem gradu. U pogledu krađe vozila, u prošloj godini bilježimo sedam takvih djela i kradu se većinom vozila niže klase. Još uvijek se najviše krade Golf 7, pretpostavljamo, radi dijelova. Od više klase najviše se kradu, ako kao ogledni primjer uzmemo Zagreb, BMW-i i to jedinica i trojka.

Troje poginulih u prometu kao i godinu ranije

Kakvo je stanje u prometu na goričkom području?

– Imali smo 464 prometne nezgode u 2020. u odnosu na 2019. kada smo ih imali  438, što je povećanje od 5,9 posto. Imamo na žalost i tri poginule osobe kao i u prethodnoj godini. Bilježimo 87 prometnih nezgoda s ozlijeđenim osobama dok ih je u 2019.  bilo 103, što je pad za 16 posto.
Naglasio bih da smo imali povećanje vožnje pod utjecajem alkohola i to za 14, 9 posto. U ukupnoj brojci evidentirali smo 279 osoba u 2020. koje su vozile pod utjecajem alkohola u odnosu na njih 243 u 2019. godini.

Koliko nedavno postavljene sigurnosne kamere utječu na sigurnost u prometu i općenito u gradu?

– Sigurnosne kamere postavljene su na pet lokacija, ukupno njih 25. One su bitne ne samo zbog prometa nego i zbog prevencije kaznenih djela jer onaj tko dolazi s nečasnim namjerama sigurno neće ‘operirati’ na tim područjima. Pomažu nam naravno i u prometu. Primjerice, netko je prošao kroz crveno svijetlo, a nema svjedoka. Mi tražimo od grada snimku i pošaljemo je na sud kao dokaz i tako smo riješili sve nejasnoće. Ako se dogodila provala na benzinskoj postaji, pregledamo snimke, kao i za sve ostale prometne prekršaje i nesreće. Ako vidimo i da po noći netko vozi automobil od ruba do ruba kolnika to je dodatan dokaz da ste bili pod utjecajem alkohola za sud. No najvažnija je prevencija kaznenih djela i tu su sigurnosne kamere vrlo bitne. Intencija je grada pokrivanje kamerama i ostalih frekventnih raskrižja i mi iz policije podržavamo njihovo postavljanje.

Kakav još porast ili trend možete izdvojiti u prethodnoj godini?

– Zabilježili smo veliki porast izdavanja radnih dozvola. U 2019. imali smo 1141 takav zahtjev, a u 2020. smo izdali 20154 takvih dozvola. Najviše je bilo zahtjeva državljanina iz  Srbije, BiH, Nepala i Bangladeša. To su uglavnom bili zidari i tesari, dakle, najviše iz građevine i nešto radnika za staklarsku industriju. Pretpostavljam da će taj trend ulaska strane radne snage i dalje rasti jer je potres u Petrinji uništio dosta kuća i građevina i velik dio tih zahtjeva ići će na ‘prsten’: Velika Gorica, Sesvete, Zaprešić i Samobor.

Koliko ste zabilježili kršenja mjera samoizolacije na goričkom području?

– U 2020. bilo je 27 kršenja mjera samoizolacije koja su proslijeđena državnom inspektoratu. Promjenom zakona od 5. 12. izdali smo dva prekršajna naloga gdje je minimalna kazna 8000 kuna. Naime, prema novom zakonu i policija može izdavati prekršajne naloge.

Kako to zapravo funkcionira, idete u provjere na temelju neke dojave ili?

– Da, provjere obavljamo samoinicijativno ili po određenim dojavama i naravno da mi baratamo podatcima o osobama koje su u samoizolaciji sa zadaćom kontrole pridržavanja takvih mjera.

Velika Gorica još je uvijek siguran grad

Kako biste opisali rad policije u ‘korona uvjetima’, je li vam pandemija otežala rad i otkrivanje kaznenih djela?

– Možemo reći da je otežala, a konkretnije bi bilo reći da smo se morali prilagoditi nesvakidašnjim situacijama  kao posljedice COVID-a. Kao primjer istaknuo bih otežan rad u administrativnom dijelu kod izdavanja osobnih iskaznica, putovnica, vozačkih dozvola…te smo se u tom području okrenuli digitalnom rješavanju svih onih potreba građana koje su se mogle riješiti bez osobnog kontakta, odnosno dolaska u policijsku postaju.

Imamo li dovoljan broj tzv. policajaca u zajednici?

– Imamo ih šest u Velikoj Gorici i dosta su bili angažirani u provjeri mjera samoizolacije. Njihov posao je prevencija, građani prepoznaju njihov rad što nas motivira da i ubuduće budu prisutni kroz suradnju s građanima.

 Kakva je vaša poruka građanima? Je li Velika Gorica siguran grad?

Velika Gorica je još uvijek kvalitetan i siguran grad za život. Iskoristit ću i ovu priliku da zbog iznimno dobre riješenosti kaznenih djela zahvalim svim svojim djelatnicima, građanima na suradnji, a što je u konačnici donijelo iznimne rezultate u više aspekata, posebice u okolnostima pandemije i potresa. Rezultati me čine ponosnim načelnikom policijske postaje naše Velike Gorice, koji ujedno i dokazuju da je kvaliteta življenja u gradu na zavidnoj razini.

guest
3 Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Turopoljski Zmaj
Turopoljski Zmaj
8 days ago

Nije loš život u Gorici. A u Gradičima je još bolji 😉

Barbara K.
Barbara K.
8 days ago

Dobro je u Velikoj Gorici, samo bi trebalo stati na kraj vozačima koji divljaju posebno onim mladima

Davorin Horvat
Davorin Horvat
8 days ago

Treba spriječiti okupljanje pivopija ispred dućana, jer viču, stvaraju smeće, psuju. Sve je puno opušaka i pivskih čepova. Grad se pretvara u smetlište.