Vatrogasna zajednica uvodi naplatu gašenja namjerno izazvanih požara: Let kanadera piromani će platiti gotovo 72.000 kuna Piromani će platiti i sredstva za gašenje požara, pjenila, prah, apsorbent /// Cijena se obračunava prema količini potrošenoj na vatrogasnoj intervenciji, a naplaćuju se prema nabavnoj cijeni

požara
U Hrvatskoj je lani izgorjelo gotovo 40 tisuća hektara površine / Foto: HRZ

Hrvatska vatrogasna zajednica pokrenula je javno savjetovanje o Cjeniku vatrogasnih intervencija kojim se propisuju cijena vatrogasnih intervencija koje se naplaćuju od osobe koja je namjerno izazvala požar. Troškovi će biti naplaćeni ako je osoba pravomoćno osuđena za izazivanje požara, stoji u prijedlogu Cjenika.

Cjenik se primjenjuje i kada dobrovoljno vatrogasno društvo ili profesionalna vatrogasna postrojba u gospodarstvu intervenira na događaju izvan svog područja odgovornosti i djelovanja, a na temelju zapovijedi nadređenog zapovjednika. Vatrogasno društvo ima pravo na naknadu nastalih troškova kada javna vatrogasna postrojba čiji su profesionalni vatrogasci uključeni intervenira izvan područja za koje je osnovana te ima pravo na naknadu svih nastalih troškova, osim plaće uključenih vatrogasaca koja je sufinancirana iz državnog proračuna.

Cijena vatrogasne intervencije propisana Cjenikom je zbroj cijene vatrogasne tehnike koja se koristi prilikom vatrogasnih intervencija te rad vatrogasca.

Cjenika računa kao vrijeme koje započinje zaprimanjem dojave, a ukupan broj sati se utvrđuje povratkom u vatrogasnu postaju, a ne obračunavaju se manje od jednog sata.

Sat rada vatrogasne autocisterne 400 kuna, a let kanadera čak 71.889,05 kuna

Ako na intervenciju iziđe manja vatrogasna autocisterna za to je potrebno platiti 400 kuna za sat vremena gašenja vatre. Veće navalno vatrogasno vozilo za gašenje vodom i pjenom (NV3) košta 450 kuna, a autoljestve s košarom 700 kuna.

Gašenja požara helikopterom Mi-8 MTV-1 košta 52.825,60 kuna, PC-9M 20.481,81 kuna, a let kanadera Cl-415 je čak 71.889,05 kuna.

Piromani će platiti i sredstva za gašenje požara, pjenila, prah, apsorbent. Cijena se obračunava prema količini potrošenoj na vatrogasnoj intervenciji, a naplaćuju se prema nabavnoj cijeni.

Trošak rada vatrogasca obračunava se prema trajanju intervencije, a trošak pogonskog goriva obračunava se prema prijeđenom putu. Cijena rada vatrogasca iznosi 150 kuna, a za vatrogasno vozilo platit će se 15 kuna po prijeđenom kilometru.

U Hrvatskoj je prošle godine zabilježeno više od 4700 požara otvorenog prostora, pri čemu je izgorjelo gotovo 40 tisuća hektara površine, pokazuju podaci Vatrogasne zajednice.

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare