Vrhovni sud presudio poznatom policajcu koji živi na području Velike Gorice: Inspektor ide u zatvor na 6 godina i mora vratiti državi 3,3 mil. kn

policijski inspektor
Policijski inspektor pravomoćno je proglašen krivim za nestanak zlata iz 2016. godine / Foto: PUZ

Vrhovni sud donio je presudu u slučaju nestanka zlata iz sefa u sjedištu Službe ograniziranog kriminaliteta Policijske uprave zagrebačke u Heinzelovoj ulici. Zlato je nestalo još 2016. godine, a istraga je utvrdila kako je glavni osumnjičenik policijski inspektor Ž.D. u tom trenutku voditelj Službe organiziranog kriminaliteta PU zagrebačke.

Ž.D. je jedan od najpoznatijih hrvatskih policijskih inspektora, a živi na području Velike Gorice. Policijski inspektor se branio i tvrdio da nije kriv, ali prvostupanjski sud nije prihvatio njegovu obranu. Sada je Vrhovni sud odbio žalbe stranaka i optuženi policijski inspektor je proglašen krivim za zlouporabu položaja. Time je postala pavomoćna presuda kojom je osuđen na šest godina zatvora, oduzeta mu je imovinska korist i mora isplatiti Republici Hrvatskoj 3.327.989,00 kuna.

Evo priopćenja koje je objavio Vrhovni sud:

Optuženik je osuđen jer je kao visoko pozicionirani policijski službenik iskoristio svoj položaj. Bili su mu dostupni privremeno oduzeti predmeti iz više kriminalističkih obrada pa tako i novac i zlato u metalnom sefu (kasi) u njegovom uredu. Novac i zlato u vrijednosti najmanje 3.327.989,00 kuna uzeo je za sebe. Kako bi to prikrio, inscenirao je provalu u jedan ured i provalnu krađu u svoj ured i metalni sef, sve u zgradi policijske uprave.

Vrhovni sud Republike Hrvatske smatra da kazna na koju je optuženik osuđen nije ni prestroga niti preblaga nego pravilno odmjerena s obzirom na utvrđene olakotne i otegotne okolnosti. Pravilno su kao olakotne okolnosti cijenjenje osobne prilike optuženika, odnosno činjenica da je oženjen i otac troje djece. Iako je do sada neosuđivan, od ovako visoko pozicioniranog policijskog službenika neosuđivanost se i očekuje pa ta okolnost ovdje ne smije imati znatan utjecaj na odmjeravanje visine kazne. S druge strane, kao otegotno je cijenjeno da je optuženik svojim postupkom nanio sramotu policiji koja je upravo zadužena za sprečavanje kriminalnih aktivnosti. Njegov postupak ima utjecaj i na povjerenje građana u tu instituciju. Način počinjenja kaznenog djela u kojem je podmetao materijalne dokaze radi odvraćanja istrage prema sebi upućuje na određen stupanj drskosti i potpuno nekritičan odnos prema počinjenom kaznenom djelu.

Ovako izrečena kazna primjerena je težini i okolnostima počinjenog kaznenog djela i osobi optuženika. Takvom će se kaznom ostvariti svrha kažnjavanja i u dostatnoj mjeri izraziti odgovarajući prijekor društva prema takvim kaznenim djelima. Ujedno će se upozoriti drugi građani da se klone sličnih postupaka.

Čitavu presudu možete pročitati na sljedećem linku.

guest
2 Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Ribničan
Ribničan
1 month ago

Koliki bi trebali visjeti jer su napravili daleko veći lopovluk.

Turopoljski Zmaj
Turopoljski Zmaj
1 month ago
Odgovori na  Ribničan

Slažem se, ali pravo i pravda ne idu uvijek jedno uz drugo