U ponedjeljak završava tromjesečni post od druženja u kafićima: I gorički kafići otvaraju terase, u tijeku su posljednje pripreme

gorički kafići - pleška
Gprički kafići, poput kultne Pleške, pripremaju se za otvaranje terasa u ponedjeljak / Foto: Gorica.info

Gorički kafići će, poput većine ostalih u našoj zemlji, u ponedjeljak, 1. ožujka, otvoriti terase. Time će se prekinuti tri mjeseca duga pauza, odnosno potpuna zabrana rada kafića koja je na snagu stupila još 29. studenog prošle godine, koja je bila dio epidemioloških mjera u borbi protiv koronavirusa.

Dio kafića počeo je raditi prije dva tjedna kada su, odlukom Nacionalnog stožera Civilne zaštite, dobili mogućnost pripremanja kave za van.

– U razgovorima s kolegama čujem da će gorički kafići u velikoj mjeri otvoriti terase u ponedjeljak. Svi čekamo da napokon počnemo normalnije raditi – kaže Mariano Mužek, vlasnik kultnog goričkog kafića i prenoćišta Pleška.

Prema uputama koje je u petak objavio Nacionalni stožer terase kafića moći će najduže raditi od 6 do 22 sata. Ako terase imaju pleksiglas, sve se treba otvoriti da bi zrak strujao. Potrebno je osigurati razmak, pa stolci moraju biti na minimalnoj udaljenosti od 1,5 metara, a stolovi minimalno na tri metra.

Na ulasku treba biti dostupno dezinfekcijsko sredstvo, na toalet se može, ali svi moraju nositi masku i mora to biti jasno istaknuto. Nije dopušteno puštanje glazbe u ugostiteljskom objektu. Jasno je da će se i gorički kafići koji otvore terase u ponedjeljak morati držati ovih uputa.

– Mi ćemo Plešku otvoriti u 6 sati ujutro. Upravo završavamo preuređivanje terase kako bi gostima bilo još ugodnije – dodaje Mužek.

Iako je ovo svojevrsni napredak, vlasnici kafića čekaju trenutak kada će moći u potpunosti otvoriti svoje objekte kako bi, napokon, mogli početi normalnije poslovati. Isto tako je i s vlasnicima restorana. Koliko će gorički kafići imati gostiju na terasama ovisit će ponajprije i o vremenskim (ne)prilikama. Prema Državnom hidrometeorološkom zavodu početak sljedećeg tjedna obilježit će hladna jutra, temperature bi se trebale kretati oko ništice ili tek malo u plusu. Tijekom dana bit će ugodnije i na terasama budući bi zrak u Velikoj Gorici trebalo grijati 10 do 15 stupnjeva Celzijevih.

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare