Gradsko vijeće prihvatilo sve predložene mjere pomoći malim poduzetnicima: Vladajući prozvali oporbu da koristi priliku za postizanje jeftinih političkih bodova

mjere
Foto: Gorica.info

Gradski vijećnici su na današnjoj sjednici, usvojili izmjene Statuta Grada Velike Gorice i Poslovnika Gradskog vijeća. Zbog izmjena Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi bilo je potrebno uskladiti Statut i Poslovnik. Obje točke dnevnog reda usvojene su jednoglasno.

U raspravi predstavnika klubova oko mjera pomoći goričkim poduzetnicima Marijo Zdelar (SDP) ponovio je sve ono što su kazali na konferenciji za medije, uz napomenu kako će prijedlog prihvatiti jer su to ionako njihove mjere. Pita se i otkud sredstva budući da ovi rashodi nisu u proračunu za ovu godinu.

Vijećnik Jakovljević izbačen sa sjednice zbog maske

Identična razmišljanja dijele i vijećnici iz kluba Mosta. Vladajući se brane i prozivaju oporbu da ne koriste situaciju za postizanje jeftinih političkih bodova pred lokalne izbore. U pojedinačnoj raspravi vijećnik Tomislav Jakovljević tvrdi da mjere nemaju smisla i da moramo naučiti živjeti s virusom. Kaže da, budući da je danas tu, to znači da je još jedan obrt ugašen, onaj njegov. Tvrdi da fama oko korone prerasta u ludilo, da je situacija umjetno inscenirana i da se ne boji korone. Malo je i pretjerao u nastupu tako da je od predsjedavajućeg dobio opomenu. Budući da je odbio staviti masku i ušao u raspravu s predsjednikom Vijeća, udaljen je sa sjednice. Također i zastupnik Lucijan Maslać smatra da su mjere zakašnjele. Prijedlog je usvojen uz jedan suzdržani glas.

Paket mjera pomoći malim poduzetnicima obuhvaća oslobođenje od plaćanja komunalne naknade, oslobađanje plaćanja naknade za korištenje ugostiteljskih terasa, mogućnost proširenje površine terasa do 50 posto sadašnje površine gdje za to postoje tehničke mogućnosti, oslobađanje obveze plaćanja zakupnine za poslovne prostore u vlasništvu Grada Velike Gorice i oslobađanje plaćanja poreza na potrošnju. Sva oslobađanja odnose se na cijelu 2021. godinu.

Na dnevnom redu je bila i visina vijećničke naknade. Nije bilo rasprave po klubovima, samo su vijećnici Alan Šembera i Karmen Rak napomenuli da bi bilo dobro vijećničku naknadu valorizirati s brojem sjednica i nazočnosti na njima. Uz jedan glas protiv i jedan suzdržani, prijedlog je prihvaćen. Vijećničke mjesečne naknade od sljedećeg saziva iznosit će 900 kuna neto (sada dobivaju 939  kuna), a potpredsjednici Gradskog vijeća dobivat će 1170 kuna (smanjenje od 238,50 kuna). Najveće smanjenje naknade osjetit će predsjednik Gradskog vijeća koji će dobivati 1350 kuna, a do sada je primao mjesečnom 5561,43 kn neto. Nakon svibanjskih lokalnih izbora goričko Gradsko vijeće imat će 27 vijećnika, a gradonačelnik samo jednog zamjenika.

Raspravljajući o izborima vijeća jedinica mjesnih samouprava, čulo se i o vrlo dobrim primjerima funkcioniranja mjesnih odbora (Katarina Šeravić Lovrak, MO Pleso), kao i onih manje dobrih (Karmen Rak, MO Šiljakovina). Zaključno je rečeno da je mjesna samouprava važna u komunikaciji s građanima te da je to najvažnija poveznica građana i gradske vlasti. Problema ima puno i buduća vlast bi trebala poraditi na njihovu rješavanju. Prijedlog je prihvaćen uz jedan suzdržani glas.

Ostale točke Dnevnog reda usvojene su bez veće rasprave.

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare