Zimska služba nije dobro očistila cestu: Žena je stala na led, pala i sva se polomila. Velika Gorica mora joj platiti odštetu od gotovo 20.000 kuna U tužbi je navedeno da je kolnik, odnosno cesta dio lokalne ceste Grada Velike Gorice koji je odgovoran za održavanje nerazvrstanih cesta i gradskih ulica te je stoga dužan čistiti i sanirati ih, kako bi se spriječila poledica

pala
Žena je pala na zaleđenoj cesti / Ilustrativna fotografija: Pixabay

Blaženka S. iz Donje Lomnice krenula je 1. veljače 2017. oko 10 sati na posao. Čim je izišla iz svog dvorišta na cestu odmah je pala jer se poskliznula na ledu. Blaženka je zadobila tjelesne ozljede i to prijelom lumbalne kralježnice i zdjelice. Morala je strogo mirovati mjesec dana, nakon čega je još dva mjeseca bila na bolovanju te još 20 dana išla na fizioterapiju. Na nogama je imala obuvene krznene čizme s niskom petom. Od zadobivenih ozljeda trpjela je jake bolove, nije mogla sama ustati, obući se, oprati, niti raditi po kući.

Općinski sud donio je nepravomoćnu presudu po kojoj Grad Velika Gorica Blaženki mora isplatiti 19.880,00 kn, a Grad će platiti i trošak parničnog postupka u iznosu od 18.175,00 kn.

Blaženka je u tužbu navela da je pala čim je izašla iz svog dvorišta na kolnik. Osjetila je strašne bolove u donjem dijelu leđa te je ostala ležati na leđima, a kada je došao Igor Ž., s kojim putuje na posao, uspjela se okrenuti na bok te je puzajući došla do vozila i ušla u vozilo. Iako je imala strašne bolove u leđima otišla je na posao u dječji vrtić, a onda su je kolege odvezli u bolnicu.

U tužbi je navela da je kolnik, odnosno cesta dio lokalne ceste Grada Velike Gorice koji je odgovoran za održavanje nerazvrstanih cesta i gradskih ulica te je stoga dužan čistiti i sanirati ih, kako bi se spriječila poledica. Nerazvrstane ceste su javno dobro u općoj uporabi i u vlasništvu su Grada Velike Gorice. U tužbi se navodi da je komunalna služba propustila ovu cestu očistiti od snijega i leda, uslijed čega je došlo do pada te je očigledan propust Grada Velike Gorice za pravilnim održavanjem te ceste.

Državni hidrometeorološki zavod prognozirao kišu koja se ledi

Državni hidrometeorološki zavoda potvrdio je kako je tog dana na području Velike Gorice, odnosno mjesta događaja bila temperatura od -0,9 do -7,6 stupnja Celzijusa te je bila prognozirana ujutro sumaglica s maglom, zatim kiša koja se ledi i poledica.

U odgovoru na tužbu Grad Velika Gorica je tvrdio da su Blaženkine tvrdnje paušalne jer se ne može nesporno odrediti mjesto na kojem je tužiteljica pala, ne može se utvrditi da li se radi o padu na dijelu nerazvrstane ceste, odnosno gdje je nastao štetni događaj. Također su osporavali visinu odštetnog zahtjeva. Međutim, sud je povjerovao u Blaženkine navode.

Ovaj tjedan donesena je nepravomoćna presuda i za tragediju na goričkom nadvožnjaku. Za pogibiju dvije osobe vozač je dobio 2,5 godine zatvora, a VG Komunalac je oslobođen.

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare