INTERVJU Ivo Jelušić, kandidat SDP-a za gradonačelnika Velike Gorice: Da se odgovornije upravljalo našim novcem i investicijama grad nam ne bi bio ovako zapušten Problem ZET-a riješit ću u suradnji s prijateljima i kolegama koji će biti na čelu Zagreba /// Oni koji u gradskoj upravi služe samo kako bi vodili predizbornu kampanju jednog kandidata, bolje je da odu sami /// Za pročistač više ne smiju napraviti natječaj s Petekom, a uopće ne znaju kako napraviti pošten i stručan natječaj

ivo jelušić, kandidat za gradonačelnika velike gorice
Ivo Jelušić, SDP-ov kandidat za gradonačelnika Velike Gorice / Foto: SDP

Ivo Jelušić kandidat je SDP-a za gradonačelnika Velike Gorice. Poznato je lice i površnim pratiteljima politike budući je obnašao niz visokih dužnosti. 

Rođen je 10. listopada 1960. u Gornjoj Dubici, općina Odžak, BiH. Oženjen je i ima dvoje odrasle djece.

Nakon završene osnovne škole i gimnazije Ivo Jelušić upisuje Fakultet političkih znanosti u Zagrebu, smjer politologija, što i diplomira. Zaposlio se u Zagrebu, a u Velikoj Gorici je stanovao još kao podstanar od 1989. godine, u našem gradu su mu djeca išla u vrtić i kasnije u osnovnu školu. Kuću u Gorici, u kojoj i danas živi sa suprugom, ima od 2000. godine.

Od 1994. do 2005. godine bio je poduzetnk, jedan od osnivača i direktora u tvrtci TIM ZIP  d.o.o. Zagreb.

Za zamjenika gradonačelnika Grada Zagreba izabran je 2005. i 2009. godine. Dužnost obnaša do 11. lipnja 2010., kada, kako ističe, iz političkih razloga, zbog neslaganja i nemogućnosti ostvarivanja provođenja politike za koju se zalagao, podnosi ostavku.

Biran je u 6., 7. i 8. saziv Hrvatskog sabora na izborima 2007., 2011. i 2015. godine. U 7. sazivu Sabora bio je predsjednik Odbora za gospodarstvo, a u 8. sazivu potpredsjednik tog odbora.

Ovaj intervju dio je prvog ciklusa predizbornih intervjua Gorice.info sa svim kandidatima za gradonačelnika.

Koji je prvi potez koje ćete napraviti nakon što postanete gradonačelnik Velike Gorice?

Čim dođem u poziciju da preuzmem odgovornost za upravljanje gradom, jasno ću dati do znanja svima – zaposlenicima u gradskoj upravi, trgovačkim društvima i ustanovama kao i cijeloj javnosti – da ovo što govorim i što sam govorio u kampanji sam mislio ozbiljno, te da ću zaista to i provesti i od prvog dana počinjem s uvođenjem reda.

Želim uređen grad s odgovornom upravom i grad kojim se mi građani možemo ponositi. To mi jedini motiv, cilj i svrha zbog čega sve ovo radim.

Već drugi dan krenut ću odlučno, sustavno, stručno i kvalitetno s rješavanjem nagomilanih problema u mom gradu. Od prijevoza, pročistača, proračunskih rupa, napraviti analizu i reviziju poslovanja grada i trgovačkih društava. Tek na dobrim temeljima može se početi dobra kuća graditi.

Goričani se godinama žale na ZET, vozni red se ne poštuje, u autobusima su nesnosne gužve,… Grad svake godine izdvaja sve više novca iz gradskog proračuna, a usluga je sve lošija. Kako namjeravate riješiti problem javnog prijevoza, kada i koliko bi to trebalo koštati?

Građani se s potpunim pravom bune i negoduju, jer usluga nije na razini kakva bi trebala biti i kakvu naši građani zaslužuju. A kako neće biti gužva i nered kada je u samo jednoj godini (2013.) ukinuto 29 polazaka na liniji 268 (Glavni kolodvor – Velika Gorica), 14 polazaka s Glavnog kolodvora i 15 iz Velike Gorice.

Velikom Goricom i Zagrebom upravljale su do sada iste stranke – HDZ i BM 365, i nisu uspjele riješiti jedan od najvažnijih problema naših građana, a to je prijevoz ZET-om. Naprotiv, imamo trenutnu situaciju da nemamo potpisan ugovor o dugoročnoj suradnji između Velike Gorice i Grada Zagreba, odnosno ZET-a.

Poznajem dobro ZET, kako funkcionira, koje su mu mane, prednosti i mogućnosti.

Odmah po promjeni vlasti u Zagrebu sjest ću sa svojim prijateljima i meni politički bliskim kolegama koji će dobiti povjerenje da upravljaju Zagrebom, pa onda i ZET-om, i dogovoriti dugoročno i kvalitetno rješenje za Veliku Goricu i naše stanovnike. To će se rješenje temeljiti na poštenom i fer odnosu, da se usluga za naše građane koji putuju u Zagreb na posao, u školu ili zbog drugih  potreba ne smije razlikovati u odnosu na one koji putuje iz Sesveta ili nekih drugih rubnih dijelova Zagreba. To je moj cilj i znam da se to može napraviti.

Još jedan problem koji se veže uz prijevoz, odnosno ZET je i garaža za autobuse koja se nalazi u centru Velike Gorice, preko puta robne kuće, u stambenom naselju. U suradnji sa ZET-om i Gradom Zagrebom moramo je izmjestiti na prikladnije mjesto, a tu vrlo potentnu lokaciju moramo iskoristiti za druge i bolje sadržaje koji će biti na korist građanima. Pored toga što je smetnja, garaža u centru grada proizvodi i nepodnošljivu buku, pogotovo u ranim jutarnjim satima. I naši sugrađani koji žive u blizini te garaže imaju pravo na miran san.

Kako vidite buduću gradsku upravu? Naši sugrađani se često žale da je gorička uprava svijet za sebe, rijetko i sporo odgovara na upite i potrebe građana. Što planirate napraviti kako bi uprava zaista postala servis građanima?

U proteklih desetak godina broj zaposlenih u gradskoj upravi povećan je za gotovo duplo. Postavlja se pitanje je li i usluga zbog toga duplo brža, duplo bolja i jesu li građani duplo zadovoljniji? Naravno da nisu, jer se uglavnom nisu zapošljavali ljudi kako bi usluga bila brža, bolja i kvalitetnija nego da se zaposle “svoji i zaslužni” ili rodbina i od “zaslužnih”. Želim, a siguran sam da to žele i građani, upravu koja neće biti rezultat volje jedne ili više političkih partija, nego da se u gradsku upravu zapošljavaju oni koji su najsposobniji i koji to stvarno zaslužuju.

Vjerujem da i sada u gradskoj upravi, poduzećima i ustanovama ima onih koji su stručni, vrijedni i profesionalni i oni se ne trebaju brinuti za svoje radno mjesto i svoju budućnost! Takvi će mi biti suradnici i s moje strane imaju pruženu ruku suradnje.

Oni koji su došli po nekim drugim kriterijima, po nekim drugim “zaslugama”, a ne kvaliteti i stručnosti, koji ne znaju, ne žele ili ne mogu bolje i drugačije, a pogotovo oni koji umjesto da rade ono za što ih naši građani plaćaju, vode i pomažu kampanju jedne stranke i jednog kandidata na ovim izborima (jer očito smatraju da su dužni služiti njima a ne građanima) – bolje im je da sami odu, a ne da podmuklo i “obraza kao đon” čekaju novu upravu.

Oni koji građane gledaju s visine ili koji izmišljaju dodatne procedure, papire i probleme kako bi otežali rješavanje problema građana, neće biti u mom timu. U mom timu ima mjesta samo za one koji su svjesni toga da su oni servis građanima, da ne kažem sluge, a ne gospodari! Za one koji su svjesni da građani njih plaćaju i da oni njima trebaju polagati račune, a ne obrnuto. Radujem se dolasku i razgovoru sa svakim građaninom ili poduzetnikom koji mi dođe s takvim primjedbama i preprekama.

Napravit ćemo i projekt digitalizacije gradske uprave, koji će voditi ka njenom uspješnijem, bržem i efikasnijem radu sa što manje birokratiziranja i izmišljanje procedura.

Gorički proračun je veći od pola milijarde kuna, ali grad izgleda zapušteno, ulice su prepune rupa, radovi na aglomeraciji su to loše stanje još pogoršali. Roditelji u vrtiće nose wc papir i ubruse, u školama često nema wc papira… Mogu li se proračunska sredstva bolje upotrijebiti i usmjeriti tamo gdje su potrebnija?

Sve što ste rekli je nažalost točno. To je slika našeg grada. To je loša slika i tu sliku želim i hoću promijeniti. U ovom gradu se nažalost većina poslova dodjeljivala uvijek istim firmama. Što mislite zašto?

Tako se do sada radilo, i gle apsurda – oni koji su bili u vrhu te vlasti i provodili tu politiku sada se ponovno nude građanima, valjda da i dalje mogu tako nastaviti.

Toga je bilo dosta i očekujem da to i građani kažu – na izborima.

Na uštedama samo na jednoj od manjih investicija moglo se kupiti i wc papira i ubrusa dovoljno za naše škole i vrtiće za narednih nekoliko godina i nekoliko generacija.

I kada građani vide svoju ulicu ili cestu u rupama neka se sjete da bi se sve rupe na cestama mogle pokrpati i staviti novi asfalt ili štošta drugoga da se odgovornije upravljalo našim novcem – gradskim investicijama. Da navedem neke primjere: projekt bazena s prvotno planiranih 27 milijuna kuna popeo se na kraju na oko 39 milijuna kuna, zgrada Goričanke s 23 na 40 milijuna, sportska dvorana s 16 na 30 milijuna kuna.

Vrijeme je da kažemo da je toga je bilo dosta.

Natječaj za izgradnju pročistača je poništen. Još uvijek nije raspisan novi. Treba li Velikoj Gorici gorički pročistač ili je bolje da se priključi na zagrebački?

Velika Gorica mora imati sustav za pročišćavanje otpadnih voda. Stari pročistač je i tehnološki i tehnički zastario i “dao svoje”. Moramo osigurati kvalitetnije pročišćavanje postojećih otpadnih voda, a pogotovo osigurati da se imaju gdje odvesti i pročistiti nove količine otpadne vode koje će iz sustava odvodnje koji se gradi, zahvaljujući u najvećoj mjeri europskim novcima.

Aktualna vlast je zbog “mešetarenja” s Petekom bila prinuđena poništiti natječaj i dovela u pitanje ogromnu investiciju i novce koje smo dobili od Europske unije. To je neoprostivo, i da imaju obraza svi oni koji su bili i najmanji dionici u toj gradskoj vlasti trebali bi se ispričati građanima, otići s položaja i sakriti se u mišju rupu. Sada  kada im je propao taj namješteni natječaj, iz “rukava” bacaju rješenje priključenja na zagrebački pročistač. Pri tome se postavlja ozbiljno pitanje jesu li uopće s vlasnikom tog pročistača to i dogovorili? Koliko znam nisu, da jesu već bi se pohvalili, nego u muci, ne znajući što i kako dalje, traže odgađanje rješavanja problema do izbora. S Petekom više ne smiju, a pošten i stručan natječaj očito ne znaju napraviti. Da su znali i htjeli to napravili bi to odmah.

Ako je najbolje, moguće, a za građane najjeftinije rješenje priključiti se na zagrebački pročistač, postavljam im pitanje: Zašto to odmah niste napravili? Zašto ste izabrali lošije i skuplje?

Imam dosta iskustva vezano za izgradnju pročistača u Zagrebu, poznajem dobre i loše njegove strane. Imao sam priliku vidjeti i neke stvari koje u tom projektu i nisu valjale.  Pokušavao sam to promijeniti, nisam imao tu moć, ali onda nisam više u tome htio ni sudjelovati i pokazao sam tom prilikom kako se brani javni interes.  O tome sam prije par mjeseci svjedočio i na sudu. Onda, vjerujte mi i nije bilo lako boriti se s tim, ali zato danas hodam “uzdignute glave”. I pokazati ću i na našem, goričkom pročistaču kako se štiti javni interes.

Dakle, kada dođem u priliku da preuzmem odgovornost za upravljanje ovim gradom, sva potencijalna i ozbiljna rješenja staviti ćemo na stol, napraviti ozbiljnu i stručnu analizu i izabrati ono koje je najjeftinije i najbolje za građane.

Koliko dugo živite u Velikoj Gorici i kako vidite budućnost našeg grada?

U Velikoj Gorici s prekidima živim već više od 30 godina, od 1989. Tu mi je dijete išlo u vrtić. Onda sam početkom 1992. riješio stambeno pitanje u Zapruđu. Tada je to bio sve jedan grad, Gorica je bila jedna od 14 općina Zagreba. Velika Gorica se 1995. izdvojila od Zagreba, a ja sam se ponovno vratio u Veliko Goricu  2000. godine kada sam kupio kuću u kojoj i danas živim. Tu su mi djeca pohađala i osnovnu školu. Godine 2005. smo kupili stan u Središću, ali i dalje sam stalno i često s radošću dolazio u svoju kuću na spavanje, roštiljanje i uređenje dvorišta. Zadnjih par godina, od 2017. živim ponovno u svojoj kući i drugog doma nemam.

Iako sam mogao birati gdje ću živjeti – u kojoj ulici ili naselju u Zagrebu ili njegovoj okolici, ja sam odabrao upravo Veliku Goricu. Gorica je moj izbor i ne dozvoljavam da me itko od nje odvaja i udaljava bez obzira koliko im to trebalo u predizborne svrhe.

 

guest
4 Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Mika Slika
Mika Slika
28 days ago

Predlažem portalu da drugi put traži programe kandidata sa konkretnim planovima i rokovima realizacije. Ovo je uopćeno i možda, za početak kampanje dovoljno, ali nedovoljno za procjenu vizije, planova upravljanja općinom(ne samo užim centrom grada). Većina glasača je iskusnija nego prije i više ih ne zanimaju obećanja čiju realizaciju nije moguće provjeriti. Posla ima puno, određene stvari mogu i prepisati, od drugih gradova, transparentnost proračuna od Bjelovara, poslovnost od Svete Nedjelje itd.

Turopoljski Zmaj
Turopoljski Zmaj
28 days ago
Odgovori na  Mika Slika

Ajde da se ne lažemo s programima. Papir svašta trpi i, kao što ste sami napisali, može se sve prepisati ili kopirati. Radi se o tome tko može nešto i napraviti. U tome je najveća tragedija izbora u Velikoj Gorici, ali i lokalnih izbora u Hrvatskoj

Anamaria
Anamaria
28 days ago
Odgovori na  Mika Slika

Gospodin Jelušić još nije imao predstavljanje svog programa, kada to učini, program će biti dostupan za sve i naravno najbitnije je čitanje sa razumijevanjem i u svakom slučaju nadam se, da će iskusniji birači dobro proučiti programe svih kandidata i odlučivati na temelju programa + izjava kandidata, a ne samo na kandidatovoj simpatičnosti koju pljeni svojom pojavom. 🙂

Ribničan
Ribničan
17 days ago

Ahahahahaha – popis lijepih želja. a ona “..sjest ću za stol sa svojim prijateljima i sve ću lijepo dogovoriti..” – pa to zvuči kao dogovor oko podjele plijena. Raščerečit će što je ostalo i onda nam prodavati maglu i dalje kako se nema i ne može.

Zadnji uredio 17 days ago by Ribničan