Zmajlović obećao uvesti građanski odgoj u škole Zagrebačke županije: Moramo našu djecu odmalena učiti o temeljnim vrijednostima, pravima, solidarnosti, nenasilju U Hrvatskoj imamo primjere dobre prakse /// Rijeka je prvi grad Lijepe naše u kojem je u škole uveden građanski odgoj, a taj su primjer kasnije pratili i drugi gradovi i županije

odgoj
Ako postane župan, Mihael Zmajlović će u škole uvesti građanski odgoj / Foto: SDP Zagrebačke županije

Mihael Zmajlović, kandidat za župana Zagrebačke županije, danas je u Svetoj Nedelji predstavio svoju inicijativu da se u škole Zagrebačke županije uvede građanski odgoj, kao predmet koji je temelj za stvaranje uspješnog i razvijenog društva.

– Želim da je Zagrebačka županija, županija 21. stoljeća! Zato je neizmjerno važno ulagati u obrazovanje, jer se županija razvija onoliko koliko se razvijaju njezini stanovnici. Moramo našu djecu odmalena učiti o temeljnim vrijednostima, pravima, solidarnosti, nenasilju. Svjedoci smo modernog vremena u kojem se kroz video igrice promoviraju razni oblici nasilja, kojeg često nisu svjesni roditelji, a kamoli djeca – ističe Zmajlović.

Zmajlović također napominje da se u infrastrukturu i izgradnju škola u Zagrebačkoj županiji ulagalo onda i kada je to bilo politički potrebno. Zagrebačka županija već godinama ne vodi računa o razvoju i podizanju standarda školskog kurikuluma. Iako je županija osnivač škola, ona se nažalost do sada nije bavila uvođenjem građanskog odgoja, kojeg očito aktualna vlast smatra nebitnim ili manje važnim.

U Hrvatskoj imamo primjere dobre prakse. Tako je Rijeka prvi grad u Hrvatskoj u kojem je u škole uveden građanski odgoj, a taj su primjer kasnije pratili i drugi gradovi i županije. To je put kojim se promiče tolerancija i solidarnost te sprječava nasilje među djecom. Učenje traženjem, analiza i vrednovanje informacija ključni su elementi građanskog odgoja, jer se tako stvara ozračje u kojem se ne nameću vrijednosti, već one proizlaze iz životnog iskustva pojedinca.

– Kao roditelj i kao političar u ovoj inicijativi vidim bolje sutra za društvo u cjelini. Dok djecu u školama učimo kako postati aktivnim građanima, istovremeno ulažemo u izgradnju i opremanje škola. Na taj način Zagrebačka, ali i druge županije mogu stvoriti napredniju zajednicu. Zato je građanski odgoj potreban – ne danas, ne sutra, već jučer – zaključio je Zmajlović.

guest
2 Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Pero
Pero
27 days ago

Pa bilo bi vrijeme da za župana dođe neko mlađi dosta je više Kožića ne ide u mirovinu, e sad je pitanje jel to baš Zmajlivić

Ribničan
Ribničan
27 days ago
Odgovori na  Pero

Pa sada je prilika da to građani odluče.