Analiza prvih obraćanja kandidata za goričkog gradonačelnika: Ačkar traži kontakt s ljudima, Bekavac želi analizu i reviziju, a Jelušić uvodi red

ačkar bekavac jelušić
Trojica kandidata za goričkog gradonačelnika - Krešimir Ačkar (HDZ), Ivo Jelušić (SDP) i Ivan Bekavac (Most)

Saznali smo i prve planove te dobili prva obećanja od tri kandidata za goričkog gradonačelnika. Krešimir Ačkar (HDZ), Ivan Bekavac (Most) i Ivo Jelušić (SDP) otkrili su za Goricu.info koji će im biti prvi potezi stanu li na čelo Velike Gorice i kako će riješiti neke od gorućih gradskih problema.

Pokušajmo paralelno analizirati njihove prve predizborne intervjue.

Prvi gradonačelnički potezi

Kažu da je prvi potez uvijek jako bitan zbog stvaranja prvog dojma koji potom utječe na odnos prema nekome. Stoga nas je zanimalo što bi Ačkar, Bekavac i Jelušić prvo napravili sjednu li u fotelju prvog Velikogoričana. HDZ-ov kandidat je bio jasan – sigurno ne bi grad vodio iz kancelarije, ostao bi, kao i sada, često na terenu i u stalnom kontaktu s građanima. Uz to, krenuo bi i u reformu gradske uprave.

Njegov protukandidat iz Mosta, pak, prvo želi vidjeti što ga stvarno čeka kao gradonačelnika. Stoga zagovara temeljitu analizu i reviziju poslovanja gradske uprave, svih njenih tijela, ali i svih gradskih poduzeća. Tu bi poseban naglasak stavio na odnose prema poduzetniku Kreši Peteku i njegovoj tvrtki zbog koje je Velika Gorica duboko zagazila u hrvatsku korupcijsku močvaru. Bekavac vjeruje da je pravilno utvrđeno stanje preduvjet za kasnije učinkovite akcije i poteze.

Kandidat SDP-a je kratak – traži uvođenje reda na svim razinama. Po Jelušiću je samo uređen grad s odgovornom gradskom upravom, grad koji je na ponos svim građanima. Stoga želi da svi građani vide kako iza te njegove predizborne parole stoji jasna namjera i njegova odlučnost da uredi Veliku Goricu. I već drugi dan na novoj dužnosti krenuo bi u rješavanje, prema njemu, brojnih nagomilanih gradskih problema.

Javni gradski prijevoz sa ZET-om ili bez njega?

A upravo jedan od najvećih velikogoričkih problema je javni gradski prijevoz i konstantna ovisnost Velike Gorice o zagrebačkog javnom prijevozniku ZET-u. Ačkar, Bekavac i Jelušić su jednoglasni da ovakva labava situacija, kakva je trenutačna, nije održiva.

Ačkar kaže da postojeći model neće opstati, te da će odgovor kakav će biti novi model dati velika prometna studija, čija se izrada upravo priprema i u kojoj će moći sudjelovati i građani. Prema njemu u gorički javni prijevoz sigurno će se uključiti više željeznice. Dugoročno kandidat HDZ-a u našem gradu vidi potpuno besplatni javni gradski prijevoz.

Bekavac bi da se milijuni, koji iz Velike Gorice odlaze u blagajnu ZET-a, mudrije iskoriste. A po njemu je najmudrije osnovati novu velikogoričku gradsku tvrtku javnog autobusnog prijevoza.

Jelušić bi u rješavanju ovog problema iskoristio svoje dobre odnose s ljudima koji će nakon izbora voditi susjedni Zagreb. On smatra da je to najbolji način za javnoprijevozno rješenje od kojeg bi Velikogoričani imali najviše koristi.

Svi bi reformirali gradsku upravu, ali samo jedan najavljuje otkaze lošim radnicima

Gradska uprava, sudeći prema intervjuima gradonačelničkih kandidata, nakon svibanjskih izbora više neće biti ista. Čak i bez obzira tko od njih trojice pobijedi jer su svi za reformu te uprave.

Ačkaru je to jedan od najvećih prioriteta jer smatra da novu gradsku upravu mora krasiti otvorenost, transparentnost i dostupnost svim Velikogoričanima. Isto tako, tvrdi da je koncept preustroja gradske uprave već pripremljen.

Bekavac misli da će nakon analize, koju planira provesti kao prvi korak, biti jasno kako napraviti racionalizaciju gradske uprave koja će potom postati efikasnija. Eventualni višak radnika iz uprave, predviđa kandidat Mosta, preraspodijelio bi na druga radna mjesta unutar gradskih službi ili gradskih poduzeća.

Jelušić je u pitanju reforme gradske uprave nedvosmislen. Oni koji dobro rade svoj posao ne trebaju se brinuti postane li kandidat SDP-a gradonačelnik Velike Gorice. No, oni drugi, koji ne rade ili koji su na pozicije došli preko raznih veza i tamo služe samo da bi podupirali kampanju jednog kandidata, naglasio je, bolje da odu sami prije njegova dolaska.

Bilo je, naravno, još pitanja na koja su kandidati davali odgovore. Ovdje možete pronaći cjelovite intervjue:

Krešimir Ačkar (HDZ)

Ivan Bekavac (Most)

Ivo Jelušić (SDP)

guest
1 Komentar
Oldest
Newest Most Voted
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Turopoljski Zmaj
Turopoljski Zmaj
27 days ago

A Svizac mota čokoladu…