KOLUMNA Put do uspjeha: Postizanje konstantno dobrih rezultata nikada nije slučajnost! Treba izgraditi kulturu vrhunskih rezultata Piše: Siniša Drobnjak, velikogorički poduzetnik

Siniša Drobnjak
Siniša Drobnjak

Portal Gorica.info želi široj javnosti predstaviti uspješne Velikogoričane, njihove priče i njihova razmišljanja koja mogu biti inspiracija drugima. Jedan od takvih je i Siniša Drobnjak, privatni poduzetnik od 1995. godine.

U avanturu privatnog poduzetništva krenuo je iz kuće svojih roditelja od kojih je i posudio novac, dovoljan za osnivanje tvrtke i troškove prve prezentacije, na kojoj nije uspio doći do svog prvog kupca.

Danas je Siniša vlasnik nekoliko uspješnih tvrtki u regiji, koje se bave razvojem IT rješenja i distribucijom proizvoda u dentalnoj medicini.

Poslovna znanja je stjecao na prestižnim američkim i europskim poslovnim školama, a zadnjih nekoliko godina pomaže svojim klijentima u njihovom osobnom razvoju i tranziciji iz uloge zaposlenika u poziciju vlasnika.

U slobodno se vrijeme bavi humanitarnim radom i promicanjem tradicionalnih vrijednosti Turopolja, kao građanin Velike Gorice.

Otac je prekrasne djevojčice s kojom dijeli strast prema američkim konjima.

Ovo je Sinišina šesnaesta kolumna za portal Gorica.info.

USKLADIMO OČEKIVANJA

Velika je razlika između vođenja tvrtke i upravljanja tvrtkom.

Kad smo razočarani performansama našeg zaposlenika, u osnovi se uvijek radi o neispunjenim očekivanjima.

Tony Robbins je lijepo rekao: “Tajna sreće je da zamijenite svoja očekivanja sa zahvalnošću.” To pak u poslu nije tako jednostavno, jer svi imamo očekivanja.

Problem je u tome što većina naših očekivanja nije jasno definirana i iskomunicirana. 

Umjesto toga, pretpostavljamo da osoba koja nam je preko puta, prosuđuje i razmišlja isto ili slično kao i mi – stoga nije potreban trening i edukacija, pravila igre i smjernice. Još jedna u nizu pogrešnih pretpostavki!

Kontinuirano postizanje dobrih rezultata kod uspješnih tvrtki nije slučajnost. Takve tvrtke su izgradile snažnu kulturu koja ima jasna Pravila igre i definirane ishode za svako radno mjesto. Točno se zna što se očekuje i što se ne tolerira, postoji standard ispod kojeg se ne ide, a zaposlenici se treniraju i vode.

Želite li izgraditi kulturu vrhunskih rezultata, morate biti jasni i specifični  što osoba mora napraviti ili kako se mora ponašati, da bi u vašoj tvrtki bila uspješna.

U situacijama kad zaposlenik ne ostvaruje potrebne ishode ili njegovo ponašanje nije u skladu s kulturom tvrtke, imamo tendenciju pribjeći njhovom “discipliniranju” – pogotovo ako se takva stvar već ranije događala.

Iako su upozorenja i “discipliniranje” ponekad potrebni, prečesto korištenje takvih metoda na žalost vodi u smjeru upravljanja ljudi korištenjem straha, a to nikad ne rezultira iskrenim i posvećenim odnosom zaposlenika prema poslu koji radi.

Naravno da želimo da zaposlenik djeluje u skladu s kulturom i Pravilima igre, ali to djelovanje treba biti utemeljeno na preuzimanju odgovornosti i vlasništvu nad problemom i situacijom, a ne na strahu od mogućih posljedica za neostvareni ishod.

Ne postoji osoba na svijetu koja u svojoj ljudskoj biti ne želi biti uspješna. Svi želimo biti uspješni. 

Ključno pitanje koje si moramo kontinuirano postavljati je: “Što se mora dogoditi da ovaj zaposlenik bude uspješan na svom radnom mjestu?”

Što uspijemo bolje upravljati uvjerenjima i očekivanjima zaposlenika, to je veća šansa da će zaposlenik preuzimati odgovornost i vlasništvo nad problemom i situacijom, umjesto da koristimo upozorenja, kazne i “disciplinske mjere”.

 

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare