U svježoj teletini iz Belgije otkriven opasan toksin od kojeg se umire: Meso je odavno prodano i pojedeno, a obavijest je stigla tek sada

teletini
U teletini je otkriven opasan toksin / Foto: Pixabay

U svježoj teletini otkrivena je povećana količina shiga toksina kojeg uzrokuje bakterije Escherichia coli, objavilo je Ministarstvo poljoprivrede.

– Samokontrolom proizvođača u svježoj teletini, LOT 10004138, upotrijebiti do 20. prosinca 2020., utvrđena je povećana količina shiga toksina bakterije E. coli. Proizvod nije u skladu s Uredbom (EZ) br. 178/2002 Europskog parlamenta i Vijeća od 28. siječnja 2002. o utvrđivanju općih načela i uvjeta zakona o hrani, osnivanju Europske agencije za sigurnost hrane te utvrđivanju postupaka u područjima sigurnosti hrane – navodi se u obavijesti.

Mesa više nema na hrvatskom tržištu jer je odavno prodano. Teletina je porijeklom iz Belgije, a u Hrvatsku je stiglo preko Nizozemske. Na tržište ga je stavljao Metro Cash & Carry.

Kontrolu je obavio nizozemski distributer te o svemu odmah obavijestio službe u EU. Meso je imalo rok trajanja do 20. prosinca prošle godine, a obavijest je u Hrvatsku stigla tek sada.

Escherichia coli često je uzročnik kontaminacije hrane

Jedan od čestih uzročnika kontaminacije hranom je bakterija Escherichia coli. Bakterija E. coli je uobičajeni stanovnik crijeva čovjeka i domaćih životinja. Njezina prisutnost u vodi i hrani pokazatelj je fekalnog zagađenja.

Hrana koja se najčešće povezuje s infekcijama E. coli je nedovoljno termički obrađeno meso, nepasterizirano (neprokuhano) mlijeko i sir, nepasterizirani sok od jabuke, te razno povrće (krastavci, zelena salata, klice, špinat). Dovoljan je mali broj ovih bakterija da izazove bolest. Inkubacija bolesti je 2-8 dana. Kod infekcije najčešće se javljaju jaka bol i grčevi u trbuhu uz vodenasti krvavi proljev koji traje 5-10 dana. Temperatura je normalna ili malo povišena, pojašnjavaju u Zavodu za javno zdravstvo.

Sojevi E. coli koji izlučuju shiga toksin su važan uzročnik potencijalno smrtonosnih bolesti kao što su hemoragični kolitis i hemolitičko-uremički sindrom, koji se može pojaviti kod djece do 5 godina i starijih osoba.

U ljeto prošle godine doznali smo da je u svježoj junetini porijeklom iz Irske također pronađen opasni toksin shiga.

 

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare