Loša vijest za Velikogoričane koji u kućanstvima koriste plin: Mjesečni računi Gradske plinare Zagreb od 1. travnja skaču više od deset posto

plin
Iako će plin za kućanstva u prosjeku na razini Hrvatske pojeftiniti 0,3 posto, u Velikoj Gorici će poskupjeti 10 posto / Foto: Pixabay

Znate onu priču o prosjeku – netko jede meso, netko zelje, a u prosjeku svi se goste sarmom. Tako je otprilike i s cijenama plina koje će se primjenjivati od 1. travnja. Plin će, u prosjeku, u Hrvatskoj od početka sljedećeg mjeseca pojeftiniti 0,3 posto. Međutim, ako se analizira taj prosjek ispada da će plin pojeftiniti kod 21 distributera, a kod njih 11 će porasti.

Ni to ne izgleda loše ako vam plin dobavlja neki od tih 21 distributera koji će smanjiti cijene. Ali s Velikom Goricom nije tako. Našim sugrađanima koji koriste plin taj energent distribuira Gradska plinara Zagreb (GPZ). A upravo će na područjima koje plinom opskrbljuje GPZ – Zagrebu, Zaprešiću, Velikoj Gorici, Brdovcu, Mariji Gorici, Pušći i Dubravici – cijena skočiti najviše u Hrvatskoj. Radi se o poskupljenju većem od deset posto. Istodobno u tim novim cijenama plina najbolje će proći stanovnici Koprivnice. Njima će stići računi manji gotovo pet posto.

Taj vrtuljak cijena plina posljedica je odluke Upravnog vijeća Hrvatske energetske regulatorne agencije (Hera), koja, ponovimo, stupa na snagu 1. travnja i na razini čitave države smanjuje cijenu plina za 0,3 posto.

Što to konkretno znači za Velikogoričane. Trošite li prosječno mjesečno 131 kubik plina, što na godinu ukupno  iznosi 15.000 kilovatsati do sada vam je prosječna mjesečna rata bila oko 390 kuna. Od 1. travnja ta će rata skočiti na oko 430 kuna.

I sami možete provjeriti koliko će vam poskupjeti plin na Herinom informativnom kalkulatoru na ovom linku.

Za one koji žele više informacija o formiranju cijene plina za kućanstva prenosimo dio teksta s portala Zgradonačelnik.hr.

Kako se određuje cijena plina?

Krajnja cijena plina za javnu uslugu opskrbe plinom sastoji se od tri komponente:

  • troška nabave plina
  • troška distribucije plina
  • troška opskrbe plinom

Krajnja cijena plina se iskazuje kroz tarifnu stavku za isporučenu količinu plina (Ts1) i fiksnu mjesečnu naknadu (Ts2).

Trošak nabave plina (Tnab)

Odražava cijenu plina na referentnom plinskom tržištu i predstavlja veleprodajnu komponentu u strukturi krajnje cijene opskrbe plinom. Primjenom odgovarajuće formule iz Metodologije, a prema podacima s TTF tržišta, trošak nabave plina za razdoblje od 1. travnja 2021. do 31. ožujka 2022. iznosi 0,1422 kn/kWh, što predstavlja smanjenje od 5,83 posto u odnosu na trošak nabave plina koji u razdoblju do 31. ožujka 2021. iznosi 0,1510 kn/kWh.

Trošak distribucije plina

Odražava trošak korištenja plinskog distribucijskog sustava te je za regulacijsku (kalendarsku) godinu 2021., zasebno za svako distribucijsko područje, određen ranijim odlukama HERA-e, odnosno Odlukom o iznosu tarifnih stavki za distribuciju plina (NN 127/17) i Odlukom o iznosu tarifnih stavki za distribuciju plina za energetski subjekt HEP-PLIN d.o.o., Cara Hadrijana 7, Osijek (NN 94/20) te stoga nakon 1. travnja 2021. ostaje nepromijenjen.

Trošak opskrbe plinom (Tops)

Odražava troškove poslovanja opskrbljivača u obvezi javne usluge, uključujući troškove korištenja plinske infrastrukture (transport plina, skladištenje plina, korištenje terminala za ukapljeni prirodni plin), troškove energije uravnoteženja te ostale operativne troškove opskrbljivača u obvezi javne usluge. Određen je temeljem provedenog javnog natječaja za odabir opskrbljivača u obvezi javne usluge opskrbe plinom, zasebno za svako distribucijsko područje, na način da je najniži iznos te komponente krajnje cijene bio osnovni kriterij za odabir opskrbljivača na natječaju, a ostaje nepromijenjen u troipolgodišnjem razdoblju za koje je natječaj proveden (od 1. travnja 2021. do 30. rujna 2024.).

Dakle, nove cijene plina za krajnje kupce kategorije kućanstvo koji koriste javnu uslugu opskrbe plinom, za razdoblje od 1. travnja 2021. do 31. prosinca 2021., izmijenjene su u odnosu na trenutne zbog promjene troška nabave plina i troška opskrbe plinom.

guest
6 Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Barbara K.
Barbara K.
7 months ago

Stigla nam je predizborna čestitka. Hvala i znat ćemo odgovoriti 16. svibnja

Turopoljski Zmaj
Turopoljski Zmaj
7 months ago

A glavno je da nam gradska vlast uređuje ulice po Gradičima, Lomnici i ostalim selima. Stanovnike Gorice tko šljivi

Pero Bratić
Pero Bratić
7 months ago

Cijene divljaju a ne čuje se neka reakcija Ačkara, Jelušića i Bekavca. Njima to nije zanimljivo

Bernard iz Gorice
Bernard iz Gorice
7 months ago

Sretan Uskrs želi vam Gradska plinara Zagreb!

Suzana
Suzana
7 months ago

Ako se grijete na toplanu onda plaćate najskuplje grijanje u Hrvatskoj. Ako se grijete na plin opet plaćate najskuplje grijanje. Kako je to moguće?! Zašto je za Goričane sve najskuplje???

Joža
Joža
7 months ago

Baš dobra čestitka iz plinare svim goričanima