Ivo Jelušić, SDP-ov kandidat za goričkog gradonačelnika objavio program: S ovih 14 točaka planira na izborima preuzeti vođenje Velike Gorice

ivo jelušić
Ivo Jelušić objavio je izborni program / Foto: SDP VG

Ivo Jelušić, kandidat SDP-a za gradonačelnika Velike Gorice, objavio je program s kojim izlazi na svibanjske lokalne izbore. Program je podijeljen u 14 poglavlja koja obuhvaćaju razna područja.

Jelušić u uvodu, očekivano, kritizira i napada HDZ-ovu garnituru koja je proteklih godina vodila Veliku Goricu. Nabraja SDP-ov kandidat sva HDZ-ova obećanja u tom razdoblju koja nisu izvršena – od tramvaja do Zagreba, rodilišta, dovršetka groblja u Kušancu, doma umirovljenika, poduzetničkog inkubatora, studentskog kampusa…

Obećanja nisu izvršena, građani su prevareni. Ono što je izgrađeno, dvostruko je plaćeno: VG Goričanka – planirano 23, plaćeno 42 milijuna; sportska dvorana – planirano 15, plaćeno 30 milijuna; bazen – planirano 27, plaćeno 40 milijuna. Velika Gorica je prezadužen grad. Velika Gorica je neuređen grad. Uvedimo red!”, ističe Ivo Jelušić u svom programu.

Evo na kojim točkama se temelji program s kojim kandidat SDP-a namjerava sjesti u fotelju goričkog gradonačelnika.

 1. Transparentni proračun – Bit će dostupan uvid u sve na što se troše proračunska sredstva, a javna nabava i javni natječaji bit će također transparentni. Jelušić obećava postupno smanjenje prireza, komunalnog doprinosa i participacija za vrtiće, školsku prehranu i izvanškolske aktivnosti.
 2. Pametni grad – Digitalizacija gradske uprave, odgovorno upravljanje gradom i imovinom, nova rješenja radi poboljšanja uvjeta života građana. Korištenje internetskih aplikacija koje će olakšati život građanima. Na kraju trebali bi dobiti, među ostalim, antikorupcijski program, funkcionalna prometna rješenja uključujući i učinkovitiji javni prijevoz, olakšano odvojeno prikupljanje otpada i sl.
 3. Održiv i uravnoteženi razvoj – Posvećivanje pozornosti ruralnom području koje zaostaje za urbanim područjem.
 4. Komunalni sustav – Nastavak i proširenje aglomeracije, uređenje prometnica, groblja, adekvatne tržnice, uređenje učinkovitog sustava javnog gradskog prijevoza.
 5. Poduzetništvo i obrt – Niz mjera koje će pokrenuti trend sustavnog poticanja poduzetničkog mentaliteta u skladu s društvenim potrebama.
 6. Poljoprivreda i ruralni prostor – Povećanje proračunskih sredstava za poljoprivredu na iznos od 5 milijuna kuna; jačanje kapaciteta upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj te veću aktivnost i bolju povezanost s odjelom za nadležnim za poduzetništvo, investicije i fondove Europske unije; potporu poljoprivrednim proizvođačima; potporu razvoju ruralnog prostora; oživljavanje nekadašnjeg stočnog sajma.
 7. Predškolski odgoj i obrazovanje – Gradnja novih vrtića kako bi se omogućilo svoj djeci mjesto u tim ustanovama, atraktivniji programi i različiti modeli sufinaciranja kako bi srednjoškolce zadržali u Velikoj Gorici, podržavanje građanskog odgoja.
 8. Demografska i socijalna politika – Jednokratnu pomoć za prvorođeno dijete dignuti sa sadašnjih 2000 na 4000 kuna, za drugo dijete 5000 kn, treće 15.000, a četvrto i svako sljedeće 20.000 kn. Pomoć samohranim roditeljima, osobama s invaliditetom i starijim sugrađanima. Gradnja doma umirovljenika. Pokretanje projekta “Velika Gorica – prijateljica žena” itd.
 9. Kultura – Osnaživanje Fašnika i Brass festivala, redefinicija najma Kluba 100 (koji je u gradskom vlasništvu), osnivanje Muzeja vatrogastva, novi sadržaji u starom gradu Lukavcu, oblikovanje gradske ljetne pozornice, redefiniranje obilježavanja Dana grada…
 10. Zaštita okoliša – Trajno praćenje kakvoće zraka na području Velike Gorice, uređenje jezera Čiče, učinkovito gospodarenje otpadom.
 11. Mladi – Gradnja generacijskih stanova, gradnja multimedijskog centra.
 12. Mjesna samouprava – Svrha mjesne samouprave je sudjelovanje građana u odlučivanju i jačanju društvenog života. U tom cilju, mjesnu samoupravu ćemo aktivirati i poticati i u normativnom i u financijskom smislu.
 13. Otvorenost prema svijetu – Europska Velika Gorica – Nova politika grada inzistirat će na otvorenosti i povezivanju.
 14. Sport i rekreacija – Gradnja manjih modularnih sportskih dvorana, izgradnja mreže novih biciklističkih staza, vježbališta na otvorenom po kvartovima, opremanjem postojećih i izgradnjom novih kombiniranih sportskih igrališta, uređenje pješačkih staza na Vukomeričkim goricama.

Ivo Jelušić cjelovit je predizborni program objavio na svojoj internetskoj stranici na ovom linku.

 

guest
2 Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Mika Slika
Mika Slika
1 month ago

Ok, ima tu definitivno i dobrih stvari, ali da u cijelosti promjenimo pravila ponašanja, predlažem da gospodin sam odredi konkretne stvari koje će provesti u prve dvije godine mandata, minimum 25% obećanog, te da ukoliko ne uspije ispuniti obećanje, sam podnese ostavku. Naravno, isto vrijedi za sve druge kandidate, koji žele biti menadžeri grada. Uspješan menadžer dobiva povjerenje vlasnika, neuspješan nogu. Tako nešto u Hrvatskoj bi bilo revolucionarno. Definitivno u programu ovog kandidata ima dobrih stvari.

Turopoljski Zmaj
Turopoljski Zmaj
1 month ago
Odgovori na  Mika Slika

Da, program je ugodno iznenađenje. Nije poput ostalih prepun floskula i ispraznih obećanja. I očito je netko uložio truda i upalio mozak. No, već smo vidjeli programa koji su lijepo izgledali na papiru, a ostali su bajka. Nisam siguran hoć li Jelušić imati mogućnosti provesti program, no ako hoće treba mu računati uspješnost baš prema ovom programu.