Župan Kožić otvorio novouređenu ambulantu posebnog dežurstva u Jastrebarskom: Najavio energetsku obnovu Doma zdravlja u Velikoj Gorici

ambulantu
Foto: Dražen Kopač

Nakon što je energetski obnovljena glavna zgrada ispostave Doma zdravlja Zagrebačke županije u Jastrebarskom, kompletno renoviran, uređen i opremljen medicinski laboratorij i prostor fizikalne terapije, na red je došla i ambulanta posebnog dežurstva koja je danas svečano otvorena. Za renovaciju i opremanje uloženo je 837 tisuća kuna, priopćila je u petak Zagrebačka županija koja je financirala kompletan trošak ulaganja.

U dežurnim ambulantama godišnje se napravi 25.000 pregleda

Ova jaskanska ambulanta jedan je od 8 punktova posebnog dežurstva u Zagrebačkoj županiji kojim se želi smanjiti dodatni pritisak na hitnu medicinu, a stanovnicima je dostupna subotom od 15 do 20 h te nedjeljom i blagdanima od 8 do 20 h. U svih 8 ambulanti godišnje se napravi oko 25.000 pregleda.

ambulante
Foto: Dražen Kopač

– Kada su prije dvije godine završeni 2,4 milijuna kuna vrijedni radovi na eksterijeru glavne zgrade, odnosno energetskoj obnovi, nastavili smo s intenzivnim ulaganjem i opremanjem ove ispostave. Obnovili smo i opremili dotrajali laboratorij, uredili fizikalnu, odjel radiologije dobio je novi ultrazvuk, nabavljen je i novi digitalni ortopan, a sa sedam novih vozila obnovili smo i vozni park ove ispostave – rekao je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić naglasivši kako je za sva ulaganja osigurano oko 7,9 milijuna kuna.

Spomenuo je i kako je do srpnja 2020. godine Zagrebačka županija sufinancirala rad svih ambulanti posebnih dežurstva s gotovo 3,8 milijuna kuna.

– Od prošle godine Dom zdravlja ugovorio je financiranje punktova posebnog dežurstva s HZZO-om, a istom se scenariju nadamo i kada je u pitanju hitna medicina jer smo samo u posljednje 4 godine za sufinanciranje dodatnih T1 timova i bolje dostupnosti hitne medicine osigurali oko 8 milijuna kuna. Stoga ponovno apeliram na važnost izmjene Mreže hitne medicine – poručio je Kožić.

Kreće energetska obnova tri doma zdravlja

Najavio je i nove energetske obnove zgrada ispostava Doma zdravlja u Ivanić-Gradu, Velikoj Gorici i Samoboru. – Dokumentacija je spremna i vjerujem da će i ova tri Doma zdravlja biti energetski obnovljena baš kao što smo uredili Jasku, Zaprešić i Vrbovec  – zaključio je župan.

ambulantu
Foto: Dražen Kopač

Bergman: Teško je dobiti liječnike specijaliste

Ravnatelj Doma zdravlja Zagrebačke županije Većeslav Bergman osvrnuo se na nedostatak zdravstvenog kadra.

– Uz sve stimulativne mjere koje nudimo specijalistima, a za koje je Zagrebačka županija osigurala sredstva, od automobila 24 sata na raspolaganju, subvencionirane rate stambenog kredita ili troška podstanarstva, vrtića, vrlo je teško naći liječnike specijaliste. Upravo iz tog razloga krenuli smo sa školovanjem vlastitog kadra i trenutno imamo 9 liječnika za čije je specijalizacije Zagrebačka županija osigurala sredstva – rekao je Bergman pojasnivši kako jedna specijalizacija košta između 700 do 800 tisuća kuna te da je Zagrebačka županija jedna od rijetkih koja ima ovakvu mjeru.

 

 

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare