Počinje oralna vakcinacija lisica protiv bjesnoće: Pripazite na kućne ljubimce. Mamci koji se pronađu u prirodi ne smiju se dirati niti micati Privučene mirisima, lisice pronalaze mamke, zagrizu ih i probiju kapsulu /// Kada sluznica usta dođe u dodir s otopinom cjepiva započinje djelovanje cjepiva na imuni sustav životinje /// U razdoblju od 21 dana životinja razvije imunitet koji ih štiti od bjesnoće najmanje 12 mjeseci

lisica
Foto: Ministarstvo poljoprivrede

Oralna vakcinacija lisica počinje sutra, 30. ožujka i trajat će do 2. travnja. Cilj akcije je iskorijeniti bolest na području Hrvatske i održati status zemlje slobodne od bjesnoće, priopćilo je u ponedjeljak Ministarstvo poljoprivrede.

Bjesnoća je virusna zarazna bolest, opasna zoonoza od koje obolijevaju domaće i divlje životinje te ljudi. U svjetskim razmjerima predstavlja jednu od najznačajnijih zoonoza s preko 55 000 slučajeva u ljudi godišnje.

– Pozivamo građane da u dane provođenja oralne vakcinacije i 30 dana nakon završetka cijepljenja, pse i kućne ljubimce, prilikom kretanja javnim površinama i parkovima, drže pod nadzorom kako bi se spriječio njihov kontakt s cjepivom. Mamce koji se pronađu u prirodi ne smije se dirati niti micati – ističu iz Ministarstva poljoprivrede.

Mamci sa cjepivom bacaju se iz aviona

Kampanja započinje s aerodroma Brač i Osijek, a zatim se premješta na aerodrome Rijeka i Čakovec, čime se osigurava distribucija cjepiva u najkraćem mogućem roku i pokrivenost cjelokupnog teritorija Hrvatske. Zahvaljujući ovom programu posljednji slučaj bjesnoće u Hrvatskoj zabilježen je 2014. godine. Provedba oralne vakcinacije lisica rezultirala je padom broja slučajeva bjesnoće u populaciji životinja.

U Hrvatskoj se mamci polažu pomoću zrakoplova koji su dokazani kao najučinkovitije i ekonomski najisplativije sredstvo za distribuciju vakcinalnih mamaka. Vakcinacija lisica provodi se na cijelom području naše zemlje,  izuzev jadranskih otoka te će tijekom svake kampanje biti položeno 1.332.925 vakcinalnih mamaka tj. 2.665.850 godišnje.

Jesenskom akcijom cilj je imunizirati lisice prije sezone parenja, a proljetnom akcijom se osigurava cijepljenje podmlatka. Privučene mirisima, lisice pronalaze mamke, zagrizu ih i probiju kapsulu. U dodiru sluznice usta s otopinom cjepiva započinje djelovanje cjepiva na imuni sustav životinje te u razdoblju od 21 dan životinje razviju imunitet koji ih štiti od bjesnoće najmanje 12 mjeseci.

Mjere sigurnosti pri rukovanju s mamcima

Mamci nisu opasni za kućne ljubimce i nisu namijenjeni cijepljenju pasa i mačaka protiv bjesnoće. Stoga se psi i mačke koji dođu u dodir s mamcem ne smatraju cijepljenima protiv bjesnoće.

U slučaju da se mamac zatekne u dvorištu obiteljske kuće ili na javnoj površini (npr. igralište, park), može se ukloniti u najbliži grm van dvorišta ili rub šume, samo ukoliko se može izbjeći izravan dodir kože s mamcem. Prilikom rukovanja s mamcima obvezno je nošenje zaštitnih rukavica. Neoštećeni mamac nije opasan za zdravlje ljudi, ali miris mamca može se prenijeti na kožu i smetati ljudima.

Ukoliko je vanjski omot mamca oštećen i tekućina (cjepivo) vidljiva, mamac više nije djelotvoran te se takav mamac, obavezno  noseći zaštitne rukavice, može odložiti u nepropusnu vrećicu i odnijeti najbližem veterinaru kako bi se mamac pravilno uklonio.

U slučaju dodirivanja omota mamca, treba dobro oprati ruke vodom i sapunom, a ukoliko je sadržaj mamca (tekućina cjepiva) došao u dodir sa kožom ili sluznicama potrebno se odmah obratiti liječniku.

Oralna vakcinacija lisica na području cijele zemlje provodit će se do kraja 2021. godine. Nakon toga ukoliko ne bude potvrđen niti jedan slučaj bjesnoće, provedba programa biti će usmjerena na područja povećanog rizika te tzv. „zaštitne zone“. Te zone će se određivati sukladno procjeni rizika od mogućeg unosa bjesnoće iz susjednih zemalja, ističu iz Ministarstva poljoprivrede.

 

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare