Evo kako će koronavirus utjecati na lokalne izbore 2021.: Maske će biti obavezne i na štandovima na otvorenom na kojima će se prikupljati potpisi

lokalni izbori
Lokalni izbori proteći će u znaku epidemioloških mjera

Ako ste mislili da će lokalni izbori 2021. ostati pošteđeni utjecaja koronavirusa, odnosno epidemioloških mjera – prevarili ste se. Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je epidemiološke mjere za prikupljanje potpisa potrebnih za kandidaturu.

Lokalni izbori će se održati u nedjelju, 16. svibnja i, kako je više puta rečeno iz vrha vladajuće stranke, neće biti njihove odgode.

HZJZ preporučuje da se potpisi prikupljaju prvenstveno na otvorenom, na štandovima, pri čemu svi sudionici moraju biti dva metra udaljeni od druge osobe. Obvezno je nošenje maski za lice ili medicinskih maski za sve osobe, bilo u zatvorenim prostorima ili na otvorenome.

Građani ruke moraju dezinficirati prije i nakon potpisa, a dezinfekcijsko sredstvo mora biti osigurano na štandu.

Preporučuje im se da donesu svoje kemijske olovke što ne isključuje dezinfekciju ruku prije i nakon potpisivanja.

Dijele li se na štandu i promotivni materijali, preporučuje se da to radi jedan volonter, sa što manje kontakta te čestom dezinfekcijom ruku.

Površine štandova treba češće dezinficirati.

Prikupljaju li se potpisi u zatvorenim prostorijama, najveći broj osoba koje mogu istovremeno biti u njima određuje se Odlukom Stožera civilne zaštite koja je na snazi na taj dan.

Volonteri i drugo osoblje angažirano na prikupljanju potpisa, trebaju ujutro, a prije dolaska u smjenu izmjeriti tjelesnu temperaturu, pa ako im je viša od 37,2° C ili se osjećaju bolesno, odnosno imaju znakove bolesti, trebaju ostati kući i javiti se obiteljskom liječniku.

Isto tako HZJZ je objavio i epidemiološke mjere za rad biračkih odbora. Lokalni izbori 2021. godine bit će, očito, u potpunosti pokriveni tim mjerama.

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare